(Julkaisu sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä)

Tunnesyöminen ei ehkä tule lomalaiselle ensimmäisenä mieleen, kun housunkaulus alkaa kesällä kiristää. Minun painonhallintaprojektini meni juhannuksen jälkeen läskiksi. En tiedä, johtuuko se tunnesyömisestä. Tässä blogissa tarkastelenkin omaa suhdettani syömiseen Anette Palssan ja Maare Kauppisen *Tunnesyöminen – Löydä terve suhde itseesi ja ruokaan -kirjan avulla.

Yksi syy painonhallintaprojektini rapistumiseeni löytyy helteistä. Lämpiminä kesäiltoina grillasimme ja nautiskelimme lonkeroa harva se ilta terassilla. Nautimme kesästä ja elämästä. Ruokapäiväkirjan pitäminen Kiloklubissa jäi – surullisin seurauksin.

Tunnesyöminen ja kesä
Mökkeilyyn kuuluvat myös kesäherkut kuten uudet perunat ja grillimakkarat, mutta kohtuudella!

Kun laihdutetuista 1,5 kilosta oli tullut 700 grammaa takaisin, en uskaltanut enää mennä vaa’alle, vaan jatkoin valitsemallani herkuttelun tiellä. 16:8-pätkäpaastostakaan ei ollut apua. Rankempi 5:2 pätkäpaasto jäi kiireisen arjen ja miehen pikaisten ja hänen kauppalappunsa mukaisten kauppareissujen vuoksi kokeilematta ja siirtyy syksyyn.

Mikä veti painohallintaprojektini aallonpohjaan? No, ensinnäkin Oulussa viettämämme ”superviikonlopun” aikana ehdimme kolmen päivän aikana käydä serkkuni mökillä Yli-Kiimingissä, juhlia toisen serkkuni nelikymppisiä mahtavan ruokatarjoilun, skumpan ja paljuilun merkeissä sekä sunnuntaina herkutella kummityttöni rippijuhlissa.

Mässäily jäi päälle, kun istuimme mieheni kanssa iltaisin telkkarin ääressä jäätelökulho leuan alla. Voit siis kuvitella, että en todellakaan uskalla mennä vaa’alle! Vatsa pömpöttää, olo on raskas ja tunnen oloni kurjaksi. Jotain pitäisi tehdä, koska painonhallinta ei ole enää hanskassa.

Olenko tunnesyöjä vai syönkö vain väärin ja väärään aikaan?

Olen aina pitänyt itseäni tunnesyöjänä, koska väsyneenä ja masentuneena hemmottelen itseäni hiilari- ja rasvapitoisella ruoalla. Siksi olikin luontevaa ostaa avuksi *Tunnesyöminen – Löydä terve suhde itseesi ja ruokaan –e-kirja.

Kirjan mukaan tunnesyömisellä ”tarkoitetaan syömistä, joka tapahtuu ensisijaisesti tunteiden, ei fysiologisten tunteiden ohjaamana. Tunteiden vaikutus syömiseen on luonnollinen asia, mutta silloin kun tunteet alkavat olla pääasiallinen syy syödä, voi ravinnon saanti poiketa fysiologisista tarpeista ja olla terveydelle haitallista.”

Tunnesyömistä on myös se, että tunteita pyritään säätelemään syömättömyyden tai eri ruokien avulla. Tunnesyöminen on tiedostamatonta.

Tunnistin kaikki nämä piirteet itsessäni. Kun haluan lohduttaa itseäni ruoalla, tilanne vain ajautuu siihen, että syön ilman mitään kontrollia. Mietinkin, olenko ahmintatyyppinen tunnesyöjä. Syön vähän päivällä, koska olen aamuntorkku enkä aamupäivällä nälkäinen. Illalla väsyneenä tai huonoissa fiiliksissä hyvää ruokaa menisi vaikka kuinka paljon.

Tunnesyöminen-kirja

Palssa ja Kauppinen jaottelevat tunnesyömisen Stahre ja Ryd -nimisten tutkijoiden mukaan yhdeksään luokkaan:

  • impulsiivinen syöminen
  • minulla ei ole niin väliä -ajatukseen syöminen
  • stressiin syöminen
  • ajatusansoihin uskominen ja syöminen
  • aina valmiina auttamaan ajatuksesta ahdistumiseen -syöminen
  • ikävystymisen tunteeseen syöminen
  • olen uhri -ajatteluun syöminen
  • lohtusyöminen
  • iloon syöminen.

Tunnistin olevani impulsiivinen syöjä – varsinkin televisiota katsoessa, kuukautisten aikana ja väsyneenä, kun järki heilahtaa roskakoriin. Lisäksi olen lohtusyöjä; kun elämä potkii päähän ja tunnen oloni surkeaksi tai kaipaan hellyyttä, haen lohtua jäätelöstä ja hyvästä ruoasta.

