Elämän taitekohdassa on hyvä istahtaa hetkeksi miettimään, mitä oikeasti elämältäni haluan. Mitä haluan tehdä, milloin, missä, miten ja kenen kanssa? Siinä tilanteessa auttaa unelmakartta tai aarrekartta – rakkaalla lapsella on monta nimeä. Joko sinä olet tehnyt sellaisen? (Kuva: Timo Pellikka / Sokerijussin Kievari)

Näin eron jälkeen uusi unelma on toteutumassa ja vanhat purkautumassa. Niinpä onkin aika tehdä uusi unelmakartta! Taidankin itse asiassa lyödä kaksi kärpästä yhdellä iskulla tekemällä SEKÄ unelmakartan ETTÄ veivilistan. Sitten pitääkin lukea joku vanha postaus, että miten saan toteutettua kaikki unelmani!

Bucket-list-sana tulee englanninkielisestä sanonnasta ”to kick the bucket”, potkaista tyhjää. Eli ämpärilistalle kirjataan ylös asioita, joita halutaan tehdä ennen kuin kuolo korjaa. Kysymyksessä on vähän kuin uudenvuoden lupaus, mutta konkreettisemmin ja pitemmälle aikavälille jaettuna. Ilta-Sanomat on tehnyt aiheesta kivan pienen artikkelin, pääset lukemaan sen tästä.

Olin viikonloppuna Nokian Yrittäjien Unelmatehtaassa, jossa teimme ohjaajan johdolla unelmakartat. Olen tehnyt sellaisen aiemminkin, ja siihen vuonna 2014 listaamat asiat ovat toteutuneet – ja osa on ehtinyt jo purkautuakin avioeron myötä. Siksi uskoni unelmakarttaan ei horju!

Minusta Positiivareiden Aamun ajatus 4699 tiivistää ajatuksen hienosti:

Jotkut ihmiset onnistuvat elämässään, 
koska kohtalo on niin määrännyt; 
mutta useimmat ihmiset onnistuvat,
koska he ovat itse niin päättäneet.

Unelmakartta 2014 – mitä toivoin, mitä sain?

Kun tein unelmakartan Tampereella asuvana kaupunkisinkkuna vuonna 2014, kuviin ja teksteihin pulpahteli toiveita rakkaudesta, intohimosta, parisuhteesta, omakotitalosta kauniine keittiöineen, matkoista sekä hevosista (halusin tuolloin aloittaa ratsastusharrastuksen uudelleen).

Ihana Bruno, joka tästä kuvan ottamisesta vartin päästä säikähti jotakin
ja mätkähdin laukasta alas...

Kaikki nämä toiveet toteutuivat kahden vuoden sisällä – joskin parisuhde on nyt ohi ja avioero menossa. Silti uskon vielä rakkauteen ja aikani sinkkuna riehuttuani löydän toivottavasti lämminsydämisen ja rakastavan kumppanin.

Pääsin ratsastamaan vuosiksi ystäväni ja hänen tyttärensä hevosilla ja osallistuin jopa tallikisoihin puolen metrin esteillä. Putosin muutama viikko sitten samaisella tallilla laukassa sen verran pahasti, että ratsastusharrastus on ainakin toistaiseksi jäissä.

Nyt on aika asettaa uusia haaveita ja tavoitteita – tehdä unelmakartta 2021. Haluan myös listata asiat, joita haluan ehdottomasti ehtiä tehdä, ennen kuin kuolen.

Listaan tähän postaukseen ensin viisi tärkeintä asiaa, jotka haluan toteuttaa siihen mennessä kuin täytän viisikymmentä. Siihen on vain kaksi vuotta, kääk! Loppuun lisään loppuelämän veivilistan – mitä haluan tehdä ja löytää hieman pitemmällä tähtäimellä.

Bucket-list seuraavalle kahdelle vuodelle:


1. Ladyt raiteille eli reilaamaan!

Matkustaminen on tärkeä osa elämääni ja niinpä bucket-listaani kuuluu tietenkin mitä mielenkiintoisempia matkakohteita. Nyt aivot kolkkaavat tyhjää kaikista paikosta, joita haluan nähdä, vain tärkein tulee mieleen… Interrail!!

