Jugendtalot ”tois puol jokkee”
Turku on Suomen kesäkaupunkien aatelia. Sieltä löytyy tuttujen kohteiden kuten Turun linnan, Ruissalon, Luostarinmäen käsityöläismuseon, Tuomokirkon ja Aurajoen rantojen lisäksi myös vähemmän tunnettuja, mutta käymisen arvoisi kohteita: upeita taloja ja historiallisia miljöitä, jotka näkee parhaiten kiireettömällä kävelykierroksella.

(Postaus sisältää mainoslinkkejä, jotka on merkitty *-merkillä)
Tein reilu viikko sitten kaksi jugendkävelyä Turussa Rauno Lahtisen jugend-aiheisten kirjojen pohjalta. Loppuun myyty Kävely jugendtalojen Turussa -kirja antaa hyvän pohjan valmiiksi suunnitelluille reiteille (kirjan löytää vielä kirjastoista). Jos haluat perehtyä kohteisiin ja arkkitehteihin tarkemmin, upeasti kuvitettu Turun jugend antaa hienon kuvan taloista. *Kirjan voit ostaa tästä linkistä.
Tässä blogissa esittelemälläni toisella kävelykierroksella perehdyin Lahtisen kirjojen pohjalta Turun jugendrakennuksiin ”tois puol jokkee” eli uuden keskustan puolella. Sieltä löytyvät upeimmat kivijugendrakennukset keskustan ja Puolalanpuiston alueella.
Piipahdin myös Port Arthurissa eli Portsassa. Aivan kaikkia rakennuksia en tässä esittele, vain mielestäni hienoimmat. Lopuista löytyy tietoa Lahtisen kirjoista.
Jugendtalot kävelyretkellä Aurajoelta Taidemuseolle
Luontevin lähtöpaikka torin puolen keskustan kierrokselle on Aurajoki ja siellä komea kaupunginkanslian kansallisromanttinen jugendlinna. Turussa on vain kaksi jykevää kansallisromanttista rakennusta, ja vuonna 1908 valmistunut rakennus on niistä toinen.

Aura- ja Linnakatujen kulmauksessa sijaitsee turkulaisen arkkitehdin Frithiof Strandellin suunnittelema, vuonna 1907 valmistunut entinen Åbo Aktiebankin ja Helsingin Osakepankin talo. Taloon tuli muuten Turun ensimmäinen vesivessa! Torin toisella laidalla sijaitseva keskustan hienoin kohde eli Hamburger Börsin talo oli remontissa ja huputettu.

Aurakatua ylöspäin Taidemuseolle mentäessä vasemmalle Eerikinkadulle jää Hansakortteli, joka on rakennettu tunnetun helsinkiläisen arkkitehdin Selim A. Linqvistin suunnitteleman St. Erik -nimisen myöhäisjugendtalon sisään. Vuonna 1911 valmistunut kaunis keltainen rakennus on suojeltu ja se on yksi harvoista Lindqvistin lähes ennallaan säilyneistä töistä.
Heti torin jälkeen vasemmalla on komea Frithiof Strandellin suunnittelema komea nelikerroksinen Priman talo. Se on nykyään ainoa Kauppatorin laidalla sijaitseva jugendrakennus. Sen valmistumisen jälkeen 1904 talossa alkoi toimia mm. Turun ensimmäinen elokuvateatteri ja kylpylaitos Oy Thermae Ab.
Priman talon jälkeen vasemmalla sijaitsee arkkitehtien Sebastian Gripengergin ja Johan Jacob Ahrenbergin 1900-luvun alussa suunnittelema keskiaikaisesta kivikirkosta vaikutteita ottanut Turun suomalainen tyttökoulu.

