Unelmia pitää olla – ne kannattelevat arjen keskellä. Jossakin vaiheessa pitää vaan lopettaa pelkkä haaveilu ja alkaa toteuttaa niitä unelmia – astua epämukavuusalueelle ja ottaa itseä ja asioita niskasta kiinni.

Haaveilin elämänmuutoksesta vuosia ja luin kasakaupalla elämäntaito- ja selfhelp-oppaita. Vasta kun otin puhelimen käteen, alkoi tapahtua. Silloin sain konkreettiset ohjeet ja aikataulun, kuinka päästä toteuttamaan unelmiani: opiskelemaan televisiodokumenttialaa. Kolme viikkoa tästä puhelusta aloitin opinnot.

Minun ja varmasti monen muunkin heikko kohta on loputtomiin suunnitella asioita. Siinä vaiheessa, kun ideat pitäisi toteuttaa – esimerkiksi ottaa puhelin käteen ja alkaa myydä niitä – onnistun vetkuttamaan toimeen tarttumista mitä parhaimmilla verukkeilla.

Selitän itselleni, että ensin pitää hioa myyntipuhe ja tehdä asiakastyöt pois alta. Niitähän aina riittää – kiireellisempiä ja mukavampia asioita sekä selityksiä ja sijaistoimintoja epämukavan tekemisen välttelyyn.  

Olen myös lykännyt vaikeina pitämieni sosiaalisen median sovellusten käyttöönottoa jo vuosia. Tehtävälistalla pyörivät muun muassa somepostausten ajastusohjelma Hootsuite sekä kuvankäsittelyohjelma Canva, joita tarvitsen bloggaajana tehdäkseni arjesta helpompaa. Kynnys niiden opettelemiseen on vain korkea!

Lopeta haaveilu – just do it!

Rakastan Niken slogania. Se on lyhykäisyydessään niin ytimekäs ja pureutuu itse asiaan.  Se kertoo juuri sen olennaisen: unelmia voi toteuttaa vain tekemällä, ei haaveilemalla ja suunnittelemalla.

Usein vetkuttelu ja asioiden lykkääminen itsessään stressaavat enemmän kuin toimeen tarttuminen. Mitään ei kuitenkaan tapahdu, ellei niitä vaikeaksi ajateltuja asioita laita kalenteriin ja oikeasti tartu niihin.

Herään omaan vetkutteluuni ja saamattomuuteeni yleensä vasta siinä vaiheessa, kun kilpailija tai joku tuttu on tehnyt asian, jota olen itse suunnitellut vuosia. Sitten kiroilen itselleni, kuinka laiska, tyhmä ja saamaton olen.

Itsevarmuuden kasvattamisesta ovat kollegani, Hellittämättä -blogin Sofia ja ByKatriina -blogin Katriina tehneet aiheesta hienon Näin kasvatat itsevarmuutta -podcastin, jonka pääset kuuntelemaan TÄSTÄ LINKISTÄ.

He ovat myös avanneet ihan vasta juuri tähän aiheeseen liittyvän Laiska, tyhmä ja saamaton -Facebook-yhteisön, johon pääset TÄSTÄ LINKISTÄ.  


Vääränlaiset uskomukset itsestä nakertavat itsetuntoa

Usein juuri väärät uskomukset itsestä ja omista vahvuuksista ja mielenkiinnon kohteista nakertavat itsetuntoa niin, että toimeen tarttuminen tuntuu ylivoimaiselta. Takana voi olla kouluaikaisia opettajien tai vanhempien möläytyksiä ja yleistyksiä tyyliin: ”Tainasta ei tule ikinä kirjoittajaa jne.”

Koska ajattelen, että olen tietoteknisissä asioissa aivan kädetön, uusien sovellusten käyttöön ottaminen tuntuu aivan ylivoimaiselta. Vetkutan pelottavaa asiaa hamaan tappiin saakka. Siitäkin huolimatta, että yleensä kun tartun toimeen, jossain vaiheessa saan vaikeatkin asiat maaliin – joko yksin, Googlen tai muun yhteisön avulla.

Yhtä negatiivisesti ajattelen myymisestä. Kun tapaan asiakkaita ja potentiaalisia asiakkaita erilaisissa tilaisuuksissa, keskustelen heidän kanssaan ja annan mielelläni vinkkejä viestintään. En ajattele, että myyn, mutta saan silti asiakkaita juuri heistä, joita olen auttanut.

Miksi myyminen kasvokkain on niin paljon helpompaa kuin puhelimessa? (Kuva: Pixabay)

Myyntipuhelut ovatkin aivan toinen juttu. On ihme, että olen voinut elättää itseni yrittäjänä näinkin pitkään, koska en juuri koskaan soita asiakkaille ja myy palvelujani.

Jos olemme tavanneet asiakkaan kanssa kasvotusten tai jossain pirskeissä ja sopineet, että soitan, silloin teen niin, mutta en koskaan ilman ”vihreää valoa”. Entä jos soitan asiakkaalle ja kysyn, mitä kuuluu? Miksi minun pitää odottaa, että asiakas ottaa aina minuun yhteyttä? Hmm…

Niin sanotut kylmäsoitot eivät olekaan asiantuntijoiden mukaan kovin tehokas tapa tehdä kauppaa, vaan olisi parempi lähestyä tuntematonta asiakasta esimerkiksi sähköpostiviestin tai uutiskirjeen muodossa tätä ennen. Näitäkin olen suunnitellut, mutta en ole saanut tartuttua toimeen.

Säälittävää. Tiedän, että osaamistani tarvitaan, mutta en voi keksiä enempää verukkeita. Suunnitelmat pitäisi viedä vihdoinkin maaliin: just do it!

