Ota elämäsi ohjat ja siivoa liika kiltteys elämästäsi!

(Julkaisu sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä)

Viime lauantaina oli kaunis ilma ja kirjoitin suunnitelmani mukaisesti blogia. Minulla oli sohvalla lokoisa olo kehräävän kissan vieressä. Juttu luisti ja minulla oli hyvä flow päällä. Sitten tytärpuoleni huikkasi koko perheen pihalle pelaamaan mölkkyä. Taistelin hetken itseni kanssa – ja perhe voitti.

Suljin koneen siltä päivältä ja päätin nauttia aurinkoisesta päivästä pihalla mölkkyä pelaten ja grillaten. Päivä oli oikein mukava ja jatkui perhekaraoken merkeissä pikkutunneille. Tein lauantaille suunnittelemani työt sunnuntaina ja loput maanantai-iltana. Tiistaina olin jo aikataulussa. Eikä minua harmittanut, koska näen tyttöjä vain joka toinen viikonloppu.

Aina kysymyksessä ei ole valinta kahden hyvän välillä. Kuinka usein sinä laittanut oma lempipuuhasi syrjään ja siivonnut muiden sotkuja mielessäsi kiroillen? Kuinka usein olisit mieluummin paennut omien, haaveitasi eteenpäin vievien tehtävien pariin kuin laittanut perheelle ruokaa?

Huomasin taas maanantaina siivoavani yksin perheviikonlopun jälkiä. Ei olisi ollut pakko, mutta en kestä sotkua ympärilläni, jos minun täytyy tehdä töitä. Sanoin illalla miehelleni, että on hänen vuoronsa tehdä ruokaa, koska minä siivosin sotkut. Hän teki kiltisti jauhelihakeiton sillä välin kun minä kirjoitin blogia. Hyvä alku!Elämänhallinta

Naiset tekevät tutkimusten mukaan edelleen huomattavasti miehiä enemmän kotitöitä. (Kuva: Pixabay)

Kiltit tytöt pääsevät taivaaseen ja jämäkät minne vain

Ei lienee mikään uutinen, että moni suomalainen nainen kärsii kiltin tytön syndroomasta. On vaikeaa sanoa perheelle, työkavereille ja ystäville ei, ettei kenellekään tule paha mieli. Pelkäämme, että ein sanominen tekee meistä hankalia ihmisiä. Eikä hankalista tyypeistä pidetä.

Matkallani parempaan itsetuntemukseen olen opiskellut lukemattomia elämäntaito-oppaita, viimeisimpänä *Jenni Janakan Röyhkeyskoulu-kirjan. Olen tietoisesti päättänyt ottaa itselleni omaa aikaa tavoitteideni eteen työskentelyyn ja tehnyt tiukat aikataulut opiskelulle ja työlle. Opetellut sanomaan ei.

Ja tiedättekö mitä? Ei se siltikään onnistu. Ei lähimaillekaan.

Naisilla on tutkimusten mukaan miehiä suurempi tarve miellyttää muita. Se johtuu siitä, että tyttöjä kasvatetaan olemaan kilttejä ja miellyttämään muita. Pojat saavat helpommin ”olla poikia”. Naiset kokevat, että mukavan tunnelman ylläpitäminen on heidän vastuullaan.

Totuus on, että harva kiltti ja muita miellyttämään pyrkivä nainen saa kiitosta kiltteydestään. Päinvastoin, kiltteyttä aletaan pitää itsestään selvänä ja sitä käytetään surutta hyväksi.