Kukkulan laella seisoo jyhkeä Kakolanmäen graniitista eli epävirallisesti nimitetystä kakoliitista rakennettu kansallisromanttinen Taidemuseo. Gustaf Nyströmin suunnittelema rakennus valmistui 1904 ja se oli Suomen toisena avattu taidemuseo Ateneumin jälkeen.
Kun Taidemuseon edestä käännytään oikealle ja kävellään katua alas, vasemmalle jää Thomanderin rakennusmestariveljesten suunnittelema koriste-elementeiltään linnamainen Torninkatu 1. Se valmistui vuonna 1912 ja edustaa myöhäistä, hillittyä ja rationaalista jugendia.
Ennen Puolalanpuistoa tein vielä koukkauksen Läntiselle Pitkäkadulle. Numerossa kahdeksan sijaitsee kaunis puinen As Oy Usvalinna. Adrian Thomanderin suunnittelema talo valmistui kahdessa osassa; ensimmäinen osa vuonna 1908 ja toinen, korkeampi ja erikoisempi osa torneineen vuonna 1910.
Muodikas jugendasuinalue Puolalanpuisto
Nousen Läntiseltä Pitkäkadulta ylös Kauppiaskatua ja käännyn oikealle takaisin Torninkadulle ja siitä taas oikealle Tuurintielle ja Puolalanpuistoon. Oikealle jää keltainen Jussi Paatelan vuonna 1912 suunnittelema Asunto Oy Puolala. Talon vasemmalla puolella kulkusuunnassa on useita kauniita puujugendtaloja. Adrian Thomanderin suunnittelemat puutalot Puolalanpuisto 2 b ja 3 valmistuivat 1906-1907 junailija Otto Vuoriolle ja As Oy Seljalle.
Talot ovat Läntisen Pitkäkadun suunnasta alarinteessä kaksikierroksisia ja Lahtisen mukaan näköala kohti mäen päällä sijaitsevaa Albatrossia on näiden puutalojen ansiosta hieno.

Albatrossin rakennutti kuuluisa merikapteeni ja laivanvarustaja Johan Magnus Eklund, joka uransa päätteeksi asettui takaisin Turkuun ja alkoi rakennuttaa taloja. Albatrossin suunnitteli arkkitehti Frithiof Strandell ja se valmistui kesällä 1911.
Rakennuksessa oli monia ajan uutuuksia kuten keskuslämmitys ja tiettävästi Turun vanhin henkilöhissi. Läntisen Pitkäkadun puolelta kahdeksankerroksinen rakennus oli pitkään Turun korkein rakennus.

Samaan aikaan Adrian Thomanderin puutalojen kanssa valmistui Puolalanpuistoon samaisen kapteeni Eklundin Alexander Nyströmiltä tilaamia pienempiä rakennuksia. Niiden oikealla puolella Albatrossin vieressä sijaitseva kivinen jugendrakennus As Oy Päivölä valmistui vuonna 1910. Siinä oli monia sen ajan uutuuksia kuten vesi- ja viemärijohdot sekä keskuslämmitys.

Puolalanpuiston juurella tuuhean oksiston lomasta pilkottaa kaunista valkoista rappausta. Englantilaistyylinen Eagerin talo eli Park Hotel on myös Alexander Nyströmin suunnittelema.
Rauhankatu kakkosessa sijaitsee hieno vihreä As Oy Rauhanlinna. Sen suunnitteli Adrian Thomanderin pikkuveli Kaarlo Thomander vuonna 1910. Tätä ennen isoveli oli jo ennättänyt suunnitella naapuriin, vasemmalle mentäessä Puutarhakadulle kauniin keltaisen As Oy Päivänhovin. Se edustaa suoralinjaista myöhäisjugendia.

Humalistonkadun ympäristö
Kun Rauhankadulta mennään Humalistonkadun yli, näkyy heti vasemmalla kaunis kaksikerroksinen puujugendtalo Maijala. Se on rakennusmestari Adrian Thomanderin vain 25-vuotiaana vuonna 1907 suunnittelema.
Sen vieressä on arkkitehti Frithiof Strandellin seitsemän vuotta aiemmin suunnittelema Maijalaan kuuluva siropiirteinen kivitalo. Se oli Strandellin ensimmäinen jugendtyylinen kohde.
Rautatien ansiosta Humalistonkadusta tuli 1800-luvulla yksi Turun vilkkaimmista läpikulkureiteistä ja kauppakaduista, mikä näkyy myös sen varrelle rakennetuista jugendtaloista.
Humalistonkadulta käännyin oikealle Puutarhakadulle. Sen ja Käsityöläiskatu 9:n kulmasta löytyy kauppias Sjöblomin rakennuttama siro ja koristeellinen jugendtalo. Arkkitehti Stefan Michailowin suunnittelema pieni rakennus on säilytetty sen kuuluisan vieraan Leninin ansiosta.

