Muutto ulkomaille johonkin lämpimään on käynyt monen suomalaisen mielessä tänä talvena, kun lunta on tullut taivaan täydeltä ja välillä räntää ja vettä. Lumitöitä on saatu tehdä urakalla ja auton laseja rapata harva se aamu. Eivätkä liukkaat pakkasaamutkaan ole mieltä ylentäneet – varsinkaan, kun talven harmaus on leijunut ympärillä kuin märkä huopa päivästä toiseen.

(Julkaisu sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä)

Teneriffa herätti muuttohalutLähdimme kumppanini kanssa helmikuun toisella viikolla talvea pakoon Etelä-Teneriffalle. Vietän yleensä helmikuussa lämpimässä maassa vähintään kaksi viikkoa, joten viikon reissu tuntui jo etukäteen turhan lyhyeltä. Sitähän se olikin, vaikka loma oli monella tapaa tämän talven unelmien täyttymys.

Playa de las Americasin rantakatua, joka ulottuu Los Christianosista Costa Adejeen asti.

Etelä-Teneriffa ja Playa de las Americas lähikylineen ovat säiden puolesta luotettavampi lomakohde kuin saaren pohjoisosan Puerto de la Cruz, mutta kyllä sielläkin voi helmikuussa sataa. Meillä kävi hyvä tuuri, sillä vain ensimmäinen täysi lomapäivä oli pilvinen, muuten aurinko helotti joka päivä ja pelätyt sadepilvet hajaantuivat hotellimme uima-altaan yläpuolelle.

Loma loppui liian pian, kuten ne yleensä tuppaavat tekemään. Jäimme kaipaamaan palmujen ja lämpimään sään lisäksi kivaa hotelliamme Los Christianosin rajalla sekä allasalueemme mahtavaa baarimikkoa Tomia. Hän on asunut Teneriffalla jo parikymmentä vuotta ja oli kertomuksineen paikallisesta elämästä yksi osasyy muuttohalujemme heräämiseen.

Mar Ola Portosin -hotellin parasta antia olivat tilava ja siisti uima-allasalue, jossa ei tarvinnut tapella aurinkotuoleista, sekä mukava henkilökunta.

Paluu Suomeen ja lentokentän loskaiselle parkkipaikalle keskellä yötä reilun kahdenkymmenen asteen lämmöstä tuntui kamalalta. Mielessämme alkoi itää seuraavan matkan suunnittelun lisäksi ajatus; entä jos viettäisimmekin ensi talvena lämpimässä pitemmän ajan. Jospa muuttaisimme jossakin vaiheessa pysyvästi ulkomaille?

Vaihtoehto 1: Muutto talveksi lämpimäänViestintäalan yrittäjänä, sisällöntuottajana ja apurahalla kirjoittavana tietokirjailijana olisin voinut viettää jo tänä talvena kolme kuukautta ulkomailla, sillä voin työskennellä lähes missä tahansa, mistä vain löytyy netti. En kuitenkaan halunnut lähteä yksin, sillä kumppanini työskentelee rakennusalalla eikä hän saanut kuin viikon loman.

Ensimmäinen pohdittava asia onkin, kun lähdetään pariskuntana talveksi ulkomaille, lähdetäänkö sinne lomalle vai töihin. Harva yritys antaa työntekijälleen kahden tai useamman kuukauden talvilomaa, joten vaihtoehtoina on joko palkaton loma, irtisanoutuminen, yrittäjyys tai työskentely ulkomailla etänä tai ulkomaille lähetettynä työntekijänä.

Palkatonta lomaakaan eivät kaikki yritykset myönnä ja irtisanoutuminen mukavasta työstä voi olla suuri kynnys kenelle tahansa – varsinkin jos uuden työn saamisesta ei ole takeita.

Tokihan on paljon eri alojen ammattilaisia, jotka tekevät vajaassa vuodessa mojovan tilin ja viettävät säästöillä talvet ulkomailla. Tällaisia mahdollisuuksia löytyy esimerkiksi rakennusalalla, tilintarkastajana, paperityöntekijänä ynnä muissa hyvin palkatuissa ammateissa, joissa töitä tehdään sesonkiluontoisesti.

Turistikohteissa, joissa on paljon suomalaisia, voi löytää töitä matkailu-, hotelli- ja ravintola-alalta vaikkei paikallinen kieli ole kovin hyvin hallussa. Jos asiakaspalvelu tai yrittäjyys eivät kiinnosta, vaihtoehdot kapenevat huomattavasti. Esimerkiksi rakennusala ei usein työllistä kunnolla edes paikallisia, sillä työmarkkinoilla on edullisia maahanmuuttajatekijöitä – varsinkin Kanarialla.

