Huono johtaminen vaikuttaa työssä viihtymiseen ja työnantajamaineeseen

Huono johtaminen on YLE:n vuoden alussa julkaiseman artikkelin mukaan palkkaustakin suurempi syy irtisanoutua työstä varsinkin naisten keskuudessa. Artikkeliin pääset tästä linkistä.

(Postaus sisältää mainoslinkkejä. Ne on merkitty *-merkillä)

Huono johtaminen suurin syy naisten irtisanoutumiseen

Duunitorin teettämä tuore kysely tuo esiin, että varsinkin naiset kärsivät huonosta johtamisesta. Muut suurimmat syyt irtisanoutumiseen ovat huono ilmapiiri ja liian kuormittava työ.

”Lopputilin ottaneista naisista vajaa puolet, 44 prosenttia vastaajista, kertoi irtisanoutuneensa huonon johtamisen takia. Huono työilmapiiri oli irtisanoutumisen syynä 38 prosentilla vastaajista ja kuormittava työ 33 prosentilla vastaajista. Miesten tärkeimmät syyt lopputilin ottamiseen olivat vaihtelunhalu, pettymys johtamiseen ja tyytymättömyys palkkaan”, Duunitorin artikkelissa kerrotan.

Kysely peilaa hyvin naisvaltaisen sote-alan sekä hallinto- ja tukipalvelualojen todellisuutta. Sosiaali- ja terveysalojen huonosta johtamisesta kerrotaan mediassakin säännöllisesti. Täällä Tampereella puhututti joulun alla Pirkanmaan sairaanhoitoalue Pirhan ”joululahja” työntekijöilleen.

Työntekijöille lähetetystä joulutervehdyksestä löytyi kuvan, runon ja hyvän joulun toivotuksen lisäksi tiedote suun terveydenhuollon alkavista muutosneuvotteluissa. Samaan aikaan osa Pirhan työntekijöistä sai tietää, että heiltä peritään takaisin Pirhan edeltäjän aikana liikaa maksettuja ylityökorvauksia.

Hyvää johtamista on vaikeaa määritellä, mutta ainakin hyvää ajoitusta ja pelisilmää luulisi johdolta löytyvän. Mutta ei näköjään Pirkanmaalla.

Huono johtaminen vaikuttaa työssä viihtymiseen ja työnantajamaineeseen

Huono johtaminen tulee kalliiksi

Duunitorin työnantajakuvakonsultti Marja Vesala toteaa, että ihmiset kaipaavat reiluutta, oikeudenmukaisuutta ja hyvän työnteon edellytyksiä. En usko, että Pirhan työntekijät pitävät reiluna muutamien kymppien palkkojen takaisinperintää joulun alla – varsinkin kun palkkaa peritään takaisin laittomasti edellisen työnantajan ajalta sekä tilanteessa, jossa Pirhan hyvinvointijohtaja Marina Erhola tienaa kuukaudessa enemmän kuin Tampereen pormestari, yli 18 000 euroa.

Rekrytointi ja uuden työntekijän perehdyttäminen ovat kallista lystiä. Puhumattakaan siitä, että usein etenkin kokeneiden työntekijöiden mukana työpaikalta lähtee paljon niin sanottua hiljaista tietoa.

Huonot uutiset alalta eivät auta uusien osaajien rekrytoimisessa. Huono johtaminen vaikuttaa työnantajan maineeseen, joka leviää puskaradion kautta alan sisällä ja ulkopuolellekin.

Jos työpaikan ja johtamisen ongelmiin tartutaan ajoissa, useimmat työntekijät ovat valmiita jäämään, jos olosuhteet ja ilmapiiri työpaikalla ovat muuten kunnossa.

*Haluatko kehittää esihenkilöviestintätaitojasi? Helpoiten se käy osallistumalla kaikille avoimeen Esihenkilöviestinnän tehopäivä -koulutukseen. Seuraava järjestetään Tampere-talossa 26.3.2024. Lisätietoa löydät tästä linkistä.

* Voit myös tilata organisaatiollesi räätälöidyn esihenkilöviestintäkoulutuksen. Varaa aika maksuttomaan konsultointipuheluusi tästä linkistä.

PS. Jos tämä artikkeli oli mielestäsi hyödyllinen, jaa sitä myös ystävillesi ja kollegoillesi 😊. Sharing is caring!

PPS. Joko luit Esihenkilöviestinnän työkalupakin uusimman postauksen ”Viisi vinkkiä psykologisen turvallisuuden luomiseen”? Pääset siihen tästä linkistä.

Lue lisää esihenkilöviestinnästä (linkistä pääset tilaamaan kirjan):

*Teoriasta todeksi: Esimiestyö käytännössä, 2019 (Timo Erämetsä)

*Esimies muutoksen johtajana, 2014 (Helka Pirinen)

*Hyvät, pahat ja millenniaalit, 2022 (Atte Mellanen, Karoliina Mellanen)

*Ensiaskeleet esimiehenä, 2009 (Markku Pentikäinen)

*Haastavat tilanteet esimiestyössä, 2012 (Vartia, Gröndahl, Joki, Lahtinen, Soini)

*Muutosviestinnän voimapaperi, 2010 (Mia Heiskanen , Sari Lehikoinen)

*Alisuoriutuminen työssä, 2018 (Seppo Koskinen, Tuomas Dahlström)