Porrastreenit ja ylämäkitreenit ovat korona-ajan uusi musta – ainakin minulle! Koska en uskalla mennä vielä kuntosalille ja jumppiin, porrastreenit ja ylämäkitreenit sekä pitkät metsälenkit ovat toimineet stressinpurkajina työpäivän jälkeen – ja joskus kesken työpäivänkin!
Olen sen verran helposti kyllästyvää sorttia, että en jaksa aina lenkkeille samoissa maisemissa. Niinpä vaihdan maisemaa joko autolla tai pyörällä jaksamisesta riippuen. Koska toivon saavani itsekin uusia vinkkejä porras- ja ylämäkitreeneihin, päätin jakaa muillekin Tampereesta ja ulkoliikunnasta tykkääville omat suosikkipaikkani.
Yhdestä olenkin jo tehnyt postauksen eli jos haluat tutustua Hervannan ulkoilumahdollisuuksiin – tai ainakin minun suosikkeihini, lue blogini Hervannan patikkareiteistä tästä linkistä.
Koska asun Lamminpäässä suosikkipaikkani on tietenkin kävelymatkan päässä sijaitsevat
1. Porrastreenit ja ylämäkitreenit Teivaalanharjun (Ylöjärvenharjun eli Soppeenharjun) ulkoilumaastoissa ja Teivon portaissa
Lamminpäästä pääsee Soppeenharjun poluille helposti joko Teivon raviradan vierestä Teivon portaiden kautta tai Lamminpään ja Vuorentaustan rajalla sijaitsevalta pieneltä parkkipaikalta.
Kun haluan ylämäkitreeniä, valitsen jälkimmäisen, sillä siitä on helppoa lähteä joko leveää polkua ylöspäin tai suoraan jotakin polkua pitkin mäkeä ylös harjulle. Maisemat ovat mahtavat, ja polkuja riittää moneen makuun. Jos intoa riittää, teen vielä porrastreenit harjun toisella puolella.

Kun taas haluan porrastreeniä, pyöräilen tai ajan autolla Teivon portaisiin, jossa teen porrastreenit ja sen jälkeen lihaskuntoa Lamminpään Korven ulkoilumajan vieressä sijaitsevilla ulkokuntolaitteilla. Majalta löytyvät lisäksi Ylöjärven kaupungin ylläpitämät ilmaiset palvelut kuten grillikatos sekä naisten sekä miesten pukuhuoneet, suihkut ja vessat. Ulkoilumaja on auki joka päivä klo 8–21. Heinäkuussa maja on kiinni.

Ylöjärven harjualue on noin kymmenen kilometriä pitkä, joten ulkoilumaastot ja houkuttelevat polut eivät aivan heti lopu. Harju ulottuu Tampereen rajalta Lamminpäästä aina Hämeenkyrön rajalle Pinsiöön. Valaistuja kuntoratoja on noin 20 kilometriä. Alueella on talvisin hiihtoreitti ja kesällä vaellusreitti. Näiden lisäksi alueelta löytyy myös lukemattomia valaisemattomia reittejä ja polkuja.
2. Pispala ja Pispalan portaat
Mielestäni Pispalasta löytyvät Suomen kauneimmat kaupunkimaisemat, onhan kaupunginosan sijainti korkealla harjulla kahden järven välissä aivan uniikki. Kauniiden maisemien lisäksi kävelijää ilahduttavat vanhat, persoonalliset talot ja lukemattomat portaat.
Tunnelmallisessa Pispalassa riittää kierreltävää pitkäksi aikaa, mutta jos haluaa kunnon treenin, kannattaa kiivetä huippu-urheilijoidenkin suosimat Pispalan portaat pari kertaa ylös ja alas. Pitkä nousu takaa porrastreenit vaativaankin makuun! Takaan, että hiki tulee ja happi loppuu!

Pispalassahan portaita riittää muutenkin. Tunnetuimmat ja pisimmät edellä mainitut portaat lähtevät Hirvikadulta Tahmelasta (K-kaupan ja Pub Kujakollin kohdalta) Pyhäjärven puolelta ylös. Kannattaa ihailla portaiden yläpäässä hetki molempiin suuntiin avautuvia järvimaisemia ja suunnata tien yli toisille, Näsijärven puolelle laskeutuville uusille portaille.
Kun porrastreenit on tehty, voit huilata kävelemällä ja jatkaa harjua eteenpäin Pispalan näköalapaikalle. Sitten voikin valita reitin ihan oman maun mukaan upeita näköaloja ihaillen.
Oma suosikkini on jatkaa koulun jälkeen alaspäin kohti Hyhkyä, kääntyä jossain vaiheessa Pyhäjärveä kohti ja kiivetä takaisin harjulle Lauri Viita -museon vierestä – tai jatkaa siitä portaita alaspäin kohti Pyhäjärveä ja taas jostain portaista takaisin ylös. Vaihtoehtoja riittää!

