Meissä elää syvään usko siihen, että kun tarpeeksi yrittää, kyllä se menestys sieltä aikanaan tulee. Aina näin ei käy, koska emme voi vaikuttaa kaikkeen, mitä elämässä tapahtuu: jäämme työttömiksi, naiset tulevat raskaaksi, läheinen kuolee, auto hajoaa tai taloyhtiössä paljastuu kallis remonttitarve. Joskus unelmia täytyy lykätä tai miettiä ne uudelleen.

On hyvä muistaa, että kaikki menestystarinatkaan eivät ole sankaritarinoita, joissa on edetty vaikeuksien kautta voittoon. Monen menestyneen yrittäjän, urheilijan ja taiteilijan takana on epäonnistumisia ja haudattuja yrityksiä, jopa konkursseja, ennen kuin se oikea ovi avautuu. Joskus unelma ei vain lähde lentoon. Siitä pitää luopua ajoissa.

Kun lähdemme toteuttamaan unelmiamme, on tärkeä antaa itselle deadline, johon mennessä asioiden pitää tapahtua. Sitkeys ja yrittäminen ovat hyviä asioita, mutta vain määrättyyn rajaan asti. Jos tulosta ei tule pitkäaikaisesta kovasta yrittämisestä huolimatta pitkänkään ajan kuluttua, on aika miettiä, onko tavoite siihen uhrattujen resurssien arvoinen.

Joskus kannattaa miettiä, onko tavoitteesi siihen uhrattujen resurssien arvoinen. Klikkaa ja Twiittaa

Onko tavoitteesi realistinen?

Jos laihduttaja lihoo kerta toisensa jälkeen takaisin lähtöpainoonsa, olisiko ratkaisu kohtuullisemmassa tavoitteessa? Jos loppuelämän kurinalainen elämä ei ole sinua varten vaan rakastat ruokaa, olisivatko lievä ylipaino, tasapainoinen ruokavalio satunnaisine herkutteluineen ja liikkuva elämäntapa sinulle realistinen tavoite?

Jos haluat unelma-ammattiisi etkä ole päässyt kahden vuoden jälkeenkään opiskelemaan sitä, silloin kannattaa miettiä, olisiko toinen polku, esimerkiksi kansanopiston tai avoimen yliopiston kautta tie unelma-ammattiin mahdollinen.

Jos taas pyrit alalle, joka on kovin kilpailtu, etkä saa siitä elantoasi kaikesta markkinoinnista ja verkostoitumisesta huolimatta, on aika ottaa käyttöön suunnitelma B, jolla saat turvattua elantosi lähes yhtä kivalla tavalla. Varsinkin yrittäjänä ja työn ohessa kevytyrittäjänä voi tuloa saada monesta eri lähteestä.

Ole itsellesi armollinen, sillä kaikkeen et voi vaikuttaa

Harvoin menestystarinoissa puhutaan siitä, miten usein niissä on hyvällä tuurilla sormensa pelissä – että kohtaa oikean henkilön oikeassa paikassa ja oikeaan aikaan.Voit tietää ihmisiä, jotka ovat menestyneet sinua paremmin jollakin osa-alueella, vaikka olet siinä ainakin yhtä taitava ja lahjakas ellet parempikin. On mahdollista, että tämä henkilö on tavannut oikean henkilön, joka on auttanut häntä eteenpäin kohti omia unelmia.

Yrittäjäkin voi epäonnistua, vaikka hän työskentelee ympäripyöreää päivää, tapaa paljon ihmisiä, verkostoituu ja laittaa rahaa markkinointiin. Syynä voi olla väärä ajoitus tai se, että yrittäjä on liian kilpaillulla alalla tai paikassa.

Se ei tarkoita, että yrittäjä on välttämättä kilpailijoitaan huonompi. Voi myös olla, että hän ei tavoita oikeaa kohderyhmää eli markkinoinnin sihti on jollakin tavalla pielessä, markkina on jo täynnä tai hän ei ole tavannut oikeita ihmisiä, jotka olisivat auttaneet häntä kriittisessä paikassa eteenpäin.

Minä olen tavannut oikeita ihmisiä, mutta väärään aikaan enkä ole osannut tarttua tilaisuuteen. Kerran taas tein valinnan radiotyöunelmani ja mielenkiintoisen verkkotoimittajan työn välillä. Radiotoimittajaharjoittelusta ei maksettu palkkaa ja työpaikka Ylellä oli hyvin epävarma, lähinnä keikkatyötä. Siinä tilanteessa valitsin vakituisen työpaikan.

