Ulkoilu syksyisessä aurinkoisessa metsässä on parasta mitä tiedän. Tänään oli aivan täydellinen syyssää; aurinko paistoi täydeltä terältä ja elohopea nousi lähes viiteentoista asteeseen. Ei siis yllätys, että suuntasin ystävieni kanssa metsälenkille Tampereelle.

Tällä kertaa suuntasin patikkaretkeni lukijaltani saamani vinkin ansiosta Kaukajärven maisemareitille toiselle puolen kaupunkia. Esittelen tässä postauksessa myös kaksi muuta syyskuussa testaamaani ulkoilumaastoa eli lukijavinkin Kalevanharjulla sijaitsevista portaista sekä Haaviston kuntoradan Ylöjärvellä.

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on IMG_2487-1024x768.jpg
Riihiniemen rannassa vesi oli uskomattoman kirkasta – melkein teki mieli uimaan!

Nautiskelijan lenkki vie Haiharaan kahville

Kaukajärven maisemareitti on Tampereen kaupungin ulkoilureittikartan mukaan kokonaisuudessaan 11,2 kilometriä pitkä, jos järven kiertää kokonaisuudessaan ulkoilureittiä pitkin. Reitistä voi valita myös lyhyempiä pätkiä. Minä kävelin koko reitin, mutta rantaa mahdollisuuksien mukaan seuraillen. Patikkaretkeen meni kahvitaukoineen kolme tuntia.

Autolla reitille saapuva löytää useita parkkipaikkoja, esimerkiksi keskustasta päin tultaessa voi kulkupelin parkkeerata Kangasalan tien varteen, jossa on useita parkkipaikkoja, uima- tai soutu- ja melontakeskukselle tai Haiharan taidekeskukselle. Kangasalan suunnasta tullessa auton voi pysäköidä myös Liutun uima- ja venerannan lähettyville.

Me lähdimme neljän naisen ja yhden samojendinpystykorvan seurueella liikkeelle soutu- ja melontapaviljongilta kohti Haiharan taidekeskusta. Kaunista rantamaisemaa seuraillen ja Riihiniemen ympäri reitti on vajaat kaksi kilometriä pitkä. Kävelijän pitää hoksata siirtyä järven pohjukassa rakennustyömaan kohdalta rantaan.

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on IMG_2495-1024x768.jpg
Haiharan Kahvikamarista saa sunnuntaina myös brunssia. Lämpimänä syyspäivänä väki viihtyi tunnelmallisella pihalla.

Riihiniemen uimarannalla oli väkeä piknikillä. Kahvikioski oli kiinni. Onneksi lyhyen kävelymatkan päästä poikkesi koivukuja oikealle Haiharan kartanoon ja sen pihapiirissä sijaitsevaan tunnelmalliseen Haiharan Kahvikamari -kahvilaan. Nautimme kahvit, leivokset ja suolaiset piirakat ihanan aurinkoisella sisäpihalla.

Vatsat täynnä palasimme koivukujaa rantaan, josta ystävät kääntyivät vasemmalle takaisin päin. He olisivat voineet myös oikaista Haiharasta takaisin eri lyhyempää reittiä niin halutessaan. Minä jatkoin rannasta oikealle kiertämään koko järven. Poikkesin heti ystävistäni erottuani vielä lähemmäksi rantaa rantapolulle.

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on IMG_2510-1024x768.jpg
Haiharan kartanon jälkeen siirryin rantapolulle – joka palkitsi kulkijan kauniilla syysnäkymillä!Metsäpolkuja ja kuvauksellisia mökkiteitä

Kun tulin seuraavalle uimarannalle, jatkoin eteenpäin rantaa myötäilevää pikkuista polkua. Tunnelmallisen lehtien peittämän polun varrelta löysin kuvauksellisia näkymiä Kaukajärvelle.