3. Tahmela ja Hyhky
Tahmelassa parhaita mäkiä ja maisemia löytää Varalan mutkasta ja sen yläpuolelta rinteestä. Varsinkin Töyrästien mutkassa Varalan urheiluopiston yläpuolella on hieno näköalapaikka, josta on komeat näkymät Pispalaan ja Pyhäjärvelle.



Tahmelassa on varsinkin rannan tuntumassa ihana kylämeininki. Tahmelan Huvila on 1800-luvun lopun huvilakaunotar, jossa toimii kesällä kahvila ja ympäri vuoden Pirkanmaan rakennuskulttuuriyhdistyksen hallinnoima osallistava kulttuurikeskus.
Rantareitin varrelta löytyy myös kansalaistalo Kurpitsatalo, jossa toimii kesällä kahvila. Sen takana aukeavat Tahmelan kaupunkiviljelyalueen vuokrapalstat.
Pyörällä jatkan usein Hyhkyyn saakka, sillä sielläkin on kauniita puistossa kulkevia kävely- ja pyöräilyreittejä sekä hienoja vanhoja taloja. Kävellen Hyhkyssä saa eniten irti upeasta järvenrantareitistä, jolle ei jyrkkien portaiden vuoksi edes pyörällä pääse.
Jos kahvihammasta kolottaa, voi kesäaikaan Tahmelasta piipahtaa uittotunnelin kautta Uittotunnelin kahvilassa Näsijärven rannalla. Lähes 300 metriä pitkä Pispalan uittotunneli kulkee Hyhkyn, Ala-Pispalan ja Santalahden kaupunginosien ali. Se on valmistunut vuonna 1968.
Tunnelia piti alun perin käyttää puutavaran uittamiseen Näsijärvestä Pyhäjärveen. Siihen sitä ei kuitenkaan tarvittu, vaan se pysyi käyttämättömänä vuoteen 2013, jolloin sitä alettiin käyttää veneiden kuljetustunnelina sekä järviä yhdistävänä kävely- ja pyörätienä.
4. Porrastreenit ja kävelyretki Pyynikin upeissa maastoissa
Luonnonkaunis Pyynikin harju ei useimmiten esittelyjä kaipaa. Komea mäntymetsä ja Suomen upeimmat näköalapaikat tekevät Pyynikistä eittämättä yhden Pirkanmaan hienoimmista patikkakohteista.
Minun suosikkilenkkini lähtee minigolfradan kohdalta Koulukadulta portaita alas rantaan. Näsijärven rantaa pitkin kulkeva tunnelmallinen rantapolku on varsinkin auringonpaisteella valtavan kaunis paikka. Polku vie Pyynikin kesäteatterin kautta Pyynikin uimarannalle ja Jalkasaareen saakka.

Jalkasaaresta lähden kipuamaan hotelli Rosendahlin vierestä mäkeä yli. Tien ylityksen jälkeen edessä kohoavat Pyynikin portaat, joissa pääsee treenaamisen makuun. Pyynikin porrastreenit eivät vertoja Pispalan portaille, mutta näissäkin portaissa lämmin tulee! Jos Näkötornin munkkikahvilaan ei ole kovin pahaa jonoa, saatan piipahtaa siellä maailman parhailla munkkikahveilla.

Munkkikahvilan funkkistyylisen ikkunan alapuolelta polku vie alaspäin. Vasemmanpuoleinen polku vie upealle näköalapaikalle, josta avautuu upea maisema yli Pyynikin rantamaiseman Pyhäjärven yli Viikinsaareen ja Pirkkalaan asti.
Näköalapaikalta kaunis ja hyväkuntoinen polku vie joko Varalan urheiluopistolle asti tai oikealle oikaisten alas ja taas ylös harjua. Polku kiertää näkötornin ja munkkikahvilan niiden takaa takaisin lähtöpaikkaan – tai mihin haluaakin mennä. Pyynikillä kaikki on lähellä!
5. Mustavuori
Mustavuoren laskettelurinne ja Bike Park ovat kesällä ja syksyllä mahtava paikka tehdä ylämäkitreeni ja ihailla upeita maisemia. Autolla tai pyörällä pääsee kätevästi kukkulan juurelle, ja rinteestä löytyi jokaiselle sopiva kohta nousta ylös.

6. Pikku-Ahveniston luontopolku
Pikku-Ahveniston luontopolku sijaitsee Pikku-Ahveniston järven rannalla Ylöjärven harjualueella. Tampereelta sinne pitää mennä autolla, sillä paikka sijaitsee aika syrjässä moottoritien takana.
Pikku-Ahvenisto on aika pieni paikka ja nopeasti kierretty, miksi se sopii myös lapsiperheille. Alueella sijaitsee järveä kiertävän puolentoista kilometrin mittaisen luontopolun lisäksi 1900-luvun alussa valmistunut 50 hengen juhlatalo. Polun varrella sijaitseva nuotiopaikka on kävijöiden vapaasti käytettävissä.
