Jugendtalot ”tois puol jokkee”

Turku on Suomen kesäkaupunkien aatelia. Sieltä löytyy tuttujen kohteiden kuten Turun linnan, Ruissalon, Luostarinmäen käsityöläismuseon, Tuomokirkon ja Aurajoen rantojen lisäksi myös vähemmän tunnettuja, mutta käymisen arvoisi kohteita: upeita taloja ja historiallisia miljöitä, jotka näkee parhaiten kiireettömällä kävelykierroksella.

Puolalanpuistosta löytyy upeita puu- ja kivijugendtaloja.

(Postaus sisältää mainoslinkkejä, jotka on merkitty *-merkillä)

Tein reilu viikko sitten kaksi jugendkävelyä Turussa Rauno Lahtisen jugend-aiheisten kirjojen pohjalta. Loppuun myyty Kävely jugendtalojen Turussa -kirja antaa hyvän pohjan valmiiksi suunnitelluille reiteille (kirjan löytää vielä kirjastoista). Jos haluat perehtyä kohteisiin ja arkkitehteihin tarkemmin, upeasti kuvitettu Turun jugend antaa hienon kuvan taloista. *Kirjan voit ostaa tästä linkistä.

Tässä blogissa esittelemälläni toisella kävelykierroksella perehdyin Lahtisen kirjojen pohjalta Turun jugendrakennuksiin ”tois puol jokkee” eli uuden keskustan puolella. Sieltä löytyvät upeimmat kivijugendrakennukset keskustan ja Puolalanpuiston alueella.

Piipahdin myös Port Arthurissa eli Portsassa. Aivan kaikkia rakennuksia en tässä esittele, vain mielestäni hienoimmat. Lopuista löytyy tietoa Lahtisen kirjoista.

Jugendtalot kävelyretkellä Aurajoelta Taidemuseolle

Luontevin lähtöpaikka torin puolen keskustan kierrokselle on Aurajoki ja siellä komea kaupunginkanslian kansallisromanttinen jugendlinna. Turussa on vain kaksi jykevää kansallisromanttista rakennusta, ja vuonna 1908 valmistunut rakennus on niistä toinen.

Jyhkeän Kiinteistö Oy Turun Jugendlinnan suunnitteli helsinkiläinen K. Wasastjernan ja G.A. Lindbergin arkkitehtitoimisto.

Aura- ja Linnakatujen kulmauksessa sijaitsee turkulaisen arkkitehdin Frithiof Strandellin suunnittelema, vuonna 1907 valmistunut entinen Åbo Aktiebankin ja Helsingin Osakepankin talo. Taloon tuli muuten Turun ensimmäinen vesivessa! Torin toisella laidalla sijaitseva keskustan hienoin kohde eli Hamburger Börsin talo oli remontissa ja huputettu.

Frithiof Strandellin piirtämä talo erottuu ympäristöstään mm. komean kulmatorninsa ansiosta. Talosta löytyy paljon kauniita Willy Baerin tekemiä yksityiskohtia. Talossa sijaitsee nykyään ravintola Old Bank, joka on käymisen arvoinen – eikä vähiten upean sisustuksensa vuoksi.

Aurakatua ylöspäin Taidemuseolle mentäessä vasemmalle Eerikinkadulle jää Hansakortteli, joka on rakennettu tunnetun helsinkiläisen arkkitehdin Selim A. Linqvistin suunnitteleman St. Erik -nimisen myöhäisjugendtalon sisään. Vuonna 1911 valmistunut kaunis keltainen rakennus on suojeltu ja se on yksi harvoista Lindqvistin lähes ennallaan säilyneistä töistä.

Heti torin jälkeen vasemmalla on komea Frithiof Strandellin suunnittelema komea nelikerroksinen Priman talo. Se on nykyään ainoa Kauppatorin laidalla sijaitseva jugendrakennus. Sen valmistumisen jälkeen 1904 talossa alkoi toimia mm. Turun ensimmäinen elokuvateatteri ja kylpylaitos Oy Thermae Ab.

Priman talon jälkeen vasemmalla sijaitsee arkkitehtien Sebastian Gripengergin ja Johan Jacob Ahrenbergin 1900-luvun alussa suunnittelema keskiaikaisesta kivikirkosta vaikutteita ottanut Turun suomalainen tyttökoulu.

Ennen Taidemuseota oikealla sijaitsee yksi Turun suurimmista ja komeimmista kivijugendrakennuksista, Frithiof Strandellin suunnittelema As Oy Wuorilinna. Se valmistui vuonna 1907.

Kukkulan laella seisoo jyhkeä Kakolanmäen graniitista eli epävirallisesti nimitetystä kakoliitista rakennettu kansallisromanttinen Taidemuseo. Gustaf Nyströmin suunnittelema rakennus valmistui 1904 ja se oli Suomen toisena avattu taidemuseo Ateneumin jälkeen.

Kun Taidemuseon edestä käännytään oikealle ja kävellään katua alas, vasemmalle jää Thomanderin rakennusmestariveljesten suunnittelema koriste-elementeiltään linnamainen Torninkatu 1. Se valmistui vuonna 1912 ja edustaa myöhäistä, hillittyä ja rationaalista jugendia.

Ennen Puolalanpuistoa tein vielä koukkauksen Läntiselle Pitkäkadulle. Numerossa kahdeksan sijaitsee kaunis puinen As Oy Usvalinna. Adrian Thomanderin suunnittelema talo valmistui kahdessa osassa; ensimmäinen osa vuonna 1908 ja toinen, korkeampi ja erikoisempi osa torneineen vuonna 1910.