Kaunis polku päättyi kuitenkin umpikujaan ryteikköiseen rinteeseen. Minun piti palata takaisin uimarannalle ja jatkaa takaisin ulkoilureitille. Rannassa on paljon myös kesämökkejä, joten aivan rantaan ei enää hetkeen pääse.

Noin kilometrin leveää ulkoilureittiä patikoituani poikkesin taas vasemmalle rantaan johtavalle polulle. Kaunis, kivikkoinen metsäpolku vei lopulta mökkitielle, jonka varrella mökit ja saunat oli rakennettu joko läkähdyttävän jyrkkään rinteeseen tai aivan vesirajaan. Tie on käytännössä pihatie kulkien aivan asumusten edestä, joten se ei kuulu virallisesti Kaukajärven maisemareittiin.

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on IMG_2514-1024x768.jpg
Haiharan mökkeilijöillä on kuvaukselliset pihanäkymät!Kaukajärven maisemareitin loppupätkä = hukkapätkä

Liutun uima- ja venerannan jälkeen polku kiipeää jyrkästi Kangasalantielle, jossa autot pitävät melkoista meteliä. Väsynyt patikoija voi tässä oikaista ja ottaa linja-auton, sillä loppureitillä kauniit näkymät ovat harvassa. Itsekin puikahdin heti seuraavasta tienristeyksestä alas lähelle rantaa Ryötinkadulle. Siitä poikkesin vielä alaspäin Kaukaniemelle.

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on IMG_2529-1024x768.jpg
Liutun venerannasta Kaukajärven maisemareitti nousee Kangasalantielle.

Kaukaniemeltä ei pääse rantaa päin eteenpäin, vaan alas kauniiseen pikkurantaan vievä polku on umpikuja. Yritin seurata rantaa oikealle, mutta päädyin lopulta rannalta melkoisen rytöisen rinteen jälkeen K-Market Vehmaisiin vievälle pyörätielle, joka olisi ollut alkuperäinen reittini.

Loppumatka oli reitin tylsin, sillä reitti seurailee Kangasalantietä lähes kilometrin verran. Puikahdin vielä kertaalleen rantapolulle Vanhan Kangasalantien alle upeiden uudenaikaisten lasikuutioiden alapuolelle, mutta siitä polku vei taas Kangasalantielle. Muuten ranta kuuluu yksityisomistukseen.

Krissillan kartanon kohdalla Kangasalantien vasemmalta puolelta pääsee taas rantaan ja siitä Kaukajärven saunan ja uimakeskuksen ohi takaisin Soutu- ja Melontastadionille. Saunan seinustalla oli väkeä pyyhkeet ympärillä vilvoittelemassa ja olipa muutama rohkea uimassakin!

Täytyy myöntää, että Kaukajärven maisemareitti kuuluisi myös Tampereen ulkoilumaastojen ja porrastreenien TOP 10 -listalle – ongelmana on vain, minkä paikan se syrjäyttää??? Kaikki edellisessä postauksessa esittelemäni paikat kuuluvat listalle, mutta en haluaisi jättää Kaukajärveäkään pois… TOP 10 -postaukseen pääset tästä linkistä.

Haaviston kuntoreitti sopii varsinkin juoksijalle

Lamminpäässä asuvana entisenä ylöjärveläisenä viihdyn Ylöjärven maisemissa. Haaviston kuntoreitti Ylöjärven S-Marketin takana on jostain syystä jäänyt testaamatta, joten otin sen työn alle syyskuussa.

Pysäköin autoni Lähdevainiontien oikealla puolella olevalle parkkipaikalle ja kävelin siitä pientaloalueen läpi kuntoreitin aloituspisteelle. Autolla pääsee sinne myös, jos seuraa tarkkaan Googlen ohjeita.

Haaviston kuntoreitti on hyvin tasainen eikä lähellä ole järviä tms. komeita paikkoja. Ennen kuntoreitin alkua silmäilin kiinnostuneena kaunista mäkeä oikealla puolellani, mutta jatkoin kiertosuunnan mukaan. Pian tulin alikulkusiltaa edeltävään risteykseen, missä ei ollut mitään opasteita. Onneksi Google auttoi taas, ja jatkoin reitillä eteenpäin.

