Splitin vanhakaupunki on yöllä romanttisen tunnelmallinen ja hiljainen.

Teimme ystäväni Tuulan kanssa muutama vuosi sitten omatoimiyhdistelmämatkan Kroatiaan kohteina Split ja Makarska. Koska Makarskalle ja Splitiin pääsee taas elokuusta alkaen mm. Tjäreborgin ja Apollomatkojen kautta, kerron omista kokemuksistani tuolta reissulta. Teen ensimmäisen postauksen hurmaavasta Splitistä ja kerron ensi viikolla sitten ihanan leppoisasta Makarskasta!

Minua historioitsijana Split kiehtoi sen antiikin Rooman historian vuoksi. Splitin vanhakaupunki on tehty Rooman keisarin Diocletianuksen 300-luvulla jKr rakennetun valtavan palatsin raunioiden sisään. Palatsi on yksi parhaiten säilyneistä antiikin ajan monumenteista maailmassa. Vanhakaupunki kuuluukin sen ansiosta Unescon maailmanperintöluetteloon.

Split on myös Dalmatian rannikon suurin ja Kroatian toiseksi suurin kaupunki (n. 250 000 asukasta). Splitistä tehdään risteilyjä upeille lähisaarille kuten Bracille. Kaupunki on sopivan monipuolinen kohde viiden päivän lomalle, mutta viikko siellä on jo aika pitkä aika ellei tee retkiä lähiympäristöön tai -saarille.

Split: Kahvittelua Riva-rantapromenadilla & ranta- ja iltaelämää

Lensimme Norwegianilla Helsingistä Splitiin. Muistaakseni menopaluu-lennot olivat silloin vain 220 euroa.Lentomatka oli ihanan lyhyt, vain kolme tuntia. Lentokentältä pääsi kätevästi taksilla Splitin keskustaan ja vanhaan kaupunkiin (Grad), jonka tuntumasta olimme varanneet majoituksemme.

Hopeaportti on yksi kaupungin neljästä portista. Haimme sieltä aamulla tuoreet aamiaistarpeet ja nautimme paikallistunnelmasta.

Airbnb-majoituksemme sijaitsi aivan Splitin vanhan kaupungin vieressä sijaitsevan torin laidalla, käytännössä vajaan sadan metrin päässä Hopeaportista (Srebrena Vrata) ja Peristil-aukiosta sekä parinsadan metrin päässä satamasta ja rantakadun eli Rivan päästä. Loistavan sijainnin lisäksi bonuksena oli oma pikkupiha!  

Sataman vieressä kulkeva rantapromenadi eli Riva on kaupungin sosiaalisen elämän keskus, jonka ravintoloiden ja baarien terassit ovat aina täynnä. Kävimme Rivan baareissa aamukahvilla ja iltapäiväoluella, vaikka hintataso olikin hieman kalliimpi kuin muualla. Rantakatu vilisi elämää, turisteja ja paikallisia kaikkina vuorokaudenaikoina.

Riva oli minulle myös historioitsijana kiinnostava paikka, sillä sitä reunustavien rakennusten ulkoseinistä näkee, että ne on rakennettu vanhempien rakennusten sisään – kuten koko vanhakaupunki, jossa on upeita jäänteitä keisari Diocletianuksen 300-luvulla rakennetusta mahtipontisesta marmoripalatsista. Uuden kaupungin puolellakin on joitakin nähtävyyksiä, mutta siellä emme juuri kuljeskelleet.

Vastapäätä Splitin hiekkarantaa sijaitsi betoniranta rantabaareineen ja muine palveluineen.

Rivan päästä pääsee kätevästi kävellen myös parille kivalle uimarannalle. Koska emme tykkää lojua rantahietikolla, vuokrasimme betonoidulta ranta-alueelta rantabaarien tuntumasta päiväksi rantatuolit. Veteen pääsi tikkaita pitkin, mutta toukokuun lopussa pelkkä kastautuminen riitti – Adrianmeren kristallinkirkas vesi oli hyytävän kylmää!

Vanhan kaupungin kujilla on kivoja illanviettopaikkoja, mutta ne menevät aikaisin kiinni, koska vanhassa kaupungissa myös asutaan. Löysimme kivan paikallisten ja turistien kansoittaman baarin, jonka asiakkaat levittäytyivät kapealle kujalle aseteltuihin pikkupöytiin, mutta meno loppui jo kymmeneltä. Uuden kaupungin puolelta olisi löytynyt paikallisia menomestoja, mutta päätimme lähteä ajoissa nukkumaan.

Split: hurmaava vanha kaupunki (Grad) huokuu antiikin historiaa

Splitin vanhan kaupungin keskus on pikkuruinen ja tunnelmallinen Peristil-aukio, jonka ympärillä näkyvät parhaiten muinaisen palatsin jäänteet. Aukiolta pääsee myös Diocletianuksen palatsin todella hyvin säilyneisiin alarakenteisiin, joissa tosin sijaitsee nykyään valtava määrä matkamuistokojuja.

