Korona-aikana matkustaminen on ollut vaikeaa, kun olosuhteet muuttuvat ja lentoja perutaan ja muutetaan jatkuvasti. Otin kuitenkin riskin ja lähdin maaliskuuksi 2021 tekemään lopputyötä Roomaan. Lufthansan lennot olin varannut eBookersin kautta hyvissä ajoin jo edellisen vuoden puolella.

Rooma odotti helmikuun lopussa, mutta matkasta sinne tulikin hieman pidempi!

Yllätys olikin suuri, kun saavuin Helsinki-Vantaan lentokentälle 27. helmikuuta. Minun lentoani ei löytynyt lähtevien lentojen taululta lainkaan. Kysyin asiasta lentokenttävirkailijalta ja hän kehotti menemään Lufthansan tiskille heti kun se tunnin päästä aukeaisi.

Lufthansa luisti vastuusta

Sillä välin soitin eBookersillle, jossa oltiin aivan ymmällään. Heidän mukaansa minun piti lähteä lipussa ilmoitettuna ajankohtana parin tunnin päästä.

Kun Lufthansan tiski aukesi, esitin asiani virkailijalle. Nuori ylimielinen mies suhtautui huvittuneesti tilanteeseeni. Hänen mukaansa kyseistä lentoa ei ollut lennetty viime syksyn jälkeen ja lennon myynyt agentti oli vastuussa tilanteesta. Kun kerroin, että eBookersilla ei ollut tietoa peruutuksesta, hän väitti, että kaikki vastuu tilanteesta oli eBookersilla.

Vaikka kuinka yritin tolkuttaa, että lentoyhtiö on viime kädessä vastuussa siitä, että tieto peruutuksesta pitää tulla lentoyhtiöltä eBookersille ja minulle, hän väitti, että eBookers on vastuussa tilanteen hoitamisesta – vaikka eBookers ei tiennyt peruutuksesta mitään.

No, vietin sitten seuraavat tunnit eBookersin edustajien kanssa puhelimessa, englanniksi tietenkin, kun asiaa piti ratkoa esimiesvoimin. Sain lopulta muutaman tunnin päästä liput seuraavalle päivälle.

Lennon peruuntuminen tuli kalliiksi

Koska Tampereelle palaamisessa ei olisi ollut myöhään iltapäivällä enää mitään järkeä, kun uudet liput olivat seuraavalle aamulle, otin lentokentän GLO Hotellista huoneen, joka maksoi 105 euroa. Otin kuitin visusti talteen.

Pienessä ja ikkunattomassa hotellihuoneessa telkkaria katsoessa ajattelin kaipaavasti neljän tähden hotellihuonettani aivan Rooman pääkadulla Corsolla, joka jäisi tänä yönä käyttämättä. Koska hotellin ravintola oli kiinni, hain evästä lentokentän Salesta ja söin yksinäisen tylsän voileipäillallisen hotellihuoneen sängyllä.

Vihdoinkin sentään matkalla!

Seuraavan päivän korvaava lento ei ollut yhtä hyvä kuin aikaisempi. Jouduin viettämään umpitylsällä Frankfurtin lentokentällä seitsemän tuntia. Kaupat ja ravintolat eivät olleet auki, joten ostin ruokaa käytävällä sijainneista kärryistä ja kahvilasta ja tapoin aikaa epämukavilla tuoleilla istuen netissä

Perillä Roomassa olin yli 24 tuntia myöhässä alkuperäisestä suunnitelmasta. Kun saavuin lentokenttätaksilla ihmisiä kuhisevalle Corsolle, olin missannut yhden hotelliyön, yhden päivän ja illan Rooman keskustassa, koska saapuminen oli monta tuntia myöhempi kuin aikaisempi, sekä kuluttanut rahaa lentokenttähotelliin ja syömisiin ja juomisiin kentillä.