Ensi vuonna suunnitelmissa on tehdä elämäni ensimmäinen kuukauden mittainen Interrail-matka, josta teen toivottavasti samalla tv-ohjelmaa. Haasteena on vain löytää matkakumppani, joka on kiinnostunut arkkitehtuurin historiasta ja joka haluaa koluta jugend-arkkitehtuurin perässä pohjoisen Euroopan kaupunkeja. Reitille kuuluvat itseoikeutetusti Benelux-maat ja Ranska. Loire-joen laakson linnatkin kiinnostavat.

Näyttävä Gresham-palatsi Budapestissä edustaa unkarilaista jugendia eli sesessionismia. Rakennus on saanut nimensä vakuutusyhtiöstä, jonka toimitiloiksi se rakennettiin vuonna 1907. Nykyään siinä toimii Four Seasons –hotelli. Rakennus sijaitsee Ketjusiltaa vastapäätä Tonavan rannalla.

Olen myös aina halunnut käydä Japanissa, mutta sinne en taida ennen 50-vuotissynttäreitäni ehtiä. Haluan nähdä vanhoja temppeleitä ja rakennuksia, upeaa luontoa (okei, ne paikalliset jättihämähäkit vähän pelottavat…) ja kauniita puutarhoja. Ja tietenkin tutustua japanilaisiin ihmisiin!

2. Talvet lämpimässä, kesät Suomessa

Olen jo parina talvena viettänyt kuukauden lämpimässä. Sitä ennen vähintään viikon Kanarialla tai Thaimaassa. Tavoitteeni on ensi talvesta lähtien asua lämpimässä tammi-helmikuu, maaliskuuksi haluan Suomeen hiihtämään. Suomen kesästä en aio luopua jatkossakaan vaan seikkailen sydämeni kyllyydestä ihanassa kotimaassa. Tänä vuonna uusista paikkakunnista vuorossa ovat Fiskars ja Hanko, jossa käymme viikonloppulomalla ystäväni kanssa ensi kuussa.

Ensi talvella ehdolla on tammi-helmikuuksi Koh Chang ja lähisaaret tai Kanaria. Tykkään Teneriffasta ja Puerto de la Cruzista, mutta siellä voi olla kokonaisen viikonkin sateista ja tuulista, joten olisikohan Las Palmas Gran Canarialla parempi vaihtoehto? Hmm… vielä ehtii miettiä!

3. Julkaisen vähintään yhden kirjan

Minulla on ollut romaani työn alla jo kirjoittamisen aineopinnoista lähtien eli lähes kymmenen vuotta. Sivuja on kertynyt parisataa, mutta pähkäilen edelleen, tarvitsenko kaksi päähenkilöä. Tavoitteena olisi aloittaa kirjoittaminen taas kesällä ja yrittää saada lähes valmiille kirjalle kustannussopimus ensi vuoden alussa.

Aloitan ensi viikolla myös jugend-aiheisen kirjan kirjoittamisen Pirkanmaan kulttuurirahaston apurahalla. Toivon saavani sille hyvän yhteistyökumppanin ja kirjan ulos ensi vuonna. Silloin, viimeistään vuoden 2022 alussa pitäisi ilmestyä myös historiikki, jossa olen toisena kirjoittajana.

Jos asiat menevät oikein hyvin putkeen, saan julkaistua kolme kirjaa ennen kuin täytän 50 vuotta!

4. Teen ainakin yhden TV-dokumentin

Koska opiskelen TV-dokumenttialaa Keudassa, haluan saada tänä vuonna Villa Lante -aiheisen lopputyöni valmiiksi. Olisi hienoa, jos poikisi aiheesta laajemman dokumentin esimerkiksi Ylellä. Ainakin tavoitteena on saada julkaistua se parissa kanavassa tämän vuoden loppuun mennessä.

Olisi myös mahtavaa, jos YLE tarttuisi pariin muuhunkin dokumenttiohjelmaideaani. Ne eivät vain lähde tietokoneelta itsestään liikkeelle eli ne pitäisi saada nopeasti viimeisteltyä ja viuh!