Kirjassa käsitellään myös tunnesyömistyyppien lisäksi tunnelukkoja ja sitä, mitä niille voi tehdä. Se on tosi kiinnostava osio ja sai minut miettimään omia tunnelukkojani, kuten riittämätöntä itsekontrollia ja epäonnistumisen tunteita. Joskus tunnelukot voivat olla niin vahvoja, että niitä kannattaa käydä puhumassa auki ammattilaisen kanssa.

Palssan ja Kauppisen mukaan tunnesyöminen voikin johtua siitä, että syödään liian vähän ja väärään aikaan. Monella päivisin syöminen on hallinnassa, mutta iltaisin herkuttelu lähtee lapasesta. Tämä johtuu siitä, että lähes poikkeuksetta tällainen ihminen syö päivällä liian vähän, liian yksipuolisesti tai vääränlaista ruokaa. Eli minulle helppo 16:8-pätkäpaasto tekeekin minut illalla vain nälkäiseksi!

Tunnesyöminen voi johtua siitä, että syödään liian vähän ja väärään aikaan. (Palssa & Kauppinen: Tunnesyöminen, löydä terve suhde itseesi ja ruokaan) Klikkaa ja Twiittaa

Tunnistin tästä itseni. Aamulla ja päivällä minun ei tee mieli ruokaa, mutta illalla en osaa lopettaa syömistä. Selkeä aamiaisen ja lounaan kokeilun paikka. Kokeilu lähtee tästä päivästä lähtien, ja ensi kerralla käsittelenkin postauksessa juuri tätä täsmäsyömistä. Voisiko se auttaa omaan ahmivaan (tunne)syömiseeni?

Mihin tunteisiin syön?

Kirjassa on viisikymmentä harjoitusta, joista osa on mielestäni huuhaata. Tunteiden tunnistamisharjoitukset ovat mielestäni hyviä, varsinkin ensimmäinen, jossa opetellaan tunnistamaan omia perustunteita. Harjoituksessa analysoidaan, mikä tuotti esimerkiksi ilon tunteen, miten tunne tuntuu kehossa ja miten se vaikuttaa syömiseen.

Tunnesyöminen ja sen välttäminen kävelylenkillä metsässä
Syömisen sijasta stressaantunen mielen voi rauhoittaa kävelylenkillä metsässä.

Minä tunnistin hyvin omat ilon tunteeni, kuten innostuneisuuden, rakkauden ja rentouden, enkä syö yleensä niihin. Syön pikemminkin suruuni, ulkopuolisuuden, pettymyksen, kateuden, läheisyyden ja hellyydenkipeyden tunteisiini.

Kun tunnen oloni lihavaksi ja häpeän saamattomuuttani ja rumia jalkojani, haluan syödä häpeän tunteeseen, niin nurinkuriselta kuin se tuntuukin. Jos sorrun syömään, häpeän vielä enemmän heikkouttani. Tästä syntyy helposti häpeän ja tunnesyömisen kierre, joka vahvistaa epäonnistumisen tunnetta. En ole tämän tunteeni kanssa yksin – moni tunnesyöjä tunnistaa tämän itsessään.

Kirja kannustaakin ymmärtämään, mikä tunnejärjestelmä on kulloinkin aktiivisena, jos huomaa syövänsä ilman nälkää. On tärkeää selvittää, miten itseä voi aktivoida tai rauhoittaa tarvittaessa.

Tunnesyöminen kuriin harjoitusten avulla

Palssan ja Kauppisen mukaan tunnesyömisen hoito on vielä lapsenkengissään, mutta heillä on muutamia testattuja menetelmiä, joista on apua. Minä innostuin kokeilemaan käyttäytymisanalyysia, jossa analysoidaan, mitkä asiat ja syy-yhteydet vaikuttavat tunnesyömiseen.

Tunnesyöminen -kirja ja harjoitus
Mitkä tunteet saavat sinut syömään ja miksi?

Harjoituksessa kirjataan ylös asioita, tilanteita, jotka vaikuttavat tunnesyömiseen. Harjoituksessa kehotetaan tutkimaan asiaa monelta kantilta ja tunnistamaan tekijät, joihin voit vaikuttaa ja joihin et sekä pohtimaan, mitä asioita voit muuttaa ja miten.

Minun tunnesyömiseeni vaikuttavat vuorokaudenaika, eli tunnesyöminen keskittyy iltaan, tyydyttymätön läheisyyden ja seksin tarve, alkoholi, väsymys, itseni palkitseminen, pettymykset ja itseni lohduttaminen, kokkaaminen viinilasi vieressä, perjantai-illan saunalonkerot ja karaoke, illanistujaiset ja erilaiset tilaisuudet.

Toisena työkaluna kirjassa esitellään ketjuanalyysi, jossa tutkitaan tunnesyömiseen johtavaa tapahtumaa pala kerrallaan. Sen tavoitteena on selvittää tapahtuman, tunteiden ja ajatusten vaikutusta ongelmaan kuten tunnesyömiseen ja sen seurauksiin.