Kun pääsin hotellihuoneeseen ja purettua yhtä yötä varten tarvitsemani vaatteet ja käytyä suihkussa, passeggiata oli ohi ja Rooman kadut autiot. Vain pikaruokalähetit suhasivat sähköskoottereineen tyhjällä pääkadulla. Ehdin juuri ja juuri hakea pizzan Augustuksen mausoleumin viereisestä pizzeriasta. Taas söin illalliseni hotellihuoneen sängyllä.

Rooman kaduilla oli helmikuun viimeisenä päivänä hiljaista. Kokemus Rooman keskustaelämästä Corsolla jäi Lufthansan vuoksi yhteen yöhön.

Jos elämäni koronakeväällä Roomassa kiinnostaa, pääset lukemaan artikkelini aiheesta tästä linkistä.


Matkustajan oikeudet – Lufthansa vastuussa

Selvittelin eBookersilta, kuka vastasi ylimääräisistä kuluista. Ebookersilta minulle kerrottiin, ettei eBookers maksa korvauksia, koska yhtiö ei ollut koskaan saanut ilmoitusta lennon peruuttamisesta, eikä siksi voinut ilmoittaa minulle.

eBookers lähetti kuitenkin minulle kaikki tarpeelliset linkit reklamaation tekemiseen Lufthansalle sekä linkin lentomatkustajien oikeuksista EU:ssa.

Vastuutapaus näytti EU-asetusten mukaan selvältä: lentomatkustajien oikeuksista Euroopan unionissa annetun asetuksen (EY) N:o 261/2004 mukaan ongelmatapauksissa on ongelman aiheuttaneen lennon suorittanut lentoyhtiö yksin vastuussa, ja jos asetuksen ehdot täyttyvät, lentoyhtiö on velvollinen maksaa korvausta.

Kun selvittelin asiaa eteenpäin, huomasin, että Euroopan unionin säännösten mukaan Lufthansa oli velvollinen korvaamaan minulle 400 euroa seuraavasti:

Korvaus on 400 euroa, kun lento peruttu yli 1500 kilometri mittaisilla EU:n sisäisillä lennoilla. Jos lento peruuntuu, lentoyhtiön on kerran annettava minulle mahdollisuus valita jokin seuraavista: lipun hinnan palautus ja jatkolentojen osalta paluulento lähtökentälle mahdollisimman pian tai uudelleenreititys lopulliseen määränpäähän mahdollisimman pian. Tämän hoiti eBookers.

Asetus sanoo myös, että jos saat peruutusilmoituksen alle 14 päivää ennen suunniteltua lähtöpäivää, olet oikeutettu rahanpalautukseen. Lentoyhtiön on pystyttävä todistamaan, milloin sinulle ilmoitettiin lennon peruuttamisesta.

Lentoni saapui Roomaan yli 24 tuntia myöhässä alkuperäisestä lentosuunnitelmasta + jouduin maksamaan käyttämättömän hotelliyöni Roomassa + lentokenttähotellin Helsingissä ja maksamaan kaikki muut kulut. Näitä olivat minun tapauksessani syöminen kalliilla lentokentillä ja uusi taksi sen sijasta, jonka olin varannut ja maksanut etukäteen Fiumicinosta Rooman keskustaan.

EU-asetuksen mukaan siitä huolimatta, että olin valinnut uudelleenreitityksen, Lufthansa oli edelleen velvollinen maksamaan minulle 400 euron korvauksen, koska lentoni myöhästyi yli 24 tuntia. Se kattaa kaksi yllä mainittua hotelliyötä ja muut kulut, mukaan lukien taksi, jota ei ole käytetty, mutta joka on jo varattu ja maksettu etukäteen sekä korvaa hieman hukattua aikaa kohteessa.

Helmikuun lopussa 2021 oli Piazza Navonallakin hiljaista.

Lufthansa ei vaivautunut vastaamaan reklamaatioon

Tein reklamaation Lufthansalle eBookersilta saamieni ohjeiden mukaan ja kokosin kuitit yhteen. Oli kuitenkin yllättävää huomata, miten vaikeaa oli löytää Lufthansa verkkosivuilta osoitetta, johon reklamaatio lähettää!

