Laihduttaminen on vaikeasti ennustettuva projekti. Varsinkin vaa’alle astuminen on Joka perjantaiaamu yhtä jännittävä hetki!

Nousin tänä aamuna vaa’alle hieman epäröivin mielin. Takana on hieman epätavallinen viikko ja olen sortunut tunnesyömiseen ja -juomiseen useamman kerran. Epätavallisella viikolla tarkoitan, että minulla oli menkat, vaihdoin tietokonetta kaikkine ongelmineen, jäätelöauto kävi lauantaina ja sain varpaaseeni kivuliaan kynsivallin tulehduksen.

En varmasti ole ainoa nainen, joka himoitsee kuukautisten aikana herkkuja. Nyt tyydytin suklaanhimoni Kinder-jäätelöpuikoilla, joissa on rutkasti vähemmän kaloreita kuin suklaassa (jossa on yhtä paljon kaloreita kuin voissa!). Söin myös paljon paahdettuja ruispuikuloita Oivariinin kera, nam!

Herkutteluni ruisleivällä on kuulemma myös terveellistä. Ruisleipä sisältää muun muassa folaattia, magnesiumia, sinkkiä ja rautaa. Itä-Suomen yliopistosta tohtoriksi väitelleen Maria Lankisen tutkimuksen mukaan ruisleivän syöminen saa aikaan merkittäviä ja terveyden kannalta edullisia muutoksia veren rasvoissa. Ruis vaikuttaa myös sokeriaineenvaihduntaan eikä aterian jälkeen tule suurta piikkiä verensokerien vaihteluissa. (Lue koko Ylen artikkeli ”Ruis on suomalaista superruokaa” tästä linkistä.) Suomeksi: ruisleipää syömällä ei tee niin paljon sokeria mieli eli suklaan sijasta ruista ja särkylääkettä nassuun!

Ruisleipä on superterveellistä ja täyttävää. Siinä olevat sinkki ja magnesium helpottavat myös makeannälkää! (Kuva: Pixabay)

Pari päivää taistelin uuden tietokoneen kanssa, koska en saanut asennettua siihen yritykseni sähköpostia. Meilailin turhautuneena superpitkiä viestejä sekä Powerin että Neutechin huolenpitopalveluun, missä ei osattu auttaa. Parin päivän tumpeloimisen jälkeen soitin suoraan Neutechiin, missä teimme asennuksen yhdessä. No, vielä pitää löytää se turkasen sähköpostiloota…

Mutta anyway, edelliset vastoinkäymiset yhdistettynä kivuliaaseen ja antibiootteja vaatineeseen kynsivallintulehdukseen, lauantaina vierailleeseen jäätelöautoon sekä eiliseen superväsymykseen, tämä viikko on saanut minut

a.) lipittämään lonkeroa miehen kanssa parina iltana työpäivän jälkeen terassilla

b.) ahmimaan viikonloppuna, menkkojen alkamispäivänä ja eilen aivan liikaa jäätelöä sekä  hedelmäkarkkeja.

Ruoka- ja liikuntapäiväkirja kertoo, mistä kalorit tulevat ja mihin menevät

Dodii, takaisin vaa’alle!

Kääk! Olen kaikista vastoinkäymisistä huolimatta laihtunut 400 grammaa! Nyt täytyy kiittää 16:8 pätkädieettiä, sillä kalorivaje ei selitä painolaskua.

Vai selittääkö? Otetaan Kiloklubi ja matematiikka avuksi! Laihduttaminenhan on pitkälti matetamatiikkaa…

Kiloklubin mukaan peruskulutukseni istumatyöläisenä ilman ruokavaliota olisi 2157 kilokaloria. Jos haluan laihtua puoli kiloa viikossa, minulle riittäisi laskea päivittäiset kalorit 1767:een. Tällöin vajetta tulisi syömällä vain 390 kaloria ja 800 liikuntakaloria viikossa (1,5 tuntia), mikä ei mielestäni ole riittävästi. Siksi olen laittanut maksimitavoitteeksi 1500 – 1700 kaloria päivässä liikunnan määrästä riippuen.

No, tavoitekalorimääriin en ole viimeisen viikon aikana päässyt kuin puolet ajasta. Eilen ja toissa päivänä pääsin 1750 kaloriin (toissa päivänä liikuin, eilen en), maanantaina 1398 kaloriin.

Perjantaina saldo oli 1912, lauantaina 2012 ja sunnuntaina 1824. Kalorivajetta syntyi peruskulutukseen nähden 2974 kilokaloria ilman liikuntaa. Hmm… se kyllä 400 gramman painopudotukseen täsmää, jos lisään mukaan liikunnan.

Terassijumppaan ei tarvita kummoisia apuvälineitä! Minulle hyvä, menevä musiikki on tärkeintä. Olen tehnyt Spotifyyn erilaisia jumppamusiikkilistoja eri fiilisten mukaan.

