Puhutko työssäsi englantia? Saatko viestisi perille niin kuin olet tarkoittanut? Jos et, kokeile, olisiko sanattoman viestinnän hiomisesta apua.

Alla on viisi vinkkiä, joiden avulla voit harjoitella englannin puhumiselle ominaista sanatonta viestintää vaikka aurinkovarjon alla.

  1. Käytä keuhkojasi.

Vedä henkeä sisään ja puhu vasta, kun hengität ulos. Pidä keskivartalo tuettuna samaan tapaan kuin jos olisit juuri lähdössä pinkaisemaan 110 metrin aidat. Jos satut harrastamaan laulua tai tanssia (tai oikeastaan mitä tahansa liikuntaa), keskivartalon tuki on sinulle tuttu ilmiö. Muista käyttää sitä myös puhuessasi.

  1. Artikuloi selkeästi.

Muista h-aines k-, p- ja t-äänteiden yhteydessä (ettei käy niin kuin minulle Lontoossa takavuosina – musikaalin väliaika uhkasi loppua kesken ennen kuin ennen näytöksen alkamista baarimikolta tilaamani juomat löytyivät nimellä Dikkanen…).

  1. Vaihtele äänesi korkeutta ja sävyjä.

Suomea pidetään yleensä monotonisena kielenä, mutta se ei ehkä ole kuitenkaan aivan totta – kuuntele vaikka savolaisia. Jos savo ei sinulta suju eikä äänenkorkeuden ja -sävyn vaihtelu onnistu luontevasti muuten, kuvittele olevasi englanninkielinen suosikkinäyttelijäsi ja matki hänen puhetapaansa. Saatat huomata, että jopa äänesi, asentosi ja ryhtisi muuttuvat!

Toimisiko toisin päin? Muuta ääntäsi (aavistus lisää volyymia ja pontta), asentoasi (katse yleisön kasvoihin, pois omasta navasta) ja ryhtiäsi (niska ojoon) ja ala puhua englantia. Mitä huomaat?

  1. Pidä taukoja ja vaihtele puhenopeuttasi, painota ja korosta (erittäin tehokas vaikuttamiskeino!).
  2. Harjoittele lukemalla satuja lapsille. Tai kotieläimille. Olennaista on että eläydyt.

Harjoitus tekee tässäkin asiassa mestarin!

Päivi Tikkanen

Elävä Kieli

Päivi Tikkanen