Toimittaja – eihän Sinulla ole liian kiire?

Sanomalehtien toimittajia pidetään oikean ja väärän tiedon portinvartijoina ja luotettavan tiedon lähteinä. Siksi pettymykseni oli suuri, kun viikon sisällä peräti kaksi paikallista lehteä teki asiakkaastani hutiloiden juttuja ja aiheutti näin hänelle vahinkoa ja mielipahaa.

Tiedote on lehtijutun raakamateriaalia, josta toimittaja muokkaa jutun joko suoraan tai lisätietoa hankkien. Tässä tapauksessa paikallisen kaupunkilehden toimittaja muutti otsikkoa niin, että se antoi virheellisen kuvan asiakkaani liiketoiminnasta. Jutusta tuli paljon loukkaantuneita kyselyjä asiakkaalleni hänen omilta asiakkailtaan. Oikaisupyynnön jälkeen koko artikkeli katosi netistä.

Viikko myöhemmin asiakkaani oli mukana paikallisen sanomalehden järjestämässä paneelikeskustelussa, jossa hänestä tehtiin pieni gallup-tyyppinen juttu seuraavan päivän lehteen. Artikkelissa oli yrityksen nimi kirjoitettu väärin ja annettu ymmärtää, että yrittäjä perusti yrityksen, koska ei kyennyt muuten huolehtimaan kolmesta lapsestaan. Voi helposti kuvitella, kuinka loukkaavalta väite tuntui Suomeen lähes kymmenen vuotta sitten muuttaneesta yrittäjästä, joka on ollut koko ikänsä palkkatyössä Suomessa ja toisessa kotimaassaan.

Onko lehtitalojen resurssit niistetty niin vähiin, ettei toimittajalla ole aikaa tarkastaa juttuja ja tarkastuttaa niitä myös haastatelluilla henkilöillä? Toimituksissa olisi hyvä muistaa, että huolimattomasti tehty artikkeli voi synnyttää yrityksestä ikävän mielikuvan, joka nakertaa yrittäjän leipää kauan jutun julkaisemisen jälkeen.