Muodikas jugendasuinalue Puolalanpuisto

Nousen Läntiseltä Pitkäkadulta ylös Kauppiaskatua ja käännyn oikealle takaisin Torninkadulle ja siitä taas oikealle Tuurintielle ja Puolalanpuistoon. Oikealle jää keltainen Jussi Paatelan vuonna 1912 suunnittelema Asunto Oy Puolala. Talon vasemmalla puolella kulkusuunnassa on useita kauniita puujugendtaloja. Adrian Thomanderin suunnittelemat puutalot Puolalanpuisto 2 b ja 3  valmistuivat 1906-1907 junailija Otto Vuoriolle ja As Oy Seljalle.

Talot ovat Läntisen Pitkäkadun suunnasta alarinteessä kaksikierroksisia ja Lahtisen mukaan näköala kohti mäen päällä sijaitsevaa Albatrossia on näiden puutalojen ansiosta hieno.

Puutalojen jälkeen katse osuu As Oy Albatrossiin, joka on yks Turun upeimmista jugendtaloista. Taidemuseon valmistuttua 1904 sen takana sijaitsevasta puistosta tuli muodikas asuinalue, joka muodostaa Rauno Lahtisen mukaan tänä päivänä yhden maamme kauneimmista jugendkokonaisuuksista.

Albatrossin rakennutti kuuluisa merikapteeni ja laivanvarustaja Johan Magnus Eklund, joka uransa päätteeksi asettui takaisin Turkuun ja alkoi rakennuttaa taloja. Albatrossin suunnitteli arkkitehti Frithiof Strandell ja se valmistui kesällä 1911.

Rakennuksessa oli monia ajan uutuuksia kuten keskuslämmitys ja tiettävästi Turun vanhin henkilöhissi. Läntisen Pitkäkadun puolelta kahdeksankerroksinen rakennus oli pitkään Turun korkein rakennus.

As Oy Päivölän kaunis jugendovi.

Samaan aikaan Adrian Thomanderin puutalojen kanssa valmistui Puolalanpuistoon samaisen kapteeni Eklundin Alexander Nyströmiltä tilaamia pienempiä rakennuksia. Niiden oikealla puolella Albatrossin vieressä sijaitseva kivinen jugendrakennus As Oy Päivölä valmistui vuonna 1910. Siinä oli monia sen ajan uutuuksia kuten vesi- ja viemärijohdot sekä keskuslämmitys.

Eagerin talon rakennutti Englannista Turkuun 1880-luvulla muuttanut Johan Edward Eager.

Puolalanpuiston juurella tuuhean oksiston lomasta pilkottaa kaunista valkoista rappausta. Englantilaistyylinen Eagerin talo eli Park Hotel on myös Alexander Nyströmin suunnittelema.

Rauhankatu kakkosessa sijaitsee hieno vihreä As Oy Rauhanlinna. Sen suunnitteli Adrian Thomanderin pikkuveli Kaarlo Thomander vuonna 1910. Tätä ennen isoveli oli jo ennättänyt suunnitella naapuriin, vasemmalle mentäessä Puutarhakadulle kauniin keltaisen As Oy Päivänhovin. Se edustaa suoralinjaista myöhäisjugendia.

Thomanderin veljesten suunnittelemat talot muodostavat näyttävän kokonaisuuden Puolalanpuiston luoteiskulmaan.

Humalistonkadun ympäristö

Kun Rauhankadulta mennään Humalistonkadun yli, näkyy heti vasemmalla kaunis kaksikerroksinen puujugendtalo Maijala. Se on rakennusmestari Adrian Thomanderin vain 25-vuotiaana vuonna 1907 suunnittelema.

Sen vieressä on arkkitehti Frithiof Strandellin seitsemän vuotta aiemmin suunnittelema Maijalaan kuuluva siropiirteinen kivitalo. Se oli Strandellin ensimmäinen jugendtyylinen kohde.

Rautatien ansiosta Humalistonkadusta tuli 1800-luvulla yksi Turun vilkkaimmista läpikulkureiteistä ja kauppakaduista, mikä näkyy myös sen varrelle rakennetuista jugendtaloista.

Humalistonkadulta käännyin oikealle Puutarhakadulle. Sen ja Käsityöläiskatu 9:n kulmasta löytyy kauppias Sjöblomin rakennuttama siro ja koristeellinen jugendtalo. Arkkitehti Stefan Michailowin suunnittelema pieni rakennus on säilytetty sen kuuluisan vieraan Leninin ansiosta.

Lenin piipahti Venäjän viranomaisia Suomessa joulukuussa 1907 pakoillessaan talossa asuneen aktivistin Walter Borgin luona.

Käsityöläiskatua Aurajoelle päin kävellessä vähän matkan päässä tien vasemmalla puolella sijaitsee mielestäni Turun kaunein puujugendrakennus Nylundin talo.

Frithiof Strandellin suunnitteleman siron Nylundin talon tunnistaa kauniista ikkunoista sekä kulmauksen tornista, jota koristaa Willy Baerin lyijylasityö.

Upea keltainen Asunto Oy Askala sijaitsee Yliopistonkadun ja Humalistonkadun kulmassa. Se näkyy Nylundin talon edessä vasemmalla, mutta sen epäsymmetria näkyy parhaiten Humalistonkadun puolelta.

Askalan suunnitteli rakennusmestari K.J. Sahlberg 1910-luvun alussa. Alun perin massiivisessa jugendtalossa oli kulmatorni, mutta se tuhoutui pommituksessa tammikuussa 1940 eikä sitä rakennettu takaisin. Kulmauksessa on kuitenkin säilynyt jugendille ominainen kulmaovi.