Tässä postauksessa kerron, miksi Turku on Oulun ohella toinen suosikkikesäkaupunkini. En yritäkään tehdä kattavaa listausta Turun nähtävyyksistä, vaan ainoastaan niistä, jotka olen itse nähnyt.

Käyn vähintään kerran vuodessa Turussa viikonloppulomalla, koska hyvä ystäväni asuu siellä. Kaupunki on kiva sekä kesällä että talvella, mutta kuten kaupungit yleensä, Turkukin on parhaimmillaan kesällä.

Jotta ei tule ähky, pyrin näkemään yleensä vain pari nähtävyyttä viikonlopun aikana. Näissäkin suosin historiallisia kohteita, joita Suomen entisessä pääkaupungissa Turussa riittää!

Turun ehdottomia valtteja kesäaikaan ovat tietenkin historiallisten nähtävyyksien lisäksi kaupunkia halkova Aurajoki sekä meri saaristoineen. En ole päässyt vielä veneilemään kuuluisaan Turun saaristoon, mutta risteilylaivoilta käsin olen nähnyt kauniin siivun saaristoa ja sen kauniita pitsihuviloita.

Aurajoen rannoilla on kauniita vanhoja rakennuksia sekä jokilaivoja, joilla viettää kesäpäivää kylmän juoman parissa.

1.      Aurajoki ja jokilaivat ovat kesän bilekohde

Aurajoen jokilaivat ovat mukava paikka istahtaa kahville, siiderille tai oluelle sekä tutustua turkulaisiin. Suosittelen kuitenkin hyppäämään myös Suomen Joutsen -laivan ja Tuomiokirkon välillä risteilevien Jakke- tai Aura-jokilautan kyytiin. Lautat kulkevat Aurasillan ja Suomen joutsenen välillä ilman aikataulua.

Molemmilla lautoilla pääsee päiväsaikaan viiden euron lippumaksulla nautiskelemaan A-oikeuksin varustetun juomapisteen lisäksi niin paljon grillimakkaraa kuin ehtii. Iltaisin pääsymaksu on seitsemän euroa, perjantai- ja lauantai-iltaisin kymmenen euroa.

Meidän reissullamme viime viikonloppuna Jakke oli melko täynnä, kun nousimme siihen Qwensellin apteekkimuseon kohdalla, mutta kun väkeä jäi seuraavalla pysäkillä pois, istumapaikka järjestyi ystävällisen vahtimestarin avulla nopeasti.

Laiva putputtelee jokea pitkin varsin leppoisaan tahtiin, joten rantamaisemia ehtii ihailla rauhassa samalla kun siemailee hellejuomaa grillimakkaran kera. Onneksi oli hellekatos! Koko kierroksen tekeminen paluupysäkille kesti lähes pari tuntia.  

2.      Upea Vähätori kiehtoo kesällä ja talvella

Varsinkin ilta-aikaan ja talvella suosikkikävelyreittini kulkee Läntistä Rantakatua Pub Niskan kohdalta joen rantaa pitkin Vähätorin kautta Kirjastosillalle saakka, sitten sillan yli ja upeasti valaistun Tuomiokirkon ja Tuomiokirkkkotorin ihailemisen jälkeen palaan takaisin joen toista puolta.

Aurasillan ja Kirjastosillan välinen kävelytien pätkä on myös upeasti tunnelmavalaistu iltaisin. Varsinkin Vähätorin rakennukset näyttävät hienoilta iltavalaistuksessa!

Matkan varrella on kesällä ihania terasseja, talvella taas tunnelmallisia baareja. Vähätori muistuttaa vaatimattomasta nimestään huolimatta näyttävine vanhoine arvorakennuksine idyllisiä Keski-Euroopan toreja. Torin laidalla sijaitsevat mm. Turun vanha pääkirjasto ja Casagrandentalo. Joen vastarannalla näkyy upea Vanha Suurtori.

Vähätorilla suosikkikahvilani on tunnelmallisessa vanhassa puutalossa sijaitseva skandinaavisen avarasti sisustettu Tårget, jossa viime reissullamme soitti mainio jazzbändi. Kesäaikaan tunnelmallisella torilla on mukava istuskella lehmusten katveessa. Kesäisin torilla järjestetään markkinoita, kuten vuosittaiset Kansainväliset Suurmarkkinat ja Käsityöläismarkkinat, sekä festivaaleja.

Vähätori on upeasti valaistu ilta-aikaan. Tunnelmavalaistus on parhaimmillaan pimeään vuodenaikaan kuten syksyllä ja talvella.

3.      Tuomiokirkko ja Vanha Suurtori ovat must-nähtävyyksiä jokaiselle

Yksi Turun hienoimmista nähtävyyksistä on epäilemättä vuonna 1300 käyttöön vihitty Suomen kansallispyhäkkö Turun Tuomiokirkko. Vaikuttava goottilaiseen tyyliin rakennettu katedraali on ulkoapäin upean näköinen varsinkin iltavalaistuksessa.

Turun Tuomiokirkko on upea kaikkina vuodenaikoina. (Kuva: Pixabay)

Tuomiokirkosta voit lukea lisää mm. Wikipedian artikkelista, johon pääset tästä linkistä.

