Videoesiintyminen ja esiintymistaito ylipäätään ovat tänä päivänä aina vain tärkeämpiä työelämätaitoja, kun koronan ja etätyön myötä yhteiset palaverit ja kokoukset ovat siirtyneet verkkoon. Monet pitävät etäpalavereissa kameran suljettuna, mutta yhä useammilla työpaikoilla verkkokokousetiketti edellyttää, että ainakin alussa jokainen esittäytyy videokameran edessä omilla kasvoillaan.

Nettikameran edessä esiintyminen on monelle vieläkin kauhistus. Yksi pelkää näyttävänsä ja kuulostavansa kameran edessä omituiselta ja jäykältä, toinen stressaa ulkonäköään ja kolmas ei muuten vain pidä videoesiintymisestä tai jännittää sitä etukäteen.

Onneksi videoesiintyminen on kuin mikä tahansa muukin laji, jota voi opetella ja harjoitella! Tässä blogissa annan kahdeksan vinkkiä siihen, miten voit valmistautua ja esiintyä eduksesi videokameran edessä – on kysymyksessä sitten kännykkäkamera, webbikamera, tietokone tai videokamera.

1.      Satsaa perushyvään laitteistoon

Vaikka tietokoneessa on videokamera ja mikrofoni, niillä ei saa yksistään kovin laadukasta videopalaveria aikaiseksi. Läppärin kameran silmä kuvaa liian matalalta, ja harva kovin edustavalta alakantista kuvattuna. Jos taas nostat läppärin esimerkiksi kirjoilla ylemmäksi, et ulotu kätevästi näppikselle.

Ratkaisuna on edullinen webbikamera ja jalusta. Ihan toimivan yhdistelmän saa jo noin sadalla eurolla. Jos haluat panostaa laatuun, satasia saa menemään enemmänkin. Toinen must on hyvä äänentoisto, jotka varmistat mikrofonilla, esim. kaulusmikillä ja kuulokkeilla. Kuulokkeita tarvitset, jos et voi työskennellä hiljaisessa tilassa. Yleisin yhdistelmä tässäkin on kuulokkeet-mikrofoniyhdistelmä, jonka hinta ei sekään sinun tai työnantajasi pankkia riko.

2.      Tarkista, että valaistus, ääni ja tausta ovat kunnossa

Ihanteellinen valo videolle on luonnonvalo, joka tulee suoraan edestä. Ilmankin toki pärjää kotoa löytyviltä valaisimilla, mutta jonkin verran vaivaa se voi vaatia. Tarkasta ainakin valon suunta, etteivät kasvosi jää pimeään tai valo luo outoja varjoja kasvoillesi.

Samoin kuin luonnonvalossakin, pidä huolta siitä, että valo ei tule takaasi. Jos näin käy, kasvot jäävät pimeään. Liian kirkas valo taas polttaa kasvojenpiirteet pilalle. Sivuvalossa toinen puoli kasvoista jää tummaksi. Testaa siis ennen lähetystä tietokoneesi kameralla, että valaistus on kunnossa.

Varmista myös ennen lähetystä, että taustalla ei ole kovin äänekkäitä hurinoita tai muuta taustamelua. Sulje kotona työhuoneesi ovi ja laita puhelin äänettömälle. Testaa tietokoneen kameralla, että ääni toimii.

Tietokoneen kamera näyttää myös armottomasti, jos taustalta tursuaa tarpeetonta tavaraa. Monissa webinaari- ja videokokousohjelmistoissa voi valita taustakuvan, mutta jos istut Teams-palaverissa, valitse taustaksi mahdollisimman rauhallinen seinä.

3.      Pukeudu tilanteen vaatimalla tavalla

Vaikka kotitoimistolla on mukavaa lökötellä pieruverkkareissa, videopalaveriin kannattaa vaihtaa siistimpää päälle ja laittaa hiukset ojennukseen. Kovin kirjavia vaatteita, tiheitä kuvioita ja raitoja sekä täysin kokomustaa tai -valkoista kannattaa välttää. Kuviot voivat alkaa elää videokuvassa omaa elämäänsä, kun taas kokomusta ja -valkoinen antavat tylsän, yksiulotteisen vaikutelman.

4.      Tarkista kuvakulma ja rajaus

Tarkasta myös ennen aloittamista, että webbikameran jalustan korkeus on oikea. Hyvä korkeus kameralle on kasvojen kanssa sama taso tai jopa vähän yläviistosta. Rajaa kuva niin, että pöydän ääressä istuessa vain pää ja hartiat näkyvät. Silloin tällöin vilahtavat kädet voivat antaa hassun vaikutelman. Jos taas esiinnyt videolla seisaaltasi, kuva on hyvä rajata puolivartalokuvaan niin, että kädet näkyvät.