Käsityöläiskatua Aurajoelle päin kävellessä vähän matkan päässä tien vasemmalla puolella sijaitsee mielestäni Turun kaunein puujugendrakennus Nylundin talo.

Upea keltainen Asunto Oy Askala sijaitsee Yliopistonkadun ja Humalistonkadun kulmassa. Se näkyy Nylundin talon edessä vasemmalla, mutta sen epäsymmetria näkyy parhaiten Humalistonkadun puolelta.

Askalan suunnitteli rakennusmestari K.J. Sahlberg 1910-luvun alussa. Alun perin massiivisessa jugendtalossa oli kulmatorni, mutta se tuhoutui pommituksessa tammikuussa 1940 eikä sitä rakennettu takaisin. Kulmauksessa on kuitenkin säilynyt jugendille ominainen kulmaovi.

Port Arthur (Portsa) ja upea puujugend
Kun sain irrotettua katseeni ja kameran Askalan upeista ovikoristeista, hyppäsin pyörän selkään ja pyöräilin Lars Sonckin opiskeluaikoinaan suunnitteleman komean Mikaelinkirkon vierestä Port Arthuriin ja Puutarhakatu 23:een. Osoitteesta löytyy edellä mainitun rakennusmestari K. J. Sahlbergin piirtämä hieno. Vastapäätä sijaitsee kaunis samantyylinen Sahlbergin piirtämä puujugendtalo.

Rauno Lahtisen mukaan Sahlberg oli turkulaisen jugendkauden tuotteliaimpia rakennusten suunnittelijoita. Esimerkiksi Portsan rakennuksista hän suunnitteli viidesosan eli 35 taloa, Thomanderin veljekset 39 taloa ja Anton Salviander 18 rakennusta.
Hän myös asui alueella Sofiankadulla. Asunto Oy Askalan ja Port Arthurin talojen lisäksi hän suunnitellut edellisessä postauksessa esittelemäni upean Kotikatu 2:n Lausteentornin, Asunto Oy Turun Vuorikatu 8:n sekä Puutarhakatu 40 sijaitsevan Työväenasunto Wuorelan. Wuorela on yksi harvoista Port Arthurin alueen vanhoista kivitaloista.

Artikkelin lähteet:
Rauno Lahtinen ja Hannu Laaksonen: Kävely jugendtalojen Turussa, Turkuseura 2006 (loppuunnmyyty)
Rauno Lahtinen: Turun jugend, Turkuseura 2015.
*PS. Tiesitkö, että voit nyt kesän kunniaksi kokeilla Bookbeat Premiumia maksutta peräti kuukauden ajan! Voit siis kuunnella ja lukea e-kirjoja yli 200 000 kirjan joukosta neljä viikkoa. Ilmaiseen kokeilujaksoosi pääset tästä linkistä.
- Linkin kautta pääset testaamaan BookBeat-Premiumia maksutta, jos et ole kokeillut BookBeatia aiemmin, ja voit kuunnella ja lukea niin paljon kirjoja kuin haluat kokeilujakson aikana!
- Etu koskee uusia BookBeat-käyttäjiä.
BookBeat-edun ehdot
- Kokeilujakson aikana saa kokeilla BookBeat Premium -pakettia, ja kuunnella ja lukea rajattomasti kirjoja. (Arvo 19,99 €)
- Etu koskee vain uusia BookBeat-käyttäjiä.
- Rekisteröityessä saa valita minkä tilauspaketin haluaa kokeilujakson jälkeen, ja kokeilujakson jälkeen tilaus jatkuu automaattisesti valitun tilauspaketin mukaisesti.
- BookBeatilla ei ole sitovia määräaikoja, tilauksen voi lopettaa milloin vain.
Helteistä kesää ja mukavia lukuhetkiä!
PS. Jos tykkäsit artikkelista ja pidit sitä hyödyllisenä, jaa se ystävillesi! Sharing is caring :)
Ai että, varsinkin artikkelin loppupuolella oltiin itselleni niin kovin tutuilla seuduilla! :) Asuin useamman vuoden Rauhankadulla, lähellä Portsaa. Muutamassa muussakin paikassa ehdin Turussa asumaan, mutta tuo kyllä oli oma suosikkipaikka!