Tulevaisuuden identiteetit on suomalaisen tulevaisuudentutkijan, keksijän, puhujan, tietokirjailijan, kolumnistin ja säveltäjän Perttu Pölösen uusin kirja, joka jatkaa viime vuonna ilmestyneen Tulevaisuuden lukujärjestys -kirjan teemoja pohtimalla tulevaisuudessa tarvittavia työelämätaitoja. Tartuin tähän kirjaan ensiksi, koska se vapautui ensimmäisenä kirjaston varausjonosta ????.

(Julkaisu sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä)


Tulevaisuuden identiteetit rakentuvat taitojen varaan


Vain 26-vuotias Pölönen on ällistyttävä monilahjakkuus; hän on valmistunut musiikin kandidaatiksi Sibelius-Akatemiasta säveltäjälinjalta, opiskellut tulevaisuuden megatrendejä Piilaaksossa, perustanut koulutusalan yrityksen Myanmariin ja noussut 35 lupaavimman eurooppalaisen keksijän listalle. 

* Tulevaisuuden identiteetit -kirjassaan hän kannustaa lukijoitaan pois ammattinimikeisiin ja titteleihin tuijottamisesta. Perinteisestihän identiteettimme perustuu pitkälti ammattiin. Minäkin kuvailen itseäni herkästi seuraavasti: ”Olen Eila Lokka, viestintäalan yrittäjä…”

Työelämän muuttuessa identiteetti kannattaa kuitenkin Pölösen mukaa rakentaa taitojen ja ominaisuuksien varaan. Tämä edellyttää omien vahvuuksien tunnistamista ja sanoittamista.


Sitoutumisen sietämätön vaikeus

Kirjan alussa Pölönen pohtii melko pitkään ihmisen identiteettiä ja sen muodostumista, varsinaiseen asiaan päästään vasta sadan sivun kohdalla. Toisaalta se ei haittaa, koska Pölösellä on mukava ja tarttuva kirjoitustyyli, jota lukee ihan mielikseen.

Hän käsittelee helppotajuisesti arkisia identiteettiimme vaikuttavia asioita kuten sitoutumista seuraavasti:

”On vaikeaa olla onnellinen, jos jää spekuloimaan, oliko päätös varmasti oikea vai ei. Jos meille jätetään mahdollisuus muuttaa mieltämme, prosessi ei lopu, ja se voi tuntua ahdistavalta. Kun opimme päästämään irti loputtomien valintojen maailmasta, opimme pitämään siitä, mikä meille annetaan.”

Toinen lempparikohtani on:

On kuitenkin rohkaisevaa, että tutkimusten mukaan meidän ei tarvitsisi löytää tai saada täydellistä vaihtoehtoa – kotia, autoa, parisuhdetta, harrastusta, ystävää tai unelmaa. Toiseksi tai kolmanneksi parhaasta tulee paras, kun sitoudumme. Ja kun sitoudumme, identiteettimme vahvistuu.”

Tiesitkö, että sitoutuminen johonkin asiaan tekee sinut onnelliseksi? (Kuva: Timo Pellikka)


Mikä sinun taitotittelisi?

Vasta kirjan puolivälissä siirrytään syvemmälle Pölösen ideoimiin taitotitteleihin, joita ovat esimerkiksi kirkastaja, yhteyttäjä, vaalija, värittäjä, joustavoittaja ja aistittaja – tai jonkinlainen näiden yhdistelmä. 

Pölösen ideana onkin, että me kaikki olemme sekoitus erilaisia taitoja ja osaamista, joiden tulisi määrittää identiteettimme erilaisten ammattinimikkeiden ja titteleiden sijasta.

* Tulevaisuuden identiteetit -kirjan alussa ja lopussa on houkutteleva listaus erilaisia identiteettejä, joista jokainen varmasti löytää itseään parhaiten kuvaavan yhdistelmän. Onkin mahtavaa, miten värikkäästi suomen kieli taipuu kuvaamaan ihmisten taitoja ja ominaisuuksia!

Miten esimerkiksi nämä istuisivat sinulle: onnistuttaja, ristipölyttäjä, sekoittaja, säkenöittäjä, kallonlaajentaja, öljyäjä, haltioittaja, huuhtoja, kansantajuistaja, ymmärryttäjä, tavanomaistaja, ryhtyjä ja kotouttaja?


Minun identiteettini: kirkastaja, värittäjä, innostaja – ja paljon muuta!


Pölösen kirjassa ehditään käsitellä pintaa syvemmältä vain yleisimpiä identiteettejä. Tunnistin itseni mm. kirkastajaksi ja värittäjäksi; olenhan työskennellyt toimittajana, copywriterinä, tiedottajana, radiotoimittajana, kouluttajana ja matkaoppaana – muutamia roolejani mainitakseni. En kuitenkaan ole selkeästi yksikään näistä.

Pölösen mukaan kirkastajaa tarvitaan tulkkaamaan, selittämään, opettamaan, havainnollistamaan ja demonstroimaan. Kirkastajaa voisi kutsua myös oivalluttajaksi, selkiyttäjäksi ja perustelijaksi – tyypillinen kouluttaja ja toimittaja siis!

Olen myös komponeeraaja, värittäjä, innostaja, mukaansatempauttaja, herättäjä, käynnistäjä, organisoija, sparraaja, tarinoija, ymmärryttäjä ja kansantajuistaja.