Liikunta on vain jäänyt viimeisen viikon osalta todella vähiin, vain kolmeen kertaan. Maanantaina pelasimme mieheni kanssa pihalla sulkapalloa parikymmentä minuuttia ennen kuin alkoi sataa. Toissa päivänä jumppasin terassilla puoli tuntia. Eilen en juurikaan poistunut sohvalta, kun väsytti niin turkasesti. Viikon liikunnalla poltetut kalorit jäivät 600:aan. Yleensä pääsen tuhanteen.

Nyt on terassi valmis kesään – matto pois ja jumppaamaan!

Summa summarum, monista epäonnistumisen fiiliksistä huolimatta tämä viikko ei mennyt huonosti. Laihduttaminenkin onnistui!

Saan toivottavasti huomenna Powerin huolenpitopalvelun kanssa sähköpostilaatikon toimimaan kuten pitää. Kynsivallin tulehduskin alkaa olla aisoissa. Ja mikä parasta, seuraavan viikon ajan saamme Suomessa nauttia yli 20 asteen lämpötiloista. Ihan mahtavaa!

Jos olet tunnesyöjä, syö, jos mieli tekee – mutta kevyesti!

Työhuoneen ikkunasta paistaa aurinko. Jippii, helle on tulossa! Nytkin on jo 21 astetta lämmintä. Olen juuri tehnyt päivän työt ja olo on hyvin nukutun yön jälkeen virkeä. Lähden kohta lounaalle ja ottamaan sitten terassille tunniksi aurinkoa!

Olin vielä eilen aivan kamalissa fiiliksissä. Yöunet jäivät vähiin, koska olen kääntämässä ylösalaisin keikahtanutta vuorokausirytmiäni takaisin normaaliin. Menin nukkumaan kokonaisen Stillnoctin avustuksella kahdelta ja heräsin yhdeksältä, koska etäluento alkoi vasta kello 9.45. Söin väsyneenä kevyen lounaan eli moniviljapaahtoleipää, kalkkunaleikettä ja viinirypäleitä.

Kevyesti syöminen ja väsymys kostautuivat illalla. Söin tukevan illallisen (salaattia, porsaan uunipaistia, varhaisperunoita, porkkanoita ja sipulivoikastiketta) jo viideltä, mutta sen jälkeen alkoi herkuttelu: ahmin väsyneenä viisi Kinder-jäätelöpuikkoa ja kymmenen kovaa hedelmäkarkkia. Auts!

Selitän herkutteluni sillä, että väsyneenä olen aivan toivoton. Jos en voi nukkua, haluan syödä MAKEAA!

Yleensä en ole edes makean perään, mutta väsyneenä siihen tulee himo. Kun en voinut nukkua, sijaistoiminto oli väärin valittu. Jos olisin ollut hiukkaakaan virkeämpi, olisin käynyt kävelyllä tai tehnyt jotakin järkevää. No, onneksi en sentään syönyt kalorimääriä yli sallitun.

Kun asiantuntijat neuvovat tunnesyöjää tekemään jotakin syömishimon iskiessä, se ei päde väsyneen kohdalla. Väsynyt ei jaksa eikä halua tehdä mitään, varsinkaan järkevää. Jos väsynyt ei voi nukkua, väsynyt halua hiilareita. Kaikki vuorotyöläisetkin tietävät tämän.

Siksi väsyneenä tai jonkun tunnetilan ottaessa ylivallan (vihainen, pettynyt, surullinen…) pitää tehdä valintoja. Minä olen huomannut, että silloin kun en pysty hillitsemään itseäni vaan halua lohduttaa itseäni tai saada lisää energiaa, pyrin valitsemaan mehujäitä, kovia karkkeja ym., herkkuja, joissa ei ole paljoa rasvaa.

Mehujää, varsinkin omista mehuista ja hedelmistä itse tehtynä, on kermajäätelöä terveellisempi kesäherkku. (Kuva: Pixabay)

Jos makea on oikeasti ongelma, silloin ei kannata pitää isoja karkki- tai herkkuvarastoja kotonasi! Minulla on makean syömiseen joku raja (puoli litraa jäätelöä tai 100 g irtokarkkeja on minulle jo paljon…), mutta parilla ystävälläni ei. He voivat syödä lähes puoli kiloa karkkia, kun himo iskee.

Minun paheeni on jäätelö, ja koska jäätelöauto käy vain kerran kolmessa viikossa, tulee silloin syötyä jäätelö-överit. Silloin pitää rajoittaa miehen avulla päivittäinen toffeevene-herkuttelu maksimissaan kolmeen. Eli vinkki numero kaksi: laihduttaminen on helpompaa, kun siihen valjastaa puolison mukaan!

Tämä ei meillä päde joka tilanteessa. Koska mieheni syö vähemmän makeaa kuin minä, hän auttaa jäätelönsyömisen rajoittamisessa, jos pyydän. Toisaalta kun hän tulee hellepäivänä hikisenä töistä, hän ehdottaa olutta ja lonkeroa terassilla enkä osaa sanoa ei… Eli jälleen kerran pitää valita paheensa!