Kirjan mukaan ketjuanalyysin voi tehdä itselleen tunnesyömisen jälkeen vastaamalla mm. seuraaviin kysymyksiin:

  1. Mitä tapahtui? Kuvaa ongelma / tilanne.
  2. Mitä tapahtui ennen tunnesyömistä?
  3. Mitä tunteita tämä tapahtuma herätti sinussa?
  4. Mitä ajatuksia ja mielikuvia tapahtuma herätti sinussa?
  5. Mitä tunteita ajatukset herättivät?
  6. Mihin ongelmatilanteeseen tapahtuma johti? Mitä teit?
  7. Mitkä olivat toimintasi / käyttäytymisesi välittömät seuraukset?
  8. Mitkä olivat toimintasi / käyttäytymisesi pitkän aikavälin seuraukset?
  9. Mihin pyrit tällä käyttäytymiselläsi / toiminnallasi?
  10. Jälkikäteen ajateltuna, mikä olisi ollut järkevää, rakentavaa ja arvojesi mukaista toimintaa tilanteessa? Miten haluaisit toimia vastaavassa tilanteessa seuraavalla kerralla?
  11. Mieti vielä tapahtunutta – oliko siinä tekijöitä, jotka herkistivät sinut toimimaan kuten toimit? Esimerkiksi olitko nälkäinen, väsynyt, stressaantunut, pettynyt tai juonut alkoholia?

Tunnesyöminen hallintaan kotioloissa psykoterapian keinoin

Minusta kirjassa oli paljon hyviä kysymyksiä ja erilaisia lähestymistapoja tunnesyömiseen. Yksi näistä on skeematerapia, joka pyrkii ymmärtämään, mistä oireet johtuvat. Siinä työskennellään nimenomaan aiemmin mainitsemieni tunnelukkojen ja moodien eli tunnetilojen kanssa.

Kirjan mukaan tunnelukkojen muodostumisen yhteisenä tekijänä on emotionaalisten perustarpeiden tyydyttymättömyys. Näitä tarpeita ovat turvallisuus, yhteenkuuluvuus, itsenäisyys, arvostus, kohtuulliset rajat ja itsensä toteuttaminen. Jos nämä jäävät tyydyttymättä, seurauksena voi olla ahdistusta, ulkopuolisuuden, yksinäisyyden, arvottomuuden, häpeän ja riittämättömyyden tunteita, jotka aiheuttavat tunnelukkoja.

Tunnelukkoja taas on peräti 18, mm. alistuminen, epäonnistuminen, hyväksynnän haku, riippuvuus, riittämätön itsekontrolli ja pessimistisyys. Nämä olivat tunnelukkoja, jotka itse tunnistin Tunnelukkosi.fi -sivun testissä. Sen löydät linkistä https://www.tunnelukkosi.fi/testi.php.

Toinen kirjan kirjoittajien kuvailema metodi on hyväksymis- ja omistautumisterapia, johon kuuluu arvojen mukainen arki, hyväksyvä läsnäolo nykyhetkessä, tunteiden hyväksyminen, vapaus mielen ja sisäisen puheen kontrollista sekä havainnoiva minä, joka tunnistaa sen, ettei ihminen ole sama kuin hänen tunteensa ja ajatuksensa.

Palssa ja Kauppinen tiivistävät hyväksymis- ja omistautumisterapian ydinsanoman HOT seuraavasti:

H =Hyväksy itsesi ja ota vastaan sinussa ilmenevät ajatukset, tunteet ja elämän tuomat haasteet.

O = Omistaudu selkiyttämään itsellesi, mitkä asiat elämässä ovat sinulle tärkeitä.

T = Toimi ja tee sellaisia tekoja, joista sinulle on hyviä seurauksia pitkällä aikavälillä ja jotka ovat arvojesi suuntaisia ja edistävät sitä, mitä pidät tärkeänä.

Mitkä ovat sinulle tärkeitä arvoja ja asioita, jotka tekevät sinusta onnellisen?

Tavoitteet heinä-elokuulle:

  • Otan edellä mainitut harjoitukset työn alle seuraavan viikon aikana.
  • Käyn taas vaa’alla.
  • Palaan Kiloklubin pariin.
  • Liikun 3 – 4 kertaa viikossa.
  • Syön ruokapöydän ääressä enkä sohvalla.

Katsotaan, saanko painohallinnan kirjan ja näiden tavoitteiden avulla taas omiin hyppysiini kesään sopivalla armollisella tavalla????. Ehkä turvonnutta oloa voisi helpottaa myös 5:2-pätkäpaastokokeilu?

Jos haluat lukea lisää testatuista ja alkukesän oikeasti toimivista vinkeistä kuten syömispäiväkirjasta (minulla Kiloklubi), lue postaukseni Laihduin vaikka syömisissä lipsuinkin – mitä tein oikein? tästä linkistä!

PS. Tiesitkö, että voit ostaa *Tunnesyöminen -kirjan myös äänikirjana BookBeatista?

  •  Linkin kautta pääset testaamaan BookBeat-Premiumia maksutta, jos et ole kokeillut BookBeatia aiemmin, ja voit kuunnella ja lukea niin paljon kirjoja kuin haluat kokeilujakson aikana! Etu koskee uusia BookBeat-käyttäjiä.

Ihanaa heinäkuuta!