Tuomiokirkon vieressä sijaitsee Turun vanha kaupunkikeskusta, tunnelmallinen Vanhan Suurtorin alue kauniine vanhoine taloineen. Suurtori oli tärkeä kauppapaikka ja hallinnollinen keskus aina 1200-luvulta 1800-luvun alkupuolelle. Empiretyyliin rakennetun torin varrella sijaitsevat mm. 1700-luvulla rakennetut Vanha Raatihuone ja Brinkkala sekä 1800-luvulla rakennetut Hjeltintalo ja Juseliuksentalo.

Brinkkalan talo on toiminut myös raatihuoneena, ja sen parvekkeelta julistetaan joka vuosi joulurauha.

Brinkkala liittyy myös sanontaan, miten asiat menevät ”päin Brinkkalaa”. Wikipediassa on selitys, jonka mukaan sanonta on liittynyt sotaväkiosaston sulkeisharjoituksiin Brinkkalan talon edustalla. Tarinan mukaan yksi komennuksista kuului: ”Käännös Brinkkalaan päin!” Toisen tarinan mukaan äkseeräuksen johtaja kehotti yhtä miestä kääntymään ”vaikka päin Brinkkalaa”, kun tämä teki käännökset jatkuvasti väärin.

Vanhalla Suurtorilla järjestetään erilaisia tapahtumia ympäri vuoden. Kesä-heinäkuun vaihteessa järjestetään Turun keskiaikaiset markkinat ja joulumarkkinat pidetään joulukuussa kolmena viikonloppuna. Lisäksi tuhansia ihmisiä kokoontuu torille jouluaattona seuraamaan keskiaikaista perinnettä eli joulurauhan julistusta.

Suurtorin takana on tunnelmallisia kujia.

Suurtoria ympärillä on kauniita ja tunnelmallisia kujia vanhoine taloineen. Rauhallisilla kujilla voi tehdä miniaikamatkan menneisyyteen. Myös Itäinen rantakatu Pinellan kohdalla vie ajatukset 1800-luvulle.

Suurtorista voit lukea lisää mm. Wikipediasta, jonka artikkeliin aiheesta pääset tästä linkistä.

4.      Luostarinmäen käsityöläismuseo hurmaa tunnelmallaan

Vanhanajan tunnelmaan pääsee mielestäni Turussa parhaiten Luostarinmäen käsityöläismuseossa. Se sijaitsee Turun keskustassa, Vartiovuoren kupeessa kävelymatkan päässä torilta ja Aurajoelta.

Ulkoilmamuseo on maailmanlaajuisestikin poikkeuksellisen arvokas kokonaisuus, koska alueen rakennukset sijaitsevat alkuperäisillä paikoillaan. Luostarinmäki on Wikipedian mukaan myös Turun ainoa yhtenäinen puutaloalue, joka säilyi sijaintinsa ansiosta Turun palosta vuonna 1827.

Tunnelmalliselle museolle kannattaa varata kauniista kesäpäivästä puolikas tai ainakin pari, kolme tuntia aikaa, koska alue käsittää peräti kahdeksantoista 1700-luvun lopussa ja 1800-luvun alussa rakennettua puutalokorttelia. Niissä on yli kolmekymmentä puutaloa.

Taloihin on sisustettu oman aikansa käsityöläisten verstaita ja koteja. Kesällä verstaissa työskentelee käsityöläisiä, jotka ovat oppaiden ja muiden museossa työskentelevien tapaan pukeutuneet 1700-1900-luvun kansanomaisiin vaatteisiin. Minusta oli mukavaa seurata käsityöläisten näytöksissä, miten menneinä aikoina painettiin sanomalehtiä, kehrättiin lankaa ja punottiin pärekoreja!

Museossa toimii myös oma postikonttori sekä kaksi kauppaa. Höökarin puodista voi ostaa vanhan ajan karkkeja sen ajan paperituuttiin pakattuna. Museokauppa Hantvärkistä saa muun muassa museossa valmistettuja käsityötuotteita. Museoalueen ulkopuolelta löytyy tunnelmallinen Kahvila Kisälli 1800-luvulla rakennetusta talosta.

Lue lisää Luostarinmäen käsityöläismuseon historiasta ja rakennuksista tästä linkistä!

5.      Apteekkimuseo ja Qwenselin talo sopii pikavisiitille

Jos aika on kortilla, suosittelen pikaisellekin visiitille sopivaa pientä Apteekkimuseota. Se toimii noin vuonna 1700 rakennetussa Turun vanhimmassa puutalossa, niin sanotussa Qwenselin talossa aivan Aurajoen rannalla. Sisäpihan asuinsiivestä löytyy museokahvila Café Qwensel.

Me nautiskelimme kahvit ja vanhanajan limonadin savuporopiirakan kera kauniilla vanhalla sisäpihalla. Kahvit tuotiin vanhan ajan tapaan pöytiin kauniilla vanhoilla tarjottimilla.

Kaunis kahvi- ja piirakkakattaus oli ilo silmälle!

