Hääpuhe tai juhlapuhe edessä?

Oman lapsen / ystävän / sukulaisen häät edessä ja sinua on pyydetty pitämään hääpuhe? Apua!

Hätä ei ole tämän näköinen. Tässä blogissa annan muutamia vinkkejä sekä puheen laatimiseen että itse puheen pitämiseen. Vaikka käytän esimerkkinä hääpuhetta, tämä runko käy myös minkä tahansa juhlapuheen, kuten onnittelupuheen jne. valmisteluun.

Lisää vinkkejä ja jopa valmiita puheita on netti pullollaan, joten ei muuta kuin tuumasta toimeen!

 1. Valmistaudu huolellisesti: kirjoita hääpuheesi sanasta sanaan ja opettele se lähes ulkoa. Kirjoita sitten pääkohdat tukisanoiksi pahvilapulle tai kahtia taitetulle tukevalle paperille – ei rapisevalle A4-kokoiselle ruutupaperille. Pidä puhe puolisollesi / kaverille jne.
 2. Hyvä puhe ei ole liian pitkä, sopiva kesto on 2-4 minuuttia eli kokonaan ylös kirjoitettuna A4 mittainen.
 3. Muista, että hyvässä puheessa on neljä pääkohtaa: puhuttelu, koukuttava aloitus, itse ”pihvi” sekä tunnelmaa kohottava, mieleenpainuva lopetus.
 4. Ota huomioon hääparin lisäksi myös yleisö, eli älä kerro noloja asioita tai vitsejä hääparista, anopista, apesta tai muistakaan häävieraista. Pidä tunnelma positiivisena.

Hyvin jäsennelty on puoliksi tehty

 1. Mitä hääpuheessa sitten on?
 • Aloitus ja lopetus jäävät parhaiten mieleen
 • Aloituksella kiinnität hääparin ja juhlaväen huomioon puheeseesi ja koukutat kuuntelemaan
 • Hienolla lopetuksella puheesi jää mieleen ja nostat tunnelmaa – ja parhaimmillaan kyyneleitä
Aloitus ja lopetus ovat tärkeitä, koska ne jäävät parhaiten mieleen. Klikkaa ja Twiittaa
 1. Puhuttelu: Arvoisat häävieraat, hyvät hääparin vanhemmat, upea hääpari – esimerkiksi. Omaperäinenkin voi olla, jos se sopii juhlan tyyliin ja tunnelmaan.
 2. Aloitus: Voi olla esimerkiksi oma muisto sulhasesta / morsiamesta tai sitaatti, runo tai perinteinen ”olemme täällä tänään todistamassa…” -tyylinen aloitus. Älä kuitenkaan aloita liian kaukaa.
 3. ”Pihvi” voi olla esimerkiksi:
 • Te olette sitoutuneet tänään avioliiton myötä rakastamaan toisianne sekä myötä- että vastoinkäymisissä. Se tarkoittaa…
 • Mitä rakkaus on / Mitä ”Minä rakastan sinua” tarkoittaa? Se ei saa jäädä jokapäiväisessä elämässä vain sanoihin. Rakastaminen tarkoittaa xxxx
 • Mitä avioliitto on? Avioliitto on joukkuepeli, jossa kumpikin pelaa yhteen ja tekee tarvittaessa kompromisseja yhteisen hyvän eteen / Yhteenlasku / Yhdyssana joka…
 • Kerro, miksi hääpari sopii hyvin yhteen. Ota huomioon sekä morsian että sulhanen.
 • Elämänohje/ohjeita hääparille
 1. Lopetus:
 • Jonkun kuuluisan ihmisen lausuma sitaatti, runo jne.
 • Kiitä ihanasta hääpäivästä
 • Kehota kohottamaan malja upealle hääparille ja toivota onnea ja menestystä.
 1. Harjoittele, harjoittele ja harjoittele, sen jälkeen kerro puhe, älä lue paperista – ainakaan pitkiä pätkiä
 2. Ole oma itsesi.
 3. Muista katsekontakti sekä hääpariin että yleisöön, kun puhuttelet heitä.
 4. Hymyile, vaikka jännittääkin! Jännittäminen on aivan normaalia ja kuuluu asiaan. Yleisösi toivoo, että onnistut ja tietää, että esiintyminen on tiukka paikka itse kullekin.
 5. Jos opettelet ulkoa puhuttelun ja aloituksen, puhe luistaa helpommin. Jos unohdit jotakin, yleisösi ei sitä välttämättä huomaa. Muista kuitenkin kiittää hääparia ja lopettaa puhe napakasti esim. juuri maljojen kohottamiseen.
Jos opettelet ulkoa puhuttelun ja aloituksen, puhe luistaa helpommin. Klikkaa ja Twiittaa
 1. Seiso ryhdikkäästi ja muista hengittää. Jos et tiedä, mitä tehdä käsilläsi, pidä lunttilapusta molemmin käsin kiinni. Älä laita kättä taskuun!

Tsemppiä juhlapuheeseen ja ikimuistoisia häähetkiä!

PS. Jos haluat lukea aiheesta lisää, tutustu näihin kirjoihin: (linkkiä klikkaamalla pääset tilaamaan kirjan):

*Storytel-edun ehdot: Kokeilujakson aikana saa kuunnella ja lukea rajattomasti kirjoja. Etu koskee vain uusia Storytelin asiakkaita. Storytelin tilaus ei ole sitova ja sen voi lopettaa milloin haluaa. Ilmaisen kokeilujakson jälkeen tilaus jatkuu automaattisesti hintaan 16,99 € / kk.