Kuka sanoi, että laihduttaminen olisi heppoa?

Laihduttaminen 16:8-pätkäpaastolla sopii illanvirkuille ja aamuntorkuille

Äskeisen laskelman pohjalta näyttäisi, että minä laihduin sen 400 grammaa puhtaasti kalorivajeen ansiosta enkä tiedä, onko viikon ajan noudattamallani pätkäpaastolla siihen osaa tai arpaa.

Pätkäpaasto on kuitenkin hyväksi verensokerille, joten aion jatkaa sitä vielä jonkin aikaa. Kesän jälkeen, kun otan kunnolla itseäni niskasta kiinni, voin testata myös 5:2-pätkäpaastoa. Nyt en siihen pysty, sillä mielestäni kesällä pitää nauttia elämästä! Laihduttaminen, ei kiitos – painonhallinta jees!

Minulle 16:8-pätkäpaasto on sopinut siksi, että olen illan virkku ja aamun torkku enkä ole muutenkaan koskaan aamuisin nälkäinen. Enkä herää näin korona-aikana ennen yhdeksää.

Pärjään aamupäivällä maitokahvin voimalla puoleen päivään, ylikin. Tätä kirjoittaessa kello on 12.55 enkä ole syönyt tänään mitään, juonut vain ison kupin kahvia, jossa on yksi desi rasvatonta maitoa.

Minun metodini myöhäisestä lounaasta sallii minun siis syödä yhdeksään asti illalla ja pysyn silti kahdeksan tunnin aikaikkunan rajoissa. Toisinaan tekee tiukkaa illalla – varsinkin, jos olen syönyt ensimmäisen kerran jo klo 12 ja mies tulee kotiin vasta kahdeksalta. Silloin olemme syöneet klo 20 – 21 välissä ja paasto on jäänyt lyhemmäksi. Liekö tuo niin nokonuukaa…

Ota lautasmalli käyttöön – ja pienempi lautanen!

Seuraava tavoitteeni on pienentää annoskokoja. Ostin viime talvena televisiossa mainostettuja värillisiä annosrasioita, mutta hukkasin ohjeet, minkä verran syödä mitäkin ja minkä värisestä rasiasta. Rasiat ovat päätyneet muuten hyötykäyttöön, mutta en ole saanut kaiveltua ohjeita netistä – ainakaan vielä. Uskon, että perinteinen lautasmalli on näin kesällä helpompi ja huolettomampi.

Lautasmallin lisäksi painonhallintaan kuuluvat vihannekset, marjat ja hedelmät. Niitä pitäisi syödä 600 grammaa päivässä eli kuusi noin oman nyrkkisi kokoista annosta. (Kuva: Pixabay)

Olen jo muutaman päivän ajan olen pyrkinyt siihen, että lataan lautaselle puolet kasviksia, neljäosan proteiinia ja neljäsosan hiilareita eli perunaa, riisiä tai pastaa. Kun pieniä varhaisperunoita laittaa lautaselle viisi tai kuusi, ne sopivat neljännekseen. Kun ne muusaa ja päälle laittaa vedellä jatkettua sipuli-voikastiketta, määrä näyttää huomattavasti enemmältä! Perunoitahan ei lueta vihanneksiksi vaan hiilareiksi. Ainakin minulle tekee tuskaa saada se 600 grammaa vihanneksia täyteen, vaikka kuinka noudatan lautasmallia! Onneksi kesällä saa hyvin marjoja – ne ovat ihania rasvattoman jugurtin kanssa!

Laihduttaja voi myös huijata itseään ja omaan ruokahaluaan ottamalla käyttöön pienemmän lautasen. Pitää tosin varoa, että sitä ei sitten lataa kukkuroilleen asti täyteen…!

Laihduttaja voi huijata itseään ja omaan ruokahaluaan ottamalla käyttöön pienemmän lautasen. Klikkaa ja Twiittaa

Yritän myös mieheni kanssa syödä useammin pöydän eikä telkkarin ääressä. Väsyneenä on ihanaa syödä ja katsoa lempisarjaa, mutta silloin ruokaa tulee lapettua kitusiin turhan nopeasti. Kun syömme ruokapöydän ääressä ja vaikka viinilasillisen kera, tulee keskusteltua päivän asioista ja syötyä hitaammin ja maisteltua ruokaa perusteellisemmin. Näin vatsakin ehtii mukaan ja ruoasta tulee nopeammin täysi olo.

Tässä olivat tämän viikon fiilikset ja lukemat. Kirjoittele sinäkin omista kokemuksistasi ja ehdota testaamiasi hyviä painonhallintavinkkejä!

Jos et ole vielä tutustunut tavoitteisiini, lue ensimmäinen https://www.eilalokka.fi/laihdutus/laihdutus-vinkkeja-painonhallintaan/ -blogini linkistä.

Ihanaa ja aurinkoista viikkoa!