Läntisen rantakadun puolelle rakennettuun kauppasiipeen on sisustettu 1800-luvun apteekki, johon kuuluu materiaali- ja yrttihuone, kaksi laboratoriota ja offisiini. Hienossa offisiinissa on Suomen vanhin säilynyt apteekkisisustus.

Qwenselin talossa ja Apteekkimuseossa pääsi vanhan ajan tunnelmaan.

Sisäänpääsymaksu museoon on aikuisilta kuusi euroa, lapsilta kaksi euroa ja alle 7-vuotiaat ilmaiseksi. Opiskelijat, eläkeläiset ja työttömät saavat lipun puoleen hintaan.

6.      Turun linna on koko perheen kohde

Yli 700 vuotta vanha Turun linna on ihan syystäkin Turun hienoimpia nähtävyyksiä. Linna näyttää upealta ulkoapäin, ja sisälläkin on paljon nähtävää. Kiireellä linnassa ei kannata käydä, sillä linnassa toimii Turun kaupungin historiallinen museo lukuisine pysyvine ja vaihtelevine näyttelyineen ja sisustettuine tyylihuoneineen. Päivä hurahtaa Turun linnassa nopeasti.

Turun linnassa ei ole kovin paljoa alkuperäistä tunnelmaa jäljellä, sillä 1280-luvulla alkunsa saanutta linnaa on laajennettu ja muutettu vuosisatojen varrella. 1500-luvulla Kustaa Vaasan poika, Suomen herttua Juhana muutti linnan tyylikkääksi renessanssilinnaksi. Lisäksi linna on toiminut vankilana ja kruunun varastoina.

Turun linna tuhoutui pahoin pommituksessa 1941 ja restauroitiin sen jälkeen alkuperäiseen asuunsa. Minun suosikkikohteitani linnassa ovat sen upea alkuperäinen sisäpiha, museon tyylihuoneet sekä linnan kappeli.

Mielestäni parhaiten Turun linnan tunnelman tavoittaa sen vanhalla sisäpihalla, johon keskellä oleva renessanssiajan porrastorni tuo pikantin lisän.

Linnaan, museoon ja linnan rakennusvaiheisiin videoineen voi tutustua tästä linkistä. PS. Tiesitkö, että vakaasti Aurajoen rannalla sijaitseva linna rakennettiin alun perin 1280-luvulla kalloiselle saarelle?

7.      Monipuolinen Ruissalo hurmaa kesäisellä säällä

Kun Länsi-Teiskossa alkoi sataa ja halusimme lähteä yhdeksi yöksi aurinkoiseen paikkaan minilomalle, kohteeksi valikoitui silloin lähes 30 asteen helteessä paahtuva Turku. Pakkasimme lauantaiaamuna pyörät petivaatteet ja kylmälaukun pakettiautoon ja suuntasimme Ruissalo Camping-leirintäalueelle.

Noin seitsemän kilometriä pitkä Ruissalon saari sijaitsee aivan Turun edustalla pyöräilymatkan päässä keskustasta. Minua ja miestäni vetivät sinne paikan maine kauniina ja luonnonläheisenä virkistysalueena tammimetsineen ja pyöräilyreitteineen sekä sen leirintäalue uimarantoineen.

Leirintäalueelta pyöräilimme lauantaina upeita maalaismaisemia ihaillen Ruissalosta Turkuun Luostarinmäen käsityöläismuseoon. Loppupäivän vietimme nähtävyyksiä katsellen ja jokilaivalla kylmiä juomia siemaillen.

Sunnuntaina takapuoli oli edellisen päivän 26 kilometrin pyöräilyurakasta sen verran hellänä, että tyydyimme kiertämään Ruissaloa kävellen ja autolla. Ensimmäiseksi suuntasimme Ruissalo Campingin vieressä sijaitsevalle kauniille Saaronniemen uimarannalle ottamaan aurinkoa. Sieltä kävelimme saaren tuulentuivertamaan kärkeen ja seikkailimme rantapolkua pitkin takaisin. Lounaan nautimme Villa Saarossa.

Saaronniemen uimaranta Ruissalossa sopii koko perheelle.

Seuraavaksi kävimme hurmaavassa 1800-luvun pitsihuvilassa Villa Kuuvassa kahvilla. Ennen kotiinlähtöä piipahdimme myös Ruisrock-festivaalista tunnetussa Kansanpuistossa ja sen Villa Promenade -kahvilan terassilla jäätelöllä.

Romanttisessa Villa Kuuvan kahvilassa voi juodat kahvit ulkona tai kauniilla lasiterassilla.

Seuraavaksi kerraksi jäivät kokeiltaviksi vielä Ruissalon Kylpylä, Turun yliopiston kasvitieteellinen puutarha ja saaren patikointireitit. Saaresta löytyy myös hyvätasoinen Aura Golfin golfkenttä, jonka me jätämme asiaa harrastavien arvioitavaksi!

Ruissalosta ja sen historiasta ja kohteista, voit lukea lisää tästä linkistä.

Lue myös vertailuni Oulusta ja Tampereesta kesäkaupunkeina! Postaukseen pääset tästä linkistä.