Keisari Diocletianuksen ajan arkkitehtuuri näkyy parhaiten
Peristil-aukiolla yöaikaan.

Aukiolla sijaitsee myös Pyhän Domniusin katedraali (Katedrala Svetog Duje), joka on yksi Euroopan vanhimmista. Kahdeksankulmainen karu rakennus oli alun perin keisari Diocletianuksen mausoleumi, josta tehtiin 600-luvulla katedraali. Katedraaliin ja sen upeaan kellotorniin on pääsymaksu, mutta se on ehdottomasti sen arvoinen!

Mausoleumi on sisältä karu, mutta vaikuttava. Myöhäisantiikiin aikana mausoleumin keskellä sijaitsi keisari Diocletianuksen sarkofagi, joka on myöhemmin tuhottu. Katedraalin keskiosaa kiertävä karniisi on kuitenkin hyvin säilynyt metsästys-, naamio- ja ihmispääaiheineen.

Keisari Diocletianuksen mausoleumi on 1700 vuotta vanha ja toimii nykyisin kappelina.

Katedraalin 57-metriä korkea kellotorni edustaa Dalmatian keskiaikaista arkkitehtuuria, joka alkoi 1200-luvulla. Kiipesin portaita kellotornin huipulle ihailemaan kuuluisia näköaloja – ja se oli pelottavin kokemus ikinä!

Kellotorni on kuin reikäjuusto, jonka seinien virkaa toimittavat kapeat pylväät. Näköala yli vanhakaupungin merelle on tosin jo alkumetreillä upea, mutta korkeanpaikankammoisille seinien vähyys aiheuttaa melkoista ahdistusta. En kehdannut ottaa kuvaa naisesta, joka jäi täristen yhteen nurkkaan kyyryyn uskaltamatta miehensä maanittelusta huolimatta liikkua ylös tai alas!

Peristil-aukiolta lähtevät kujat kaikkiin suuntiin, ja minulle parasta antia olikin kujia pitkin kävellessä bongata antiikin ajan rakennusjäänteitä. Varsinkin illalla tunnelmavaloissa upeat marmoriporttien rakennelmat näyttivät erityisen vaikuttavilta.

Toinen hieno nähtävyys varsinkin iltavalaistuksessa on Kultainen portti eli Porta Septemtrionalis. Keisari Diocletianus käveli portin läpi saapuessaa palatsiin 1. kesäkuuta 305. Julkisivun komeroissa oli antiikin aikana neljän tetrarkkikeisarin eli Diocletianuksen, Maximianin, Galeriusin ja Constantius Chloruksen patsaat.

Lisäksi aikanaan nelikulmaiseksi rakennetusta vanhan kaupungin käsittävästä palatsikompleksista löytyvät myös hyvin säilyneet antiikinaikaset Rautaportti eli Porta Occidentalis (itäinen portti) sekä vaatimaton Pronssiportti meren suuntaan (Porta Meridionalis).

Antiikinaikainen Rautaportti antaa hienon säväyksen vanhan kaupungin kadulle!

Yksi hienoimmista vanhan kaupungin rakennuksista on mielestäni antiikin aikainen hyvin säilynyt Jupiterin temppeli. Se muunnettiin kastekappeliksi jo antiikin ajan lopulla, mikä on varmaan yksi syy sen säilymiseen tähän päivään. Sisälle on pääsymaksu, mutta siellä ei ole juuri mitään nähtävää.

Öisen Splitin kaduilla historian eri aikakaudet näkee parhaiten.

Diocletianuksen palatsin lisäksi vanhassa kaupungissa on muitakin osia, joista Narodni trg -aukio eli Pjaca on mukava paikka istahtaa oluelle, aterialle, kahville tai jäätelölle. Aukion vieressä on muitakin kivoja katuja ja aukioita, joista etenkin rantaan vievä pieni ja tunnelmallinen Voćni trg on kiva paikallistenkin suosima hengähdyspaikka.

Olisimme voineet viettää vielä päivän tai pari Splitissä ja tutustua myös uuteen kaupunkiin, mutta Makarska rantoineen odotti!

Kerron ensi viikolla parhaita paloja dramaattisen kauniista Makarskasta ja lepo(kröhöm…) lomastamme.  

Jos Kroatia kiinnostaa, lue myös postaukseni ihanasta Cavtatista ja Dubrovinkista! Pääset artikkeliin tästä linkistä.

Jos tykkäsit tästä artikkelista ja/tai tästä olisi hyötyä myös ystävillesi, jaa postaus alla olevista somepainikkeista!

Nauttikaa kesästä ja helteistä joko Suomessa tai Kroatian upeissa maisemissa!