1. Valmistaudu: tiedä, kenelle ja miksi puhut.

Tiedäthän lauseen ”Tunne asiasi, sanat seuraavat?”. Mieti mitä haluat sanoa, kenelle ja millaisia tunteita herättää. Mitä haluat tuoda esiin puheellasi: Kerrotko valmistuneelle tyttärellesi, että onneksi olkoon valmistumisen johdosta ja olet hänestä ylpeä, vai haluatko kiittää henkilökuntaa vuoden hyvästä työstä kesäjuhlissa?

Kirjoita ensin koko puhe ylös. Tarkista, ettei puheessa ole pitkiä virkkeitä eikä vaikeita sanoja. Lue valmis puhe muutaman kerran läpi, muokkaa tarvittaessa ja lyhennä siitä itsellesi muistilappuja, mielellään A5-kokoisia paksulle paperille sekä isolla fontilla kirjoitettuna. Muistilapuilla on pelkkiä tukisanoja.

*Tässä blogissa on lopussa kaupallisia linkkejä, ne on merkitty *-merkillä.

  1. Puhu lyhyesti.

Yksi tietokoneella kirjoitettu puolikas A4 on puhuttuna 2 minuuttia. Jos juhlissa on useampi puhuja, maksimipituus onnittelu- tai juhlapuheelle on viisi minuuttia eli reilu A4-liuska.

3. Rakenna jäntevä kokonaisuus.

  • Hyvä aloitus vangitsee huomion: puhuttelu, rakas poikani Elias sekä hyvät sukulaiset ja ystävät…
  • Puheen voi aloittaa esimerkiksi sitaatilla, yhteisellä muistolla, sananlaskulla tai kysymyksellä. Tärkeintä puheessa on aitous; se, että se todella kertoo puhujan ja onniteltavan välisestä suhteesta, ja kertaa matkan varrella elettyjä unohtumattomia hetkiä.
  • Nykyisyys: mihin on tultu, hetken ainutlaatuisuuden korostaminen.
  • Tulevaisuus: annetaan elämänohjeita tai ennustetaan tulevaa.
  • Loppukevennys: Puheen loppuun voi käyttää sopivaa runoa, aforismia tai muuta keventävää ajatelmaa. Älä lopeta ainakaan sanoilla ”Loppu, kiitos!”.
  • Onnentoivotus
  1. Pidä päivänsankarin ja yleisön näköinen, positiivinen puhe.

Jätä sisäpiirin vitsit väliin ja kerro mukavia asioita päivänsankarista. Nolojen tilanteiden kertominen onniteltavan elämästä ei ole kohteliasta.

  1. Ole oma itsesi.

Jos osaat olla hauska, käytä huumoria. Älä yritä olla väkisin hauska, se näkyy. Hyvä puhe on puhujansa kuuloinen. Persoonallinen ote, lämmin hymy ja aito läsnäolo nostavasi puheesi kliseiden yläpuolelle.

  1. Ennen kuin aloitat, pidä huolta, että vieraiden ja päivänsankarin katseet ovat sinussa ja yleisösi on valmiina.

  2. Anna katseesi kiertää.

Kun puhuttelet päivänsankaria, katso häneen ja siitä eteenpäin anna katseesi kiertää tasapuolisesti kuulijoiden kesken.

  1. Muista kehonkieli ja katsekontakti!

Harjoittele puhe hyvin, jotta voit keskittyä puheeseen ja katsekontaktiin vain vilkaisemalla asiasanoja lunttilapusta. Pidä kehonkielesi avoimena eli rintamasuunta kohti yleisöä, hartiat ja kädet rentoina noin 90 asteen kulmassa. Lunttilappu antaa käsille tukea tarvittaessa. Älä risti käsiä rinnalle tai lukitse selän taakse. Hymyile, vaikka huulet hieman värisisivätkin. Seiso ryhdikkäästi ja rentona, jotta hengitys kulkee!

  1. Jännitys kuuluu asiaan ja senkin saa hallintaan.

Jos jännittää, siemaise vettä ja hengitä syvään. Joskus jännitystä lievittää, kun puristat itsesi aivan kasaan kuin pingviini eli vedät hartiat ylös ja pepun tiukaksi eli koko kropan piukaksi hengittäen samalla syvään. Pidätä hetki. Sitten rentoutat itsesi ja puhallat ulos. Muista, että kaikki toivovat sinun onnistuvan ja yleensä jännittäminen ei näy niin pahasti kuin kuvittelet.

[Tweet ”Kaikki toivovat sinun onnistuvan. Yleensä jännittäminen ei näy niin pahasti kuin kuvittelet.”]

10. Puhu selkeästi ja kuuluvalla äänellä.

Liikuta huuliasi, älä mumise. Juo ennen esitystä siemaus vettä niin ääni kulkee. Käytäpuhuessasi äänensävyjä, taukoja ja painotuksia, jotta puheestasi tulee elävää. Kerro, puhuttele. Älä lue ulkomuistista.

Tsemppiä juhliin ja puheeseen! Harjoittelu tekee mestarin :)

PS. Järjestän yhdessä Power Competencen kanssa myös avoimia yleisötilaisuuksia, johon voit ilmoittaa itsesi yksin tai kaverin kanssa tai vaikka koko tiimin. Jos haluat tietää lisää tehokkaan puhe-esityksen rakentamisesta ja pitämisestä, voit tilata Vaikuttava puhe ja esiintyminen -koulutuksemme tai tiedustella seuraavan avoimen koulutuksen ajankohtaa tästä linkistä.

Voit myös lukea lisää aiheesta (linkkiä klikkaamalla pääset tilaamaan kirjan):

Jos artikkeli oli mielestäsi hyödyllinen ja joku muukin voisi tykätä siitä, jaa eteenpäin! Sharing is caring!