Olen komponeeraaja, värittäjä, innostaja, mukaansatempauttaja, herättäjä, käynnistäjä, organisoija, sparraaja, tarinoija, ymmärryttäjä ja kansantajuistaja. (Kuva: Timo Pellikka)

Pölönen kertoo, että värittäjät ovat henkilöitä, jotka tuovat muiden elämään värejä kokemuksien ja hetkien kautta:

”He puhuvat, kirjoittavat, maalaavat, soittavat, laulavat, esiintyvät, kertovat ja hulluttelevat. Värittäjät luovat kulttuuria ja tuovat ilmiöihin nyansseja, näkökulmia ja mielipiteitä.”

”Komponeeraaja”-tyypin kohdalla Pölönen kirjoittaa mielestäni hienosti kokonaisuuksien kasaamisesta, mikä kuvaa hyvin myös toimittajan työtä:

”Ottamalla jotakin pois lopputulos paranee lähes joka kerta. — Sitten kun ei voi ottaa enää mitään pois, jäljellä on oleellinen. — Jossain tapauksissa on myös mahdollista työstää palapelin saumoja niin, että ne saa sittenkin sopimaan yhteen. Pala ei välttämättä ollut väärä, se piti vain kääntää toisin päin.”


Tulevaisuuden identiteetit – voit keksiä niitä itsekin!

Kuten edeltä käy ilmi, harvalla on vain yksi kaikkia omia taitoja ja ominaisuuksia kuvaavaa taitotitteliä. Minäkin kipuilen edelleen sen kanssa, mikä identiteetti tai taitotitteli kuvaisi minua parhaiten.

Vaikka olen käynyt kahdessa mentorointiohjelmassa selvittämässä ammatti-identiteettiäni ja vahvuuksiani yrittäjänä, en vieläkään tiedä, mikä yksittäinen ammattinimike kuvailisi minua parhaiten. On kuulemma epäuskottavaa, että viestintäasiantuntija voi osata niin monta asiaa. Mutta miksipä ei? Tykkään tehdä monenlaisia asioita, koska minulla on monenlaista osaamistakin.

Pölösen kirjan hyvä uutinen on, että jokainen voi keksiä itselleen oman taitotittelin, jos sitä ei kirjasta löydy. Se tehdään miettimällä ensin joku itseä kuvaava verbi, johon lisätään -ja tai jä-pääte.

Tykkään kouluttajana, matkaoppaana ja toimittajana innostaa ja temmata ihmisiä mukaani, joten luontevat sanat näille ominaisuuksilleni ovat innostaja ja mukaansatempaaja. (Kuva: Tero Hakala / Studio Pelisalmi)

Odotan innolla, milloin myös työelämässä otetaan työnkuvauksissa käyttöön taitotittelit. Minä ainakin aion jatkossa käyttää niitä markkinoinnissani – joskin epäilen, ymmärtävätkö niitä ne, jotka eivät ole Pölösen kirjaa lukeneet!


Tulevaisuuden identiteetit ja itsensä johtamisen taito


Perttu Pölönen kannustaa identiteettiensä etsijöitä ottamaan myös riskejä ja analysoimaan tehtyjä virheitä. Hän kehottaa kiteyttämään epäonnistumisen syyn pariin sanaan. Useimmiten kysymyksessä on pohjimmiltaan kyvyttömyys johtaa omaa itseä, vaikkakin tavallisimmin epäonnistuminen on monen asian summa.

Itsen johtaminen on tulevaisuudessa tärkeä taito, jos haluamme kehittää ja muuttaa itseämme ja identiteettiämme. Pölösen mukaan on turha toistaa samoja virheitä tai moittia itseä niistä jälkeenpäin. Myös anteeksianto itselle ja muille on tärkeää.

”Tulevaisuuden identiteetin löytäminen vaatii kykyä ottaa riskejä ja kykyä antaa anteeksi, jos epäonnistuu. — Kannattaa aloittaa nyt ja kannattaa aloittaa siitä, mikä on tärkeää. —- Mikä vie sinua oikeaan suuntaan?” Pölönen kysyy.

Hän kuitenkin muistuttaa kirjansa lopussa, että tulevaisuuden identiteetit ovat ehdotuksia, joita kohti voimme suunnata ja ideoita, joiksi voisimme tulla. Identiteetit muuttuvat, kehittyvä ja elävät koko ajan, eikä niiden löytämisestä pidä ottaa stressiä:

”Älä ole enemmän kuin mihin pystyt sitoutumaan, mutta älä myöskään aliarvioi mahdollisuuksiasi. Ole se, mikä jaksat olla.”

*PS. Jos kiinnostuit kirjasta ja haluat lukea / kuunnella sen BookBeatissa, nyt kannattaa testata sovellusta kaksi viikkoa ilmaiseksi tästä linkistä!

  • Linkin kautta pääset testaamaan BookBeat-Premiumia maksutta, jos et ole kokeillut BookBeatia aiemmin, ja voit kuunnella ja lukea niin paljon kirjoja kuin haluat kokeilujakson aikana!

BookBeat-edun ehdot

  • Kokeilujakson aikana saa kokeilla BookBeat Premium -pakettia, ja kuunnella ja lukea rajattomasti kirjoja. (Arvo 19,99 €)
  • Etu koskee vain uusia BookBeat-käyttäjiä. 
  • Rekisteröityessä saa valita minkä tilauspaketin haluaa kokeilujakson jälkeen, ja kokeilujakson jälkeen tilaus jatkuu automaattisesti valitun tilauspaketin mukaisesti. 
  • BookBeatilla ei ole sitovia määräaikoja, tilauksen voi lopettaa milloin vain.

Tarmokasta tammikuuta! Minä ainakin aion hiihtää heti kun polvi antaa myöten!