Joskus tapaamme oikeita henkilöitä, jotka eivät siinä tilanteessa voi auttaa meitä. Heillä voi olla kiireitä tai tilanne päällä henkilökohtaisessa elämässä. Tai he ovat sitoutuneet auttamaan jo jotakuta toista. Toisiin ihmisiin ja tilanteisiin emme voi aina vaikuttaa.

Se, että unelma ei lähde kunnolla lentoon, ei siis ole välttämättä oma vikasi. Emme voi vaikuttaa kaikkeen, vaikka teemme kuinka paljon töitä. Onneakin tarvitaan. Ja hoksottimia tunnistaa tilaisuus ja tarttua siihen, kun sellainen eteen tulee.  

Emme voi vaikuttaa kaikkeen, vaikka teemme kuinka paljon töitä. Klikkaa ja Twiittaa

Oma ”guru” tai mentori auttaa sinua unelmissasi eteenpäin

Siinä vaiheessa, kun usko loppuu kovasta yrittämisestä ja työstä huolimatta, on silloin viimeistään aika hankkiutua oman alan asiantuntijan juttusille tai hankkia mentori. Se voi olla personal trainer, oman alan ”guru” eli huippuasiantuntija tai ammattiliittosi tai muun yhteisön kautta saatava kokenut mentori.

Monet menestyneet ihmiset ovat valmiita auttamaan muita, jopa mentoroimaan alalle tulevia. Tapaa alasi huippuja ja hanki itsellesi mentori! (Kuva: Pixabay)

Usein omalla alallaan menestyneet ihmiset haluavat auttaa muita alalle pyrkiviä. He kokevat, että saavat opastaessaan ja mentoroidessaan toisia myös itse. Kokenut konkari voi saada mentoroinnissa itsekin uusia tuoreita ajatuksia ja ideoita. Älä siis pelkää ottaa yhteyttä ihailemaasi henkilöön tai mentorointiohjelman vetäjään!

Asiantuntija tai mentori voi auttaa sinua eteenpäin, antaa hyviä vinkkejä ja jopa antaa oman verkostonsa käyttöönsä tai sitten hän voi sanoa suoraan, että alalla on tosi vähän töitä.

Näin minulle kävi opiskeluaikana. Halusin rakennustutkijaksi ja aloitin arkkitehtuurin historian opinnot. Kävin kuitenkin heti opintojen alussa tapaamassa Pohjois-Pohjanmaan museon rakennustutkijaa Pasi Kovalaista. Hän oli silloin reilu kolmikymppinen mies. Hän kertoi, että Suomessa on vain seitsemän rakennustutkijaa, ja kaikki olivat alle viisikymppisiä.

Palo ammattiin ei ollut niin kova, että olisin ottanut työttömyyden riskin. Tavalliseen museotyöhön ei into riittänyt, koska palkat alalla ovat huonot. Silloin tupsahti eteen haku Roomaan Villa Lanteen tieteelliselle kurssille. Sain sinne stipendin kevääksi 1998. Elämäni sai siellä uuden suunnan, sillä tapasin kurssin loppupuolella exäni ja syksyllä muutin Englantiin.

Tartu hetkeen: elämä voi tuoda uusia mahdollisuuksia ulottuvillesi!

Joskus elämässä tärkeintä on tunnistaa ne hetket, jolloin ovi kohti unelmia tai uusia asioita avautuu. Se voi olla tapaamasi henkilö, uusi työpaikka tai jokin muu tilaisuus.

Ovi ei kuitenkaan ole yleensä kauaa auki. Sanotaan, että tilaisuus on kuin lintu, joka ei istu kauaa samalla oksalla. Se tarkoittaa sitä, että siihen pitää tarttua nopeasti ja kaksin käsin.

Kuva: Pixabay

Jos otat uuden työpaikan vastaan, siihen täyttyy panostaa täysillä. Jos siinä vaiheessa vilkuilet vielä sivuillesi, annat itsestäsi huonon vaikutelman ja joku kiinnostava tehtävä voi mennä sivu suun.

Toisaalta jos teet valinnan, joka ei tunnu omalta, voit kokeilla sitä hetken ja vaihtaa suuntaa. Työpaikoissa on koeaika, yrittäjä voi heittää työkalut nurkkaan ja palata palkkatyöhön. Harva asia elämässä on täysin peruuttamaton – paitsi kuolema. Ja meidän tavoitteenahan on elää unelmiemme elämää, ennen kuin kuolemme!

