Onko sinulla oman lapsen, ystävän tai sukulaisen juhlat edessä ja sinua on pyydetty pitämään juhla- tai onnittelupuhe? Onneksi olkoon!

Jos ajatuskin puheen pitämisestä saa polvet lyömään loukkua, nou worries – hätä ei ole tämän näköinen. Uudistin vuosia vanhan hääpuhepostaukseni onnittelupuheen pitäjää varten eli tässä artikkelissa saat vinkkejä sekä puheen laatimiseen että itse puheen pitämiseen. Lisää vinkkejä ja jopa valmiita pohjia puheita varten on netti pullollaan, joten ei muuta kuin tuumasta toimeen!

Valmistaudu huolellisesti

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty: Laadi puheesi hyvissä ajoin tiedotteen kaavan 5 x M + K pohjalta:

 • Mitä haluat kertoa?
 • Kenelle?
 • Miksi? Mikä on puheen tavoite – viihdyttää ja muistella yhdessä onnittelemisen lisäksi?
 • Missä?
 • Milloin?
 • Miten? Tässä kannattaa ottaa selvää tilaisuuden luonteesta ja vieraista – virallinen juhla vaatii virallisemman puheen ja puhuttelun.
 1. Kirjoita puheesi sanasta sanaan paperille ja anna sen muhia ainakin yön yli. Muista, että hyvä puhe ei ole liian pitkä. Sopiva kesto on 2-5 minuuttia eli kokonaan ylös kirjoitettuna viiden minuutin puhe on 1,5 rivivälillä ja Times New Roman -fontilla 12 noin A4-liuskan mittainen.

 2. Opette puhe ulkoa.

 3. Kirjoita sitten pääkohdat tukisanoiksi pahvilapulle tai kahtia taitetulle tukevalle paperille – ei rapisevalle A4-kokoiselle ruutupaperille. Pidä puhe puolisollesi, kaverillesi tai kännykkäkameralle.

 4. Varmista, että puheessasi on neljä pääkohtaa: puhuttelu, koukuttava aloitus, itse ”pihvi” sekä tunnelmaa kohottava, mieleenpainuva lopetus.

 5. Ota huomioon onnittelupuheen kohteen lisäksi myös yleisö, eli älä kerro noloja asioita tai huonoja vitsejä. Pidä tunnelma positiivisena.

6. Rakenna puhe niin, että se koukuttaa kuulijat alusta loppuun saakka

7. Toimivan puheen rakenne:

Puhuttelu: Rakas poikani / tyttäreni, arvoisat juhlavieraat – omaperäinenkin voi olla, jos se sopii juhlan tyyliin ja tunnelmaan.

Aloitus: Voi olla esimerkiksi kiva muisto päivänsankarista, sitaatti, runo tai mietelause. Aloituksella kiinnität juhlaväen huomioon puheeseesi ja koukutat kuuntelemaan. Muista, että puheen aloitus ja lopetus jäävät parhaiten mieleen!

Muista, että puheen aloitus ja lopetus jäävät parhaiten mieleen! Klikkaa ja Twiittaa

”Puheen pihvi” voi olla esimerkiksi tyyliin: Nyt valkolakin myötä… Tässä kunnioitettavassa xx iässä… tai jokin hieno elämänohje tai mietelause, jolle annat oman merkityksesi.

Lopetus: Jonkun kuuluisan ihmisen lausuma sitaatti, runo jne. Voit myös kiittää juhlan emäntää ja isäntää hienosta juhlapäivästä. Lopuksi voit kehottaa juhlaväkeä kohottamaan maljan päivänsankarille toivottaen onnea ja menestystä.

8. Harjoittele, harjoittele ja harjoittele, sen jälkeen kerro puhe, älä lue paperista – ainakaan pitkiä pätkiä. Muista katsekontakti sekä hääpariin että yleisöön, kun puhuttelet heitä.

9. Hymyile, vaikka jännittääkin! Jännittäminen on aivan normaalia ja kuuluu asiaan. Yleisösi toivoo, että onnistut ja tietää, että esiintyminen on tiukka paikka itse kullekin.

10. Jos et muuta ehdi, opettele ulkoa puhuttelu ja aloitus. Näin puhe luistaa helpommin. Jos unohdit jotakin, yleisösi ei sitä välttämättä huomaa. Lopeta puhe napakasti esim. juuri maljojen kohottamiseen.

Bonusvinkki: Ole oma itsesi! Seiso ryhdikkäästi ja muista hengittää. Jos et tiedä, mitä tehdä käsilläsi, pidä lunttilapusta molemmin käsin kiinni. Älä laita kättä taskuun!

Ikimuistoisia juhlahetkiä!

PS. Jos pidit tästä postauksesta ja pidit sitä hyödyllisenä, jaa se ystävillesi alla olevista somepainikkeista!