Osoite löytyi ja lähetin reklamaation korvausvaatimuksineen ja kuitteineen. Tiesin, että vastaukseen voisi mennä jopa kuusi viikkoa, mutta siitä huolimatta ihmettelin, kun mitään ei kuulunut – ei edes ilmoitusta reklamaation vastaanottamisesta. Lufthansa ei paljon piitannut näköjään yhden suomalaisen ikävistä kokemuksista!

Kahden kuukauden kuluttua hiljaisuus vain jatkui, joten otin yhteyttä Euroopan kuluttajakeskukseen. Se onnistuu onneksi myös Suomeksi suomenkielisen asiamiehen välityksellä.

Euroopan kuluttajakeskuksen tehtävänä on antaa kuluttajille tietoa heidän oikeuksistaan rajat ylittävän kuluttajakaupan kysymyksissä Euroopan unionin alueella sekä Norjassa, Islannissa ja Isossa-Britanniassa.

Organisaatio neuvoo ja sovittelee myös kulutushyödykkeiden hankkimiseen liittyviä riitoja tapauksissa, joissa kuluttaja ja elinkeinonharjoittaja ovat sijoittautuneet eri EU- tai ETA-maihin. Toimintaa rahoittavat Suomen valtio ja Euroopan unioni.

Euroopan kuluttajakeskus otti asian hoitaakseen ja pyysi reklamaation lentolippuineen, matkasuunnitelmineen ja kuitteineen. Ja taas odotettiin.

Lufthansa meni boikottiin

Torstaina 21. lokakuuta eli kahdeksan kuukautta matkan peruuntumisen jälkeen sain Euroopan kuluttajakeskukselta seuraavan vastauksen:

”Lufthansa oli nyt vastannut Saksan toimipisteellemme. Peruutus on lentoyhtiön mukaan johtunut poikkeuksellisista olosuhteista. Vetoavat edelleen koronaan, heidän mukaan sillä on edelleen vaikutuksia lentoliikenteeseen. Tämän vuoksi lentoyhtiö ei suostu maksamaan vakiokorvausta (400 EUR).

Oma kommenttini tähän on, että ihmettelen, miten kauan lentoyhtiöt voisivat vedota koronaan. Ratkaisukäytäntöä ei vielä oikein ole. Emme osaa arvioida, kuinka kauan lentoyhtiö todella voisi vedota koronaan, niin että olisi todella kyseessä poikkeuksellinen olosuhde. Kysehän ei enää ole mistään uudesta ja yllättävästä tilanteesta ja lippuja myydään lennoille.

Lisäksi lentoyhtiö kertoo, etteivät olisi velvollisia korvaamaan seurannaiskustannuksia peruutuksesta johtuen, eli tätä menetettyä hotelliyötä Roomassa (32,88 EUR).

Lufthansa suostuisi kuitenkin maksamaan 100 EUR hotellista Helsingissä. Tätä varten pyytäisivät tilitietoja. Mitä tuumaatte? Haluatteko, että asia siirretään eteenpäin Saksan riidanratkaisuelimeen? Käsittelyajat ovat valitettavan pitkät, siinä voi ikävä kyllä siis mennä vuosikin.”

Ymmärrettävistä syistä otin sen 100 euron korvauksen vastaan – en tiedä, milloin se tulee tilille, mutta en jaksa enää. Meni vain Lufthansa boikottiin. En tule koskaan unohtamaan sitä ylimielistä asennetta, jolla minuun suhtauduttiin Helsinki-Vantaan lentokentällä. Eikä huonosti hoidettu reklamaatiokaan lisännyt luottamustani lentoyhtiötä kohtaan!

Alla eBookersilta saamiani hyödyllisiä linkkejä, jos joudut vastaavaan tilanteeseen:

Lufthansan puhelinnumero on +358981710037 (englanninkielinen palvelu).
https://www.lufthansa.com/fi/en/help-and-contact 
http://europa.eu/youreurope/citizens/travel/passenger-rights/air/index_fi.htm
https://www.airhelp.com/fi/
http://ifdelayed.com/fi/

Turvallista marraskuuta!