5. Aloitan taas tanssimisen

Aloitin uudestaan jazz-tanssin pari vuotta sitten, mutta selkäni ja polveni eivät kestäneet sitä. Tavoitteenani on oppia joku uusi kiva tanssilaji edes auttavasti siihen mennessä kun täytän viisikymmentä. Tykkään lattareista, mutta niitä on vaikeaa tanssia yksin. Otan vinkkejä vastaan sekä tansseista että kivoista tanssikouluista! Tai jos miellyttävä mies haluaa tanssiparikseni, ilmoittautukoon rohkeasti!

6. Kokeilen seinäkiipeilyä

7. Käyn Varalan Flow-parkissa

8. Yövyn Imatran Valtionhotellissa

9. Palkkaan personal trainerin ja treenaan itseni kuntoon

10. Interrail Italiassa, Espanjassa ja Etelä-Ranskassa

11. Olen mukana tekijänä ainakin yhdessä tv-dokumentissa

Jotkut ihmiset onnistuvat elämässään, koska kohtalo on niin määrännyt; mutta useimmat ihmiset onnistuvat, koska he ovat itse niin päättäneet. – Positiivarit – Klikkaa ja Twiittaa

Loppuelämäni veivilistalle:

6. Ura diginomadina: tarinankertojana, käsikirjoittajana ja kirjailijana

Teen jo nyt unelmatyötäni, mutta haluan laajentaa videoihin, dokumentteihin ja someen – ja niin, että voin tehdä työtäni paikkariippumattomasti. Tämä ei ehkä toteudu ihan kahdessa vuodessa, mutta pitkän tähtäimen tavoitteena kyllä ????. Haluan jatkossakin kirjoittaa, puhua ja kouluttaa sekä tehdä tarinoita moniin kanaviin. Oma podcast ja YouTube-kanava, why not?

7. Rakastava ja keskustelutaitoinen kumppani

Vasta eronneena parisuhde ei ole tosiaankaan ensimmäisenä mielessä, mutta jossain vaiheessa toivon löytäväni sielunkumppanin, joka on kiinnostunut kanssani samoista asioista. Unelmakumppani on ystävällinen ja energinen tyyppi, joka osaa keskustella ja on luonteeltaan rakastava ja intohimoinen.

8. Unelmien talo – vanha mummonmökki maalla

Edelliseen liittyen haluan ostaa ja kunnostaa oikean kumppanin kanssa vanhan hirsitalon, jossa on kaunis piha ja pönttöuunit. Talo saa olla maalla, mutta bussiyhteyden ja pyöräilymatkan päässä kaupungista.

9. Toinen koti Italiasta tai Espanjasta

Haluaisin elää syksyisin ja talvisin Espanjassa tai Italiassa, joten olisi ihanaa löytää pieni lomakoti jonkun kodikkaan kylän kupeesta. Siinä olisi pieni puutarha – ja lähellä uima-allas :).

Nizzan lähikylätkin ovat ihania, mutta se kieli… kouluranskalla ei pitkälle pötki!

10. Interrail Iso-Britanniassa

11. Terve sielu terveessä ruumissa

Haluan huolehtia itsestäni, pysyä terveenä ja elää ainakin 86-vuotiaaksi. Tavoitteenani on oppia kohtuutta ja liikkua minulle sopivalla tavalla ainakin 3-4 kertaa viikossa.

Olipa aika tylsä ja tavallinen lista, apua! Missä ovat surffaaminen Havaijilla, tatuoinnin ottaminen ja auringonlasku Oialla? Listasta päätellen olen tukevasti keski-ikäinen…

Elämän taitekohdassa on hyvä istahtaa hetkeksi miettimään, mitä oikeasti elämältäni haluan. Mitä haluan tehdä, milloin, missä, miten ja kenen kanssa? Klikkaa ja Twiittaa

Millainen on sinun unelmakarttasi? Entä veivilistasi?

Jos olet uusien asioiden äärellä elämässäsi ja haluat saada aikaa unelmiesi toteuttamiseen, lue myös  Näin hankit lisää aikaa unelmiesi toteuttamisen -postaukseni. Se auttaa sinua miettimään, mihin aikasi menee ja mistä voit taikoa lisää aikaa unelmillesi. Mistä asioista sinä olet valmis luopumaan unelmasi eteen?

Jos tykkäsit artikkelista ja pidit siitä hyödyllisenä, jaathan sitä myös ystävillesi! Sharing is caring ????.