Vaihtoehto 2: Muutto ulkomaille pysyvästi

Ulkomaille muutto on iso päätös, ja sitä ennen pitää tietää, mihin haluaa mennä, miksi ja mitä tekemään. Vasta sen jälkeen on aika miettiä käytännön asioit kuten millaista työtä uusi kotimaa voisi tarjota, millaista kielitaitoa tarvitaan, missä tarkalleen halutaan asua ja miten käytännön asiat kuten muutto ja asunnon löytäminen ym. hoidetaan.

Rantakadulla lämpimässä illassa kävi mielessä, että entä jos talvi-illat olisivat aina tällaisia?

Iso-Britanniassa ja Roomassa asuneena tiedän, että ulkomailla asuminen ei ole pelkkää onnea ja auvoa, vaikka ilmasto helliikin aivan eri tavalla kuin Suomessa. Käytännön asioiden hoitaminen vaatii paikallisen kielen auttavaa taitoa ja verkostoja – tai ainakin tietoa siitä, mistä tietoa ja apua saa tarvittaessa.

On myös hyvä kerätä tietoa mahdollisimman pian käytännön asioista; yleisestä hinta- ja palkkatasosta, asuntojen vuokra-, hinta- ja varustetasosta, terveydenhoidosta, sosiaaliturvasta, tarvittavasta paperisodasta ja niin edelleen.

Mahdollisessa tulevassa kotimaassa pitäisi käydä etukäteen pitemmällä matkalla tutustumassa olosuhteisiin ja työtilanteeseen sekä siellä asuviin suomalaisiin, jotka voivat kertoa myös maan huonoista puolista ja ongelmista. Niitäkin varmasti löytyy.

Elämä ulkomailla lämpimässä ei ole enimmäkseen aurinkoa ja palmurantoja, vaikka lomalla siltä tuntuisikin.

Mieti etukäteen plussat ja miinukset ja tee suunnitelma

Itseäni pysyvä muutto ulkomaille mietityttää monista syistä. Yksi on tietenkin työtilanne, sillä teen tällä hetkellä toimeksiantoja asiakkaille, jotka toivovat minun tekevän haastatteluja ja töitä Tampereen seudulla. Olisinko valmis luopumaan ihanista asiakkaistani? Tällä hetkellä en.

Asun myös omistusasunnossa, joka on täynnä tavaraa. Tunnelmallinen puutaloyksiö Tampereella on melko helppo vuokrata, mutta omat tavarat pitäisi saada jonnekin lämpimään varastoon, joka sekin maksaa.

Uskon, että saan kielitaitoisena ja monissa ammateissa työskennelleenä ulkomailta helposti töitä, mutta haluaisin asua maassa, jossa on myös muita suomalaisia, jos koti-ikävä yllättää enkä pääse lennähtämään minilomalle Suomeen.

Ystävät ja sukulaiset ovat minulle tärkeitä. Rakastan myös Suomen kesää, joten minun pitäisi päästä kesällä Suomeen ainakin kahden viikon lomalle!

Historia on La Lagunan Unescon maailmanperintökaupungissa kaikkialla läsnä. Jaksaisinko kuitenkaan elää Teneriffalla vuoden ympäri? Hyvä kysymys!

On myös hyvä tunnistaa, minkälaisten asioiden kanssa voi elää ja mitkä ovat ehdottomasti nou-nou. Kun ”kuherruskuukausi” eli ensimmäinen vuosi uudessa kotimaassa on ohi, voivat jotkut pieneltä vaikuttaneet asiat ärsyttää niin paljon, että Suomi kutsuu. Näitä vaikeiksi nousevia asioita voivat olla esimerkiksi yksinäisyys, ulkopuolisuuden tunne ja paikallinen byrokratia.

Päätimme kumppanini kanssa, että reissaamme seuraavan vuoden ja mietimme eri maissa käydessämme, missä haluaisimme asua ja miksi, kuinka kauan ja mitä se meiltä edellyttäisi. Usein ulkomailla työskentely edellyttää paikallisen kielen auttavaa osaamista ja on melko epätodennäköistä, että oppisimme esimerkiksi espanjaa siihen mennessä!

Oletko sinä muuttanut Suomen kylmyyttä pakoon ulkomaille? Mitä se vaati ja miten tulet siellä toimeen? Kerro kokemuksistasi kommenttikenttään!

Lue lisää:

PS. Joko olet kokeillut BookBeatia? *Tästä linkistä pääset kokeilemaan ääni- ja e-kirjoja maksutta 30 päivän ajan.

  • Linkin kautta pääset testaamaan BookBeat-Premiumia maksutta, jos et ole kokeillut BookBeatia aiemmin, ja voit kuunnella ja lukea niin paljon kirjoja kuin haluat kokeilujakson aikana! Etu koskee siis uusia BookBeat-käyttäjiä.
  • Rekisteröityessä saat valita minkä tilauspaketin haluat kokeilujakson jälkeen, ja kokeilujakson jälkeen tilaus jatkuu automaattisesti valitun tilauspaketin mukaisesti. BookBeatilla ei ole sitovia määräaikoja, voit lopettaa tilauksen milloin vain.