Juhlapuhe ja onnittelupuhe saa jo ajatuksenakin monen polvet lyömään loukkua? Onko sinulla oman lapsen, ystävän tai sukulaisen juhlat edessä ja sinua on pyydetty pitämään juhla- tai onnittelupuhe? 

Jos ajatuskin puheen pitämisestä saa polvet lyömään loukkua, nou worries – hätä ei ole tämän näköinen. Uudistin vuosia vanhan hääpuhepostaukseni onnittelupuheen pitäjää varten eli tässä artikkelissa saat vinkkejä sekä puheen laatimiseen että itse puheen pitämiseen. Lisää vinkkejä ja jopa valmiita pohjia puheita varten on netti pullollaan, joten ei muuta kuin tuumasta toimeen!

1. Valmistaudu huolellisesti

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty: Laadi puheesi hyvissä ajoin tiedotteen kaavan 5 x M + K pohjalta:

  • Mitä haluat kertoa?
  • Kenelle?
  • Miksi? Mikä on puheen tavoite – viihdyttää ja muistella yhdessä onnittelemisen lisäksi?
  • Missä?
  • Milloin?
  • Miten? Tässä kannattaa ottaa selvää tilaisuuden luonteesta ja vieraista – virallinen juhla vaatii virallisemman puheen ja puhuttelun.

2. Kirjoita puheesi sanasta sanaan paperille ja anna sen muhia ainakin yön yli

Muista, että hyvä puhe ei ole liian pitkä. Sopiva kesto on 2-5 minuuttia eli kokonaan ylös kirjoitettuna viiden minuutin puhe on 1,5 rivivälillä ja Times New Roman -fontilla 12 noin A4-liuskan mittainen.

3. Kirjoita pääkohdat tukisanoiksi

Tee lunttilappu pahvilapulle tai kahtia taitetulle tukevalle paperille – ei rapisevalle A4-kokoiselle ruutupaperille

Pidä puhe puolisollesi, kaverillesi tai kännykkäkameralle.

4. Opettele puhe ulkoa.

5. Rakenna puhe niin, että se koukuttaa kuulijat alusta loppuun saakka

Puhuttelu: Rakas poikani / tyttäreni, arvoisat juhlavieraat – omaperäinenkin voi olla, jos se sopii juhlan tyyliin ja tunnelmaan.

Aloitus: Voi olla esimerkiksi kiva muisto päivänsankarista, sitaatti, runo tai mietelause. Aloituksella kiinnität juhlaväen huomioon puheeseesi ja koukutat kuuntelemaan. Muista, että puheen aloitus ja lopetus jäävät parhaiten mieleen!

Muista, että puheen aloitus ja lopetus jäävät parhaiten mieleen! Klikkaa ja Twiittaa

”Puheen pihvi” voi olla esimerkiksi tyyliin: Nyt valkolakin myötä… Tässä kunnioitettavassa xx iässä… tai jokin hieno elämänohje tai mietelause, jolle annat oman merkityksesi.

Lopetus: Jonkun kuuluisan ihmisen lausuma sitaatti, runo jne. Voit myös kiittää juhlan emäntää ja isäntää hienosta juhlapäivästä. Lopuksi voit kehottaa juhlaväkeä kohottamaan maljan päivänsankarille toivottaen onnea ja menestystä.

6. Harjoittele, harjoittele ja harjoittele

Harjoittelun jälkeen kerro onnittelupuhe, älä lue paperista – ainakaan pitkiä pätkiä. Muista katsekontakti sekä hääpariin että yleisöön, kun puhuttelet heitä.

7. Hymyile, vaikka jännittääkin!

Jännittäminen on aivan normaalia ja kuuluu asiaan. Yleisösi toivoo, että onnistut ja tietää, että esiintyminen on tiukka paikka itse kullekin.

8. Jos tulee kiire valmistautua…

Jos et muuta ehdi, opettele ulkoa puhuttelu ja aloitus. Muuten voit lukea paperista. Näin puhe luistaa helpommin. Jos unohdit jotakin, yleisösi ei sitä välttämättä huomaa. Lopeta puhe napakasti esim. juuri maljojen kohottamiseen.

9. Ole oma itsesi!

10. Jos kovasti jännittää…

… ja tuntuu, että vapisuttaa eikä hengitys kulje, seiso ryhdikkäästi ja hengitä syvään. Jos et tiedä, mitä tehdä käsilläsi, pidä lunttilapusta molemmin käsin kiinni. Älä laita kättä taskuun!

Ikimuistoisia juhlahetkiä!

PS. Jos pidit tästä postauksesta ja pidit sitä hyödyllisenä, jaa se ystävillesi alla olevista somepainikkeista!