Seisten esiintyessä kannattaa myös sijoittua hieman videoruudun toiseen reunaan niin, että puheen suuntaan jää tilaa. Aivan keskellä seisova puhuja, joka vielä selittää asiaansa katse suoraan kameraan, voi näyttää hieman omituiselta ja tuijottavalta. Lähikuvassa vastaavaa vaikutelmaa ei samalla tavalla synny.

5.      Videoesiintyminen voi jännittää – näin pääset siitä yli

Jos videoesiintyminen jännittää, valmistaudu siihen huolellisesti. Sanonnassa ”tunne asiasi, sanat seuraavat” on vinha perä, joten tutustu palaverin, kokouksen, webinaarin tai koulutuksen aiheeseen tai asialistaan ja mieti, mitä annettavaa sinulla on siihen. Suunnittele myös omalle puheenvuorollesi selkeä runko.

Ennen videopalaveria kannattaa liikkua vähän ja juoda vettä. Vältä kahvia, sillä se kuivattaa suuta. Hengitä ennen videoyhteyden avaamista muutaman kerran syvään ja istu ryhdikkäästi. Ajattele positiivisia asioita ja rentouta kasvosi. Jos pidät avauspuheenvuoron, voit rentouttaa ääntäsi äänenkäyttöharjoituksilla kuten mustan kissan paksut posket, ärrän kierrän orren ympäri jne. loruilla.

6.      Luo myönteinen ensivaikutelma olemalla rento, mutta kiinnostunut

Hyvä ensivaikutelma syntyy, kun olet läsnä ja kiinnostunut muista osallistujista. Muista pitää katse kamerassa ja ajatella ihmisiä, jotka sen takana ovat. Kun kuuntelet tarkkaavaisesti muiden puheenvuoroja, kasvojen ilmeet ja hymykin tulevat luonnostaan.

Vaikka joku pitäisi pitkäpiimäistä luentoa, älä touhua omiasi, vaan pidä hyvä ryhti ja ole mukana etäpalaverissa. Harhailevat ajatukset ja liikkuminen ja turha näpertely näkyvät kamerassa.

7.      Ole innostunut asiastasi

Kun on sinun vuorosi puhua, pyri herättämään kiinnostus ensimmäisestä lauseesta lähtien. Ota vahva kontakti kameraan alusta alkaen ja ole innostunut asiastasi. Älä polota asiaasi suoraan paperista, vaan kerro: elävöitä asiaasi esimerkeillä, eleillä ja kasvonilmeillä. Luo rytminvaihtelua äänesi avulla.

Muista pitää taukoja, jotta kuulijat ehtivät sisäistää kertomasi. Tauko on myös hyvä tehokeino ja antaa sinulle aikaa varmistaa asia paperista ja muotoilla se sopivasti. Lisäksi tauot ehkäisevät osaltaan turhia maneereja ja täytesanoja, kun ehdit kiinnittää huomiota puheeseesi ja sanattomaan viestintääsi.

8.      Lopeta kiinnostavasti

Kun videoesityksesi tai videopalaverisi on käsitellyt kaikki ydinasiat, mieti, miten lopetat sen selkeästi ja mieleenpainuvalla tavalla. Hyviä lopetustapoja ovat yhteenveto, työnjaon kertaaminen, seuraavan videopalaverin sopiminen sekä osallistujien kiittäminen.

Asiakaspalavereissa taas voi toimia myös kehotus toimintaan, ”Call to action”. Voit esimerkiksi sanoa: ”Toivottavasti kiinnostuitte esittämistäni ideoista ja pääsemme työskentelemään yhdessä niiden parissa!”

Harjoittelu tekee mestarin, joten osallistu usein videopalavereihin kamera päällä tai soita Teams- tai Skype-puheluita kaverillesi. Eikä mikään estä treenaamasta videoesiintymistä itseksesi tietokoneen kameran ääressä!

PS. Jos haluat oppia lisää puhe-esityksen pitämisestä, pidän Power Competencen Pauli Vuorion kanssa Tampere-talossa useita kertoja vuodessa kaikille avoimen Vaikuttava puhe ja esiintyminen -koulutuksen. Lisätietoa seuraavasta kaikille avoimesta koulutuksesta löydät tästä linkistä.

PPS. Jos pidit artikkelia hyödyllisenä, jaa se muillekin! Sharing is caring :)