Varsinkin sukujuhlissa naisten roolin näkee selvästi. Milloin olet nähnyt, että keittiössä häärii sukuun kuuluva keski-ikäinen tai vanhempi mies leipomisen, tarjoilun, tiskaamisen tai kukkien kanssa? Yleensä miehet istuvat tai seisovat ryhmissä pihalla tai olohuoneessa seurustelemassa.Röyhkeyskoulu

Otatko sinäkin helposti vastuuta tilaisuuden sujumisesta, vaikka se ei kuulu tehtäviisi? (Kuva: Pixabay)

Saman ilmiön näkee perinteisemmillä työpaikoilla vieläkin. Muistan entisessä työpaikassani, kuinka silloinen kuntayhtymän hallituksen puheenjohtaja kutsui minua sitkeästi tiedotussihteeriksi, vaikka olin tiedottaja. Sihteerikohteluun kuului myös odotus kahvitarjoilusta ja muista sihteerin tehtävistä. Kieltäydyin niistä kohteliaasti. Jokainen sai kahvinsa ja sämpylänsä sivupöydältä ja kokouksen sihteeri oli vastuussa kokousten sujumisesta.

Näen vieläkin, miten usein naiset asettuvat täydessä kokoushuoneessa seinustalle. He odottavat kiltisti puheenvuoroa, kun miehet jo möläyttävät mielipiteensä. Monet naiset myös alentavat osaamisensa tyyliin ”tämä nyt on vaan tällainen…”, ”en ollut ihan varma, onko tämä sinne päin, katsotko, pitääkö jotakin korjata?”

Tunnistan tästä itseni, vaikka muuten varma osaamisestani olenkin. Minut on kasvatettu siihen, että itsestään ei saa kuvitella liikoja eikä omaa erinomaisuutta saa tuoda esille. Meidän perheessämme osaamisesta vaiettiin. Kun toin ysiluokan kevätjuhlan jälkeen 9.8 keskiarvon todistuksen ja stipendin kotiin, äiti tuhahti: ”Olisit yhtä hyvä kotitöissä kuin lukemisessa.” Ei puhettakaan kehuista tai todistuksen juhlistamisesta.

Kehutaanko lasta koskaan liikaa? Jos on aihetta, mielestäni ei. Tosin kiltteydestä ja ulkonäöistä ei pitäisi pelkästään tyttöjä kehua, vaan tärkeämpää on kehua osaamisesta, ahkeruudesta, yrittämisestä ja rohkeudesta.

Myönnän, että kun onnistun jossakin, riemuitsen siitä hetken – sitten iskee huijarisyndrooma. Ajattelen, että nyt ehkä onnistui, mutta en oikeasti osaa tätä tarpeeksi hyvin. ”Isommassa viestintätoimistossa tämä varmaan tehtäisi vieläkin paremmin. Minun pitäisi ehkä vielä opiskella aihetta x.”

Duunariperheen kasvatus istuu lujassa, vaikka takana on kymmenkunta tutkintoa.

Jämäkkä tyyppi saa, mitä haluaa 

Minusta on mahtavaa, että naisia opetetaan pitämään puolensa. Täydet pisteet Jenni Janakalle, joka pitää naisille röyhkeyskoulua ja puhuu positiivisen röyhkeyden eli jämäkkyyden puolesta mediassa!Röyhkeyskoulu_2

Jos itsetunto on hukassa, kysy puolisoltasi ja ystäviltäsi, missä olet heidän mielestään hyvä. Lisää listaan asiat, joihin olet itsekin tyytyväinen. Laita lista helposti löytyvään paikkaan, missä voit palata siihen, kun usko omaan osaamiseen loppuu. (Kuva: Pixabay)

Puolensa pitäminen on tervettä itsesuojelua. Liika kiltteys muuttuu pitkään jatkuessaan marttyyriasenteeksi. Marttyyreista taas tulee katkeria vanhoja ämmiä. Oma äitini oli pikkupierussa sellainen ja tunnistan välillä itsessäni samoja piirteitä, kun padat ja pannut paukkuen siivoan muiden jälkiä.

Nolottaa, miten usein päädyn siivoamaan muiden jälkiä tai joustamaan omista mielihaluistani kaikista hyvistä aikomuksistani huolimatta. Ei pitäisi siivota. Tai siivota ja todeta ystävällisesti, että seuraavalla kerralla homman hoitaa joku muu.