Lupaan laittaa kalenteriini ensi viikolle tunnin asiakaskohderyhmien määrittelyyn, toisen tunnin sähköpostikirjeen muotoilemiseen ja kolmannen viiden sähköpostiviestin lähettämiseen. Ensi viikon torstaina tartun luuriin ja soitan viidelle hyvin potentiaaliselle asiakkaalle perään. Simple as that. Kerron ensi viikolla, kuinka kävi!

Harjoittelu tekee mestarin ja epäonnistumista oppii

On ymmärrettävää, että uuden ja/tai itselle epämiellyttäväksi koetun asian tekeminen ei nappaa. Joskus taas epämukavuusalueesta voikin tulla mukavuusalue!

Minä olen aina suhtautunut nihkeästi Exceliin, koska en osannut käyttää sitä kunnolla. Olen ajatellut, että se on matemaattisesti suuntautuneiden ihmisten työkalu (minähän en ole matemaattisesti suuntautunut, vaikka lukion päästötodistuksessa matematiikka oli ysi…????)

No, televisiodokumenttiopintoihin kuului tänä keväänä Excel-opintojakso ja vieläpä etänä. Yllätyksekseni selvitin kotitehtävät erinomaisten kotiohjeiden mukaan kuin vettä vain. Innostuin Excelistä muutenkin enkä enää pelkää hyödyntää sitä arjessa.

Mikko Raespuro kirjoitti viime viikolla mainiossa Verkosta Vapauteen -viikkokirjeessään, miten tärkeää on viedä teoria mahdollisimman ripeästi käytäntöön. Hänen mukaansa mindset eli oppimiseen ja kehittymiseen tukeva mielentila saavutetaan nimenomaan rutiinien ja tekojen kautta. Oppi tulee siis viime kädessä tekemällä!

Toki teoriaakin tarvitaan, ennen kuin asioita voi harjoitella käytännössä. Silti vain tekemällä jonkin asian itse käytännössä, sen voi kunnolla sisäistää, toteaa Raespurokin. Siksi tekeminen ja toisto ovat oppimisen kannalta tärkeitä.

Jos rakastat selfhelp-oppaita kuten minä, jossain vaiheessa pitää lopettaa listojen ja aarrekarttojen laatiminen ja siirtyä sanoista tekohin! (Kuva: Pixabay)

Pyydä palautetta ja seuraa kehittymistäsi – virheistä oppii!

Tänä päivänä unelmia voi toteuttaa ja uutta oppia helpommin kuin koskaan. Meillä on käytössämme valtavat määrät tietoa Googlessa ja käyttöopasvideoita YouTubessa. Lisäksi Facebookissa on eri aiheisiin ryhmiä, joissa asiantuntijat jakavat tietoa. Pitää vain uskaltaa ottaa uusi sovellus käyttöön, jos se oikeasti kiinnostaa!

Mitään ei kuitenkaan opi, jos ei ole tavoitteita, joiden saavuttamista seurata säännöllisesti. Parhaatkin aikeet jäävät aikeiden tasolla, jos niitä ei kirjaa ylös konkreettisiksi tavoitteiksi ja toimenpiteiksi kalenteriin. Deadline on hyvä kirittäjä!

Raespuro kehottaa myös nauhoittamaan omia myyntipuheita ja kuuntelemaan niitä jälkikäteen. Huh, kun pelottavaa, kun jo soittaminen ventovieraille kauhistuttaa – entä, jos potentiaalinen asiakas lyökin luurin kiinni?

Jep! Tässä juju onkin: mikä on kamalinta, mitä voi tapahtua, kun menet epämukavuusalueelle? Minun tapauksessani se on se, että asiakas ei osta, on tyly tai lyö luurin korvaan.

Entä sitten? Jos nauhoitan ja kuuntelen puhelun, voin saada vinkin siitä, lähestyinkö asiakasta jotenkin väärin. Jos vika ei ollut minussa, asiakas ei vain ollut kiinnostunut. Joku muu voi olla.

Jos haluamme oppia tai tehdä jotakin ja toteuttaa siten unelmiamme, pitää olla valmis sietämään myös epäonnistumisia ja pettymyksiä. Maailma ei kaadu siihen, että joku on minulle tyly tai ei halua palvelujani. Varmasti on yrittäjiä, joita voin osaamisellani aidosti auttaa. Minun tehtäväni on vain puskea hellittämättä eteenpäin ja löytää heidät.

"Jos haluamme oppia tai tehdä jotakin ja toteuttaa siten unelmiamme, pitää olla valmis sietämään myös epäonnistumisia ja pettymyksiä." Klikkaa ja Twiittaa

Joskus omissa tavoitteissa on vaikeaa pysyä. Kollegani Sofia on kirjoittanut tästä Hellittämättä-blogiinsa ajatuksia herättävän ”Kuinka pitää fokus tavoitteessa” -postauksen. Pääset Sofian postaukseen TÄSTÄ LINKISTÄ.

Koska rakastan kaikenlaisia mietelauseita, lainaan tähän loppuun vielä Mikko Raespuron Verkossa Vapaaksi -viikkokirjeestä lainattua Arkhimedeen viisautta (suomeksi):

”Ainoa tapa oppia se, on tehdä se.” Klikkaa ja Twiittaa

S. Joko olet tutustunut siihen, miten kateus käännetään voimavaraksi? Voit lukea blogini aiheesta tästä linkistä: Haluatko elää unelmaelämääsi? Käännä kateus voimavaraksi!

Toteutetaan unelmia yksi teko kerrallaan. Let’s do it!

Ihanaa ja touhukasta kesää!