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on IMG_2177-768x1024.jpg
Haaviston kuntoreitti kulkee melko perinteisessä metsämaastossa.

Mielestäni maasto oli aika tylsää. Ei suurempia mäkiä, joten pistin juoksuksi. Reitti on neljä kilometriä pitkä, joten juoksin varmaankin sen kaksi kilometriä. Varsinkin hakkuuaukea ja siellä oleva rakennustyömaa olivat hieman masentavia. Uskoisin, että valaistu reitti toimii talvella paremmin latuna.

Kun pääsin takaisin reitin alkupäähän, keksin lähteä aiemmin näkemäni mäkeä ylöspäin. Siellä metsikössä kiersi houkuttelevia polkuja. Valitettavasti ne eivät johtaneet oikein mihinkään, vaan puskin itseni melkoisen ryteikön läpi aukealle, jota seurailemalla päädyin takaisin omakotitaloalueelle Lähdevainiontien tuntumaan ja sitä kautta takaisi autolle. Luulenpa, että testaan reitin uudestaan taas talvella. Näin syysreittinä se ei tehnyt vaikutusta.

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on IMG_2183-768x1024.jpg
Haaviston kuntoreitin alkupäästä löytyi kangasmetsän takaa kauniita metsäpolkuja.


Kalevanharju yllätti komealla näköalalla

Edellisen blogin lukijavinkin pohjalta ajoin pari viikkoa sitten Iidesrantaan Järvensivun maisemiin Kalevankankaan hautausmaan taakse. En ollut aivan varma, mistä vinkissä mainitut portaat oikein lähtevät, joten pysäköin autoni Järvensivun Salen eteen ja jatkoin kävelyä harjua seuraillen eteenpäin.

Kun tie lähti nousemaan omakotitalojen vierestä ylöspäin, huomasin noin rinteen puolessa välissä pienet portaat, jotka veivät ylöspäin hautausmaata kohti. Uteliaisuudesta nousin portaat ja lähdin ylös päästyäni harjua takaisin päin hautausmaan muuria seuraillen.

Pian saavuinkin upealle näköalapaikalle, josta näkyi pitkälle Viinikan yli Nekalan kirkolle saakka. Siitä hieman eteenpäin lähtivät portaat alaspäin. Jyrkät portaat eivät olleet kuitenkaan kovin pitkät, joten en ole varma, löysinkö oikean paikan. Harjulla oli kuitenkin miellyttävää kierrellä, joten pari kertaa portaat juostuani jatkoin seikkailua eteenpäin.

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on IMG_2273-768x1024.jpg

Kalevankankaan takana sijaitseva harju on kiva paikka, jos haluat nauttia erilaisista näkymistä ja lyhyt lenkki riittää. Toki lenkkiä on helppo venyttää esimerkiksi Järvensivun rinnettä pitkin alaspäin omakotitaloalueelle tai pitkin Iidesrantaa Messukylään tai Viinikkaan ja Nekalaan saakka. Sielläkin on komeita jugendtaloja, joten seuraava postaukseni voikin viedä lenkille historiallisiin maisemiin! Ja se Kangasalan Sorolan harjukin on vielä testaamatta… Saas nähdä, kumman ehdin tehdä ensin!

Ihanaa liikunnallista syksyä ja mahtavia syyssäitä!

PS. Luitko edellisen postaukseni Tampereen seudun TOP 10-kohteista? Pääset siihen tästä linkistä. Siinä kerrotaan mielestäni parhaista porrastreenipaikoista Tampereella ja lähellä. Aamulehtikin on tehnyt Pirkanmaan porrastreenipaikoista jutun, jossa on myös hyviä porrastreenivinkkejä. Artikkeliin pääset tästä linkistä (jos olet tilaaja).