Uskon, että kun me naiset pidämme jämäkästi ja ystävällisesti puolemme, meitä kunnioitetaan enemmän. Siihen kuuluu, ettemme enää käytä puheessamme konditionaalia, vaan että viestimme ja toimimme aktiivissa ja aktiivisesti. Sen sijaan, että selittelemme tekemisiämme, meidän pitää mennä suoraan ja lyhyesti asiaan. Ainakin minä selittelen, miksi en voinut vastata puhelimeen. Miksi ihmeessä?

Jämäkkä tyyppi pitää pöytänsä ja aivonsa järjestyksessä

Kun vaadit muilta käyttäytymiselläsi ja viestinnälläsi kunnioitusta, sinun pitää olla myös sen arvoinen. Se tarkoittaa muun muassa sitä, että et itsekään jätä omia sotkujasi muiden siivottavaksi. Tämä pätee sekä kotona että työpaikalla.

En tiedä muista, mutta minulle työpöydän siivoaminen jokaisen tehtäväkokonaisuuden jälkeen tarkoittaa, että se tehtävä on nyt konkreettisesti tehty ja pois työpöydältä. On tyydyttävää huomata, miten päivän edetessä kansiot ja muovitaskut katoavat työpöydältä done-mappiin tai laatikkoon. Joku voisi kutsua tätä nipottamiseksi. Minulla se pitää aivot järjestyksessä.

Jämäkkyyttä ja itsekunnioitusta lisää myös oman tilan ottaminen. Jokaisella naisella tulisi olla oma työpöytä tai -tila. Jos töissä ei ole omaa työpöytää, järjestä edes kotiin sellainen tila, jossa voit tehdä töitä, kotiläksyjä, käsitöitä tai mitä ikinä haluatkin. Sohvakin voi olla oma tila!Röyhkeyskoulu_3

Missä sinä voit työskennellä rauhassa ja ladata akkujasi? (Kuva: Shutterstock)

Tee työtilastasi tai -pöydästä sellainen, joka innostaa sinua töihin. Hanki riittävästi säilytystilaa, jotta saat turhan roinan siivottua nopeasti laatikkoon tai kaappiin. Uskon vakaasti, että työpöydän epäjärjestys aiheuttaa myös aivoihin epäjärjestystä.

Työpöydän tai -tilan tulee olla myös viihtyisä ja sinun näköisesi. Hanki siihen kukka, itsellesi sopiva valaistus, seinälle joku kiva taulu ja katseen korkeudelle inspiroiva valokuva elämästäsi.

Jos työhuoneessa tai työpöydän ääressä työskentely ei ole sinun juttusi, kokeile työskennellä kahvilassa tai kirjastossa. Jotkut yksinyrittäjät hankkivat työpöydän toimistohotellista, jossa on yhteisiä kahvi- ja taukotiloja. Jotkut, kuten minä, siirtyvät ahdistuksen tai vaihtelunhalun iskiessä kotisohvalle. Tänä keväänä olen luonut hyvin läheisen suhteen sohvaamme – jopa nukahtanutkin sille!

Minusta työtilassa ja jämäkkyydessä on melko pitkälle kysymys samasta asiasta – omasta henkisestä ja fyysisestä tilasta ja omista rajoista kiinni pitämisestä. Niistä kiinnipitäminen ei ole helppoa, mutta tavaksi tullessaan vapauttaa aikaa mielekkäämpään tekemiseen ja sitä kautta elämänhallintaan.

Kerro minulle tarinasi – millä keinoilla sinä otit elämäsi ohjat haltuun? Missä asioissa on vielä opettelemista?

  • Tiesitkö, että voit kuunnella *Röyhkeyskoulu-kirjan myös äänikirjana BookBeatista ilmaiseksi 30 päivän kokeilujakson aikana?
  • Linkin kautta pääset kokeilemaan BookBeatia maksutta 30 päivän ajan, jos et ole kokeillut BookBeatia aiemmin. Saat 20 tuntia kuunteluaikaa.

PS. Joko olet lukenut myös 5 ohjetta, joilla raivaat aikaa -arkeen postaukseni? Siihen pääset tästä linkistä.

PPS. Jos artikkeli oli mielestäsi hyödyllinen, jaa sitä myös ystävillesi! Sharing is caring!