Joskus unelma muuttuu matkan varrella. Perustat yrityksen unelmiesi ammatissa ja huomaat, ettei yrittäjyys tai se ala olekaan sinua varten. Silloin pitää palata lähtöruutuun ja miettiä, mitä muuta voisit tehdä jo hankkimallasi osaamisella. Sellaista, joka tuntuu mielekkäältä ja arvojesi mukaiselta – ja siitä saa riittävästi tuloa elämiseen.

Se, että myöntää, ettei tämä ollutkaan minun juttuni, ei ole epäonnistumista. Se on viisautta ja itsetuntemusta. Ei kannata miettiä, mitä muut siitä ajattelevat – usein ne muut ovat liian kiireisiä oman elämänsä kanssa ajatellakseen sinun ratkaisujasi. Ja vaikka kritisoija olisi omaa perhettäsi, olet viime kädessä vastuussa onnellisuudestasi vain itsellesi.

Olet viime kädessä vastuussa onnellisuudestasi vain itsellesi. Klikkaa ja Twiittaa

Aikatauluta unelmasi

 

Minun unelmani on tehdä myös televisiotyötä. Mikä on sinun unelmasi? (Kuva: Pixabay)

Jos unelmasi on uusi ammatti, työpaikka, muutto, yrittäjyys, laihduttaminen tai mikä tahansa, aseta tavoite ja sille aikataulu. Mihin mennessä haluat olla uudessa työpaikassa tai uudella alalla? Mihin mennessä olet luvannut laihduttaa xx kiloa tai päästä unelmiesi matkalle?

Kun tavoite on asetettu, pitää se pilkkoa osiin. Esimerkiksi unelma-ammattiin pyrkijä aikatauluttaa, milloin hän käy tutustumassa unelma-alaansa, hakee oppilaitokseen, suorittaa yrittäjäkurssin tai missä ja milloin suorittaa työharjoittelun. Unelmamatkaa suunnitteleva laskee, minkä verran ja mihin mennessä hänen tulee säästä kuukausittain saadakseen tarvittavan rahasumman kasaan.

Minun unelmani on ura televisiodokumenttien tai asiaohjelmien parissa sekä bloggaaminen viestintätyön ohessa maaliskuun alkuun 2021 mennessä. Koska alalla ei juurikaan ole työpaikkoja, siihen mennessä minun pitää saada opinnot loppuun ja päästä lupaavaan harjoittelupaikkaan. Toinen tavoite on saada siihen mennessä televisio-ohjelmaidea myytyä tuotantoyhtiöön.

Jos en ole edennyt tässä ajassa mihinkään – edes bloggaajana tai videobloggaajana – minun pitää miettiä muita vaihtoehtoja. Mitä muuta mielenkiintoista voisin tehdä sisällöntuotannon ohessa? Sellaista, joka oikeasti työllistää edes osa-aikaisesti yrittäjänä? Matkailuala on tällä hetkellä vahvin vaihtoehto suunnitelma B:ksi.

Minun heikkouteni on innostuminen uusista asioista. Hajotan usein mielenkiintoni liian moneen asiaan enkä saa toteutettua tärkeintä kunnolla, kun aika ja rahat eivät riitä.

Olen luvannut, että keskityn seuraavan vuoden aikana unelmieni toteuttamiseen. Teen sopivasti töitä, jotta pysyn hengissä, opiskelen, bloggaan ja kirjoitan pikku hiljaa kirjaani valmiiksi harrastuspohjalta. Muuta en seuraavan vuoden aikana tee, ellei suurempia yllätyksiä tapahdu.

Tämä olkoon minun lupaukseni itselleni. Mikä on sinun lupauksesi itsellesi? Mihin mennessä aiot saavuttaa sen? Mikä on heikkoutesi ja miten aiot sen voittaa? Kuka sinua voisi auttaa? Entä mikä on sinun suunnitelma B:si?

Jos matkasi kohti unelmiasi on vielä alussa, lue blogini Haluatko elää unelmaelämääsi – käännä kateus voimavaraksi. Blogin voit tilata puhelimelta alla olevasta linkistä, tietokoneella oikeasta reunasta esittelyni alta